Scăderea riscului de cancer colorectal posibilă cu ajutorul usturoiului
©
Autor: Airinei Camelia

Cancerul colorectal este o cauză majoră a deceselor legate de cancer la nivel global, iar studii recente au arătat o creștere a ratelor de mortalitate prin CCR în rândul adulților tineri din mai multe țări. Usturoiul afectează sănătatea mucoasei intestinale și microbiota intestinală datorită proprietăților sale antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii. În cadrul studiului, cercetătorii au explorat impactul potențial al consumului de usturoi asupra riscului de cancer colorectal și a prezenței ADN-ului bacterian în fluxul sanguin.
Cohorta de studiu a constat din 300 de participanți, inclusiv 100 cu cancer colorectal confirmat, 100 cu adenom intestinal (AI) și 100 martori sănătoși. Studiul a constatat că consumul mediu/mare de usturoi a fost legat de o reducere nesemnificativă a riscului de AI și CCR în comparație cu aportul scăzut/nul de usturoi. Analiza combinată CCR și AI a dat un raport de cote (OR) de 0,39. Aportul mediu/mari de usturoi a fost, de asemenea, asociat cu abundența relativă mai mică a anumitor taxoni bacterieni Firmicutes și o scădere a abundenței și incidenței relative a Patescibacteria.
Studiul a concluzionat că consumul de usturoi reduce probabilitatea de cancer colorectal și AI și a fost legat de caracteristicile specifice ale ADN-ului bacterian din sânge. Consumul de usturoi a avut și o corelație directă cu anumiți taxoni din Corynebacteriales și o corelație inversă cu abundența relativă a taxonilor din Clostridiales.
Cu toate acestea, sunt necesare investigații suplimentare pentru a determina dacă există markeri ADN bacterieni în sânge care pot identifica dietele nesănătoase sau tulburările. Acest tip de studiu ar putea conduce la opțiuni de tratament personalizate bazate pe consumul de usturoi și efectele acestuia asupra prevalenței și abundenței taxonilor bacterieni.
sursa: News Medical
foto: Volodymyr Plysiuk / Shutterstock.com
Data actualizare: 27-04-2023 | creare: 27-04-2023 | Vizite: 435
Bibliografie
Eating garlic may lower risk of colorectal cancer, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20230426/Eating-garlic-may-lower-risk-of-colorectal-cancer-study-finds.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- 19 ani, SCI sau cancer de colon?
- Cancer colorectal dureri greu de suportat, care sa fie motivul?
- Cancer colorectal - ce grad? Care este prognosticul?
- Sotul meu are cancer colorectal stadiul 4.in urma unui tomograf s-a descoperit ca are lichid in abdo
- Adenocarcinom colorectal
- Marul lupului, Tataneasa si cancer colorectal
- Griji despre cancerul colorectal...
- Alimentatie cancer colorectal