Sângerarea gingivală poate fi semn al unui deficit de vitamina C

Sângerarea gingivală poate fi semn al unui deficit de vitamina C

©

Autor:

Sângerarea gingivală poate fi semn al unui deficit de vitamina C
Sângerarea gingivală la perierea uÈ™oară a dinÈ›ilor sau tendinÈ›a de sângerare spontană, hemoragia retiniană sau intraoculară au fost asociate cu un nivel seric redus al vitaminei C.
Sfaturile AsociaÈ›iei Americane de Stomatologie referitoare la sângerarea gingivală fac referire la rutina de îngrijire a danturii È™i anume la spălarea dinÈ›ilor de două ori pe zi È™i la utilizarea aÈ›ei dentare. Acest lucru se datorează faptului ca sângerarea gingivală poate fi un semn al gingivitei, un stadiu precoce al bolii parodontale. Aceste date sunt adevărate, dar nu trebuie omis un alt aspect. Un studiu nou al Universității din Washington sugerează faptul că ar trebui verificat si aportul de vitamină C, deficitul putând fi legat de această simptomatologie.

Studiul, publicat în jurnalul medical Nutrition Reviews a analizat rezultatele a 15 studii clinice din 6 țări, implicând 1.140 de participanÈ›i predominant sănătoÈ™i È™i date preluate de la 8210 cetățeni americani în urma unui chestionar efectuat de către Centrul pentru Controlul È™i Prevenirea Bolilor, Chestionarul pentru Examinarea Sănătății È™i a NutriÈ›iei. Rezultatele au arătat faptul că sângerarea gingivală la perierea uÈ™oară a danturii sau sângerarea spontană, hemoragia retiniană sau cea intraoculară au fost asociate cu un nivel seric redus al vitaminei C. Cercetătorii au descoperit È™i faptul că aportul zilnic de vitamina C în cazul acestor pacenÈ›i a reuÈ™it să controleze tendinÈ›a hemoragică.

Hujoel, autor al acestui studiu È™i profesor adjunct de epidemiologie la Universitatea Washington- Școala de Sănătate Publică, afirmă faptul că atât sângerarea gingivală cât È™i cea intraoculară È™i retiniană pot fi semne ale disfuncÈ›iei sistemului microvascular, ce se poate asocia cu o tendință crescută la accidente hemoragice intracerebrale È™i renale.

Studiul nu sugerează faptul că aportul suplimentar de vitamina C ce poate controla tendinÈ›a hemoragică gingivală poate reduce riscul de evenimente hemoragice majore precum accidentul vascular cerebral hemoragic. TotuÈ™i, rezultatele studiului privind recomandările de suplimentare a aportului de vitamina C cu scopul profilaxiei apariÈ›iei Scorbutului, o patologie cu potenÈ›ial letal cauzat de un deficit major de vitamina C, sunt reduse. Un aport atât de scăzut de vitamina C poate conduce la o tendință crescută de sângerare, aceste lucruri neputând fi tratate doar cu măsuri de igienă dentară.

Consecutiv, Hujoel recomandă includerea în alimentaÈ›ia zilnică a alimentelor neprocesate precum kale, ardei, kiwi sau suplimentarea cu 100-200 mg de vitamina C pe zi.

Asocierea dintre tendinÈ›a hemoragică la nivel gingival È™i nivelul seric redus al vitaminei C a fost recunoscută în urmă cu 30 de ani. Mai mult, două studii coordonate de fostul decan al Școlii de Stomatologie din cadrul Universității Washington, Paul Robertson, publicate în anii 1986 È™i 1991 au identificat sângerarea gingivală drept semn clinic al unui deficit de vitamina C. Acest lucru a fost cumva pierdut din vedere în ultimii ani.

Astfel, prin omiterea unei posibile legături între sângerarea gingivală È™i nivelul seric redus al vitaminei C poate avea consercinÈ›e medicale serioase.

Autorul studiului afirmă faptul că prescrierea de rutină a măsurilor generale de îngrijire dentară È™i a altor intervenÈ›ii stomatologice pentru a „trata” disfuncÈ›ia microvasculