Sarcina luna VIII
Autor: Redacția ROmedic
- Introducere
- Saptamana 32
- Saptamana 33
- Saptamana 34
- Saptamana 35
- Saptamana 36
Sarcina e acum mai mult decat vizibila. Burtica s-a rotunjit iar tu iti porti copilul cu mandrie. Pentru bebelus, incepe o etapa in care va lua mult in greutate. Ai grija sa nu faci si tu la fel! Castigul in greutate ar trebui sa fie de 500 g in lunile 7 si 8, iar in luna a 9-a de doar 500 g-1 kg sau chiar deloc, pentru a totaliza 4-5 kg in trimestrul al treilea.
Copilul se misca des si adopta pozitia pentru nastere, cu capul in jos. Daca este baietel, testiculele isi termina coborarea din abdomen spre scrot.
Statul in picioare devine obositor, iar picioarele sunt grele, mai ales la sfarsitul zilei cand apar si edemele - pe langa picioare, ocazional ti se umfla si mainile si fata. Ai nevoie de foarte multa odihna.
Ai uneori dureri la nivelul bazinului, din cauza hormonilor sarcinii care actioneaza asupra ligamentelor, facandu-le mai elastice. Drept urmare, oasele devin mai mobile, iar bazinul se deschide pentru a permite trecerea copilului.
Sanii sunt grei si plini. Glandele mamare se dezvolta si se multiplica, pregatindu-se pentru lactatie. Unele mame observa deja un lichid galbui: colostrul.
Viitorul tatic isi poate aduce contributia masand zilnic sanii mamei cu o crema grasa si hidratanta, pentru a-i pregati pentru alaptare.
Este posibil sa fi observat aparitia vergeturilor. Din pacate, nu exista un tratament adevarat pentru aceasta problema, care tine de calitatea si de elasticitatea pielii. Poti purta sutiene care sa sustina corect pieptul, pentru a limita aparitia vergeturilor.
Copilul
Bebelusul continua sa creasca si sa acumuleze un strat de grasime sub piele care ii da aspectul dolofan al nou-nascutilor. Aceasta grasime este foarte importanta, caci dupa nastere ii va permite copilului sa-si regleze temperatura corpului intr-un mediu mai putin calduros decat uterul tau.
Membrele bebelusului se alungesc, iar oasele continua sa se calcifice. Totusi, la nivelul cutiei craniene vor ramana cateva spatii goale, pentru a-i permite creierului sa-si continue dezvoltarea, chiar si dupa nastere.
Copilul inghite lichid amniotic in cantitati mari, ceea ce duce la maturizarea sistemului digestiv. In plus, el elimina acest lichid sub forma de urina; astfel, lichidul amniotic este reinnoit de mai multe ori pe zi.
Plamanii isi continua maturizarea si se pregatesc pentru viata extra-uterina. Aceasta maturizare va fi completa de-abia in luna a 9-a.
Examene medicale
Al saselea examen prenatal
Este penultima consultatie prenatala, iar examenele sunt aceleasi. Ecografia din trimestrul 3 consta de asemenea in verificarea cresterii si morfologiei copilului tau. De acum inainte trebuie sa grabesti pregatirile pentru nastere si sa nu te indepartezi prea mult de maternitate.
Examenul este identic cu cele din lunile precedente. Medicul examineaza bazinul mamei pentru a se asigura ca este normal (adica se asigura ca bebelusul va putea trece prin acest canal ingust format din oasele bazinului).
Medicul masoara si inaltimea uterina – aproximativ 30 cm in acest stadiu. Starea de sanatate a copilului este verificata – miscarile, vitalitatea si ritmul cardiac, pozitia in burtica mamei, cantitatea de lichid amniotic, etc.
O atentie deosebita se acorda greutatii tale corporale si tensiunii arteriale. In general femeile iau in greutate 10 kg, iar tensiunea este putin scazuta la femeile gravide.
Ecografia din al 3-lea trimestru
Ecografia din acest trimestru se efectueaza in general la 31-33 saptamani de amenoree (31-33 saptamani dupa prima zi a ultimei menstruatii normale). Aceasta ecografie verifica starea de sanatate a fatului si ii masoara cresterea.
