Sarcina luna V

Sarcina luna V

©

Autor: Redacția ROmedic

Sarcina luna V

Mama

In acesta luna dispar greturile, dar locul lor este luat de arsurile la stomac si de indigestii. De asemenea, poti sa te confrunti cu constipatia sau cu durere pelvina. Desi, in anumite limite aceasta este normala si se datoreaza relaxarii si incordarii pelvisului, in cazul in care durerea este intensa si impiedica activitatile zilnice, trebuie sa consulti medicul.


Glanda tiroida este mai activa in timpul sarcinii, provocand o crestere a transpiratiei. La unele femei, cresterea volumului de sange cauzeaza sangerari nazale sau ale gingiilor.

Desi este inca devreme, unele femei incep sa observe secretii ale glandelor mamare. Acestea nu vor afecta in niciun fel capacitatea ta de a alapta.

Copilul

Simturile copilului incep sa se activeze: pielea este sensibila la atingere, bebelusul reactioneaza la unele sunete, iar vederea sa continua sa se dezvolte.

Musculatura se intareste, reteaua nervoasa se extinde si scheletul devine mai dur, astfel incat copilul a inceput sa-si dezvolte capacitatile motorii prin miscari tot mai coordonate si char tumbe. Frecventa miscarilor fetale variaza mult in aceasta perioada, astfel ca nu trebuie sa va ingrijorati daca nu ii simtiti miscarile in fiecare zi.

Pe langa dezvoltarea organelor interne, copilul isi creeaza protectia impotriva mediului uterin. Glandele sebacee incep sa secrete o substanta galbuie - vernix caseosa-  pentru a proteja pielea impotriva lichidului amniotic. Corpul se acopera de par fin (lanugo) al carui rol este de a mentine vernixul pe pielea fetusului si de a-i regla temperatura.


Fatul beneficiaza si de un sistem imunitar destul de primitv, care ii ofera protectie limitata impotriva infectiilor si bolilor. In plus, se formeaza si un tip special de grasime care contribuie la reglarea temperaturii. Depozitele de grasime vor continua sa se formeze pana la nastere, dupa care incep sa se dizolve.

Recomandarile noastre

  • Prezinta-te la al 3-lea examen medical prenatal obligatoriu.
  • Poti sa-ti faci programare pentru a doua ecografie, care se efectueaza in general intre a 20-a si a 22-a saptamana de amenoree.
  • Vrei sa afli cum sa te alimentezi corect in aceasta luna? Consulta meniul lunii.

Saptamana 19

Saptamana 19

Mama

Continui sa iei in greutate si sa te rotunjesti. Invata sa-ti accepti noile forme: copilul are nevoie de rezervele tale de energie. Nu incerca sa impiedici acest proces. Doar medicul iti poate spune daca te-ai ingrasat prea mult si asta numai din motive medicale.


Examenele medicale devin mai frecvente: viitoarea mamica este cantarita, se masoara inaltimea uterului, se ia tensiunea arteriala, se masoara nivelul de albumina si glucidele din urina.

Copilul

Pielea copilului isi continua maturizarea, dar ramane in continuare transparenta si lasa sa se vada toate venele. Apare o substanta grasa - vernix, formata din celule epiteliale descuamate si din sebum cu rolul de a proteja pielea de mediul lichid.


In aceasta saptamana se produce o adevarata explozie a simturilor copilului datorita consolidarii retelelor neuronale. Tot acum, apar regiunile specializate din creier pentru simturi (gust, miros, auz, vedere si simtul tactil). 


Copilul inoata in 250 cm3 de lichid amniotic si dispune inca de suficient spatiu pentru a se misca in voie. In aceasta saptamana copilul cantareste 200 grame si masoara 19 cm.

Sfaturi

Garderoba pentru sarcina ar trebui completata. Cea mai mare provocare in acest domeniu este combinarea confortului cu modernitatea.

Saptamana 20

Saptamana 20

Mama

Unele femei au neplacuta surpriza de a observa aparitia unor pete inchise pe fata: este vorba despre masca de sarcina. Cauza: soarele. Astrul zilei devine inamicul tau in aceasta perioada, asa ca evita expunerea prelungita la soare si protejeaza-ti tenul cu o crema cu factor de protectie ridicat.


In schimb, parul tau se simte mai bine in timpul sarcinii: este mai rezistent si nu mai cade atat de usor.

Copilul

Copilul tau se protejeaza nu numai de lumina, dar si de zgomotele puternice (poate sa-si acopere urechile cu mainile).