Toate organele fatului sunt analizate completand analiza morfologica din a 5-a luna. Medicul calculeaza viteza sangelului prin cordonul ombilical si la nivelul creierului.
Cantitatea de lichid amniotic este mai putin importanta. Copilul dispune acum de mai putin spatiu; deci miscarile sale devin mai rare. Membrele sunt mai dificil de vazut, caci sunt indoite si nu mai pot fi vazute in totalitate.
Pregatirile pentru nastere
- Pana acum te-ai hotarat unde vei naste iar locurile ti-au devenit familiare.
- Ai urmat sau incepi de acum sa urmezi cursuri de pregatire pentru nastere. Nu uita sa exersezi la tine acasa dupa metodele invatate la aceste cursuri.
- Daca medicul care iti urmareste sarcina nu este obstetrician, trebuie sa fii consultata de acesta din urma cel putin o data in luna a 9-a.
Saptamana 32
Mama
Nu numai ca simti miscarile copilului, dar acum poti sa le vezi! Burtica ta isi schimba forma, de la cea a unei mingi de fotbal ajunge la forme unei mingi de rugby.
Uterul creste in continuare deasupra ombilicului, apasand pe celelalte organe. In consecinta, apar noi „bucurii”: arsurile de stomac, constipatia si durerile de spate.
Pe masura ce avanseaza sarcina, risti sa suferi de retentie de apa. Evita hainele stramte, pantofii stransi si chiar inelele!
Copilul
Bebelusul incepe sa ocupe tot spatiul din uter si nu se mai poate misca in voie. Drept urmare, vei simti mai rar loviturile sale de picior. Creierul copilului isi continua uimitoarea dezvoltare. Cele 5 simturi functioneaza foarte bine. Unghille de la maini sunt formate de ceva timp, cele de la picioare vor urma in curand.
In saptamana 32, copilul cantareste 2 kg si masoara 40 cm.
Sfaturi
- Intreaba medicul daca ai nevoie de suplimente de fier.
- Pentru a evita edemele: nu purta haine sau pantofi stransi; poti renunta chiar si la inele.
- Pentru problemele digestive: nu uita sa consumi fibre alimentare si sa bei multa apa!
Saptamana 33
A treia si ultima ecografie
Mama
Sanii incep sa capete volum. Bineinteles, tinand cont de marimea burticii, ei nu mai par atat de mari ca la inceputul sarcinii. Este vorba doar de un efect optic.
Noptile nu sunt foarte odihnitoare in aceasta perioada. Nu uita sa asezi o perna sub coapsa pentru a sta mai comod. Sau mai bine, foloseste-l pe viitorul tatic pe post de perna naturala. Se va potrivi perfect formei tale.
Copilul
Dezvoltarea copilului este aproape completa; nu-i mai ramane decat sa ia in greutate in timp ce organele se perfectioneaza. Corpul sau cunoaste o dezvoltare impresionanta, ceea ce antreneaza si o necesitate crescuta de odihna.
Bebelusul nu se mai poate misca prea mult, dar vei simti foarte clar chiar si cea mai mica miscare a sa.
In saptama 33, copilul masoara 42 cm si cantareste aproximativ 2 kg si 250 grame.
Sfaturi
A sosit momentul pentru a treia ecografie – o ultima verificare pentru a te asigura ca bebelusul se simte in continuare bine, iar corpul sau se pregateste pentru nastere. Ecografia analizeaza intre altele: pozitia copilului, greutatea acestuia si localizarea placentei.
Camera copilului este gata. I-ai creat un mediu agreabil cu culori blande si i-ai cumparat deja jucarii. Cu toate acestea, in primele zile vei vrea sa-l tii cat mai aproape de tine si nu vei rezista tentatiei de a-l aduce sa doarma in camera ta.
Ai facut toate cumparaturile pentru plecarea la maternitate, iar trusoul copilului este cu adevarat adorabil.
Saptamana 34
Mama
Chiar daca esti ingrijorata in privinta greutatii tale, trebuie neaparat sa continui sa mananci sanatos si echilibrat. Pentru a se dezvolta, copilul are nevoie de alimentele pe care le consumi.
Copilul ar trebui sa mai ramana cateva saptamani in burtica pentru a-si completa maturizarea. Dar, se poate intampla sa se grabeasca sa vina pe lume, mai ales daca este o sarcina multipla.
Copilul
Daca s-ar naste acum, copilul ar supravietui, dar ar avea nevoie de cateva zile in incubator. Majoritatea organelor sale sunt maturizate.
Unghiile cresc in continuare si este posibil sa fie deja lungi la nastere. (Unii copii si-au zgariat pielea in uter). Bebelusul inchide si deschide ochii. Firisoarele de par (lanugo) care ii protejeau pielea inca din al doilea trimestru incep sa dispara.
In saptamana 34, copilul masoara 43 cm si cantareste aproximativ 2,5 kg.
Sfaturi
- Consuma alimente bogate in calciu; in acest stadiu copilul are mare nevoie de acesta pentru a-si alungi oasele. Este posibil sa suferi de lipsa de calciu.
- Monitorizeaza si luarea in greutate: copilul ia 500 g pe saptamana.
Saptamana 35
Mama
Copilul isi incepe coborarea in bazin, iar tu te simti din ce in ce mai bine. Poti in sfarsit sa te odihnesti, iar odata cu trecerea zilelor, vei avea tot mai multa nevoie de somn. Evita toate activitatile care ar putea duce la o nastere prematura!
Raporturile sexuale sunt inca posibile, dar trebuie sa stii ca lichidul seminal contine unii hormoni (prostaglandine) care pot cauza contractii. Daca ai contractii, chiar si la durate mari, consulta de urgenta medicul! Copilul mai are nevoie de cateva saptamani de maturizare, iar daca s-ar naste acum ar fi prematur.
Uterul incepe sa comprime unii nervi, provocand senzatii de furnicaturi si amorteala.
Copilul
Bebelusul isi foloseste din plin sistemul digestiv: inghite lichid amniotic, il elimina sub forma de urina, iar meconiul (substanta inchisa la culoare) incepe sa se acumuleze in intestin. Copilul nu este totusi suficient de dezvoltat si ar trebui sa fie tinut in incubator in cazul unei nasteri premature.
In saptamana 35, copilul cantareste 2 kg si 750 grame si masoara 45 cm.
Sfaturi
- Menajeaza-te, odihneste-te si mananca echilibrat!
- Termenul se apropie; nu uita sa intocmesti un dosar cu toate rezultatele analizelor prenatale.
Saptamana 36
Mama
Bazinul incepe sa se modifice (oasele se indeparteaza unul de celalalt) pentru a permite trecerea copilului. Acest lucru poate cauza unele dureri, dar nimic grav.
Uneori ai contractii neregulate, al caror ritm este din ce in ce mai accelerat. Atat timp cat contractiile se opresc, inseamna ca nu a sosit inca momentul.
Copilul
Copilul poate veni in orice moment, dar fiecare saptamana pe care o mai petrece in uter ii permite sa castige greutate si sa se maturizeze.
Miscarile fetusului sunt bine coordonate: copilul clipeste, inchide si deschide ochii, intoarce capul, isi prinde picioarele cu mainile si reactioneaza la sunete, lumina sau la atingeri. Ochii copilului sunt albastri si nu isi vor lua culoarea definitiva decat la cateva saptamani dupa nastere. Plamanii nu sunt inca maturi, iar copilul sughita des caci „respira” lichid.
In saptamana 36, copilul cantareste 3 kg si masoara 49 cm.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Care sunt simptomele cand o sarcina nu mai evolueaza
- Cand am ramas insarcinata?
- Pe ce data am ramas insarcinata?
- Sarcina in faza incipienta sau oprita in evolutie
- Sarcina cu probleme
- Cum se calculeaza sarcina pe saptamani?
- Sarcina