Nervii si muschii functioneaza din ce in ce mai bine, iar copilul incepe sa-si intinda piciorusele. Muschii toracelui schiteaza niste miscari care vor asigura respiratia dupa nastere. Alveolele pulmonare (saci mici la nivelul carora se desfasoara schimburile gazoase) se formeaza la nivelul plamanilor.

Sfaturi

Se apropie momentul celei de-a doua ecografii, cand medicul va analiza organele bebelusului unul cate unul pentru a se asigura ca nu exista riscul unei malformatii. Localizarea placentei va fi de asemenea analizata. Nu uita ca ecografia nu poate detecta toate anomaliile.


Daca nu vrei sa afli sexul copilului, spune-i medicului inainte de ecografie. Astfel, el va putea evita sa-ti dea indicii.

Saptamana 21

Saptamana 21

Mama

Iei considerabil in greutate (intre 5 si 7, 5 kg).


Corpul tau sufera modificari ce nu sunt intotdeauna usor de suportat: transpiratie excesiva, dureri de spate, nevoie de odihna. Incearca sa te menajezi cat mai mult, chiar daca te simti plina de energie.

Aproximativ 20% din femei au senzatii de mancarime a pielii in timpul sarcinii, in special la nivelul abdomenului si a mainilor. Aceste mancarimi sunt provocate de intinderea pielii si de cresterea nivelului de estrogen. Poti folosi o crema hidratanta pentru a limita aceste senzatii neplacute.

Copilul

Bebelusul are nevoie de multe ore de somn: intre 16 si 20 pe zi. Dar, spre „bucuria” ta, doarme cand esti activa, pentru a se trezi imediat ce adormi tu. Ocupatiile preferate ale copilului sunt suptul degetului si loviturile de picior in burtica mamei.


Inima continua sa creasca, iar picioarele ajung la lungimea lor normala. Copilul inghite lichid amniotic si il elimina, dupa ce este filtrat in mod corespunzator de rinichi.


In saptamana 21, copilul are 22 cm si cantareste 300 grame.

Sfaturi

Este momentul preferat de majoritatea viitoarelor mamici pentru inceperea exercitiilor de pregatire pentru nastere. Acestea nu constau numai in exercitii de gimnastica, dar si in tehnici de relaxare. Diversele sedinte se vor axa pe intelegerea nasterii si te vor ajuta sa te pregatesti (atat fizic cat si psihic) pentru acest moment important. Viitorii tatici pot participa si ei la aceste sedinte, rolul lor devenind din ce in ce mai important.


Gimnastica pentru sarcina are drept scop tonifierea muschilor ce urmeaza sa fie solicitati in timpul travaliului. Atentie! Aceste exercitii se efectueaza sub supravegherea specialistilor.

Saptamana 22

Saptamana 22

Mama

Sanii tai se pregatesc pentru alaptare: glandele mamare secreta colostru (lapte bogat in anticorpi si proteine care va constitui prima hrana a nou-nascutului). In plus, tuberculii lui Montgomery (punctisoare in relief care apar pe areolele sanilor) incep sa produca un lichid hidratant ce va proteja mameloanele in timpul alaptarii.


In acest stadiu al sarcinii, ai aproximativ 500 ml de lichid amniotic care se reinnoieste la fiecare 3 ore.


Daca ai cosmaruri, nu te ingrijora: sunt modalitatea organismului de exprimare a angoasei.

Copilul

Se intareste pielea si se formeaza genele si sprancele. Cresc unghiutele, iar lanugo (pufuletul care acopera pielea copilului) devine vizibil. De asemenea, se formeaza globii oculari.


La baietei, testiculele coboara in scrot si incep sa produca spermatozoizi. La fetite, ovarele contin aproximativ 2 milioane de ovule. La nastere nu vor mai fi decat un milion.


In saptamana a 22-a, copilul cantareste 350 grame si masoara 19 cm, adica jumatate din lungimea pe care o va avea la nastere.

Sfaturi

Daca vrei sa alaptezi la san, trebuie sa-ti formezi deja obiceiuri sanatoase: fa un dus pe zi si nu folosi produse care usuca pielea, in special cea a sanilor si mameloanelor.


Poti incepe de pe acum cumparaturile pentru bebelus.


Data actualizare: 22-05-2014 | creare: 02-02-2007 | Vizite: 67025
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sarcina săptămâna 2
  • Sarcina săptămâna 3
  • Sarcina săptămâna 4
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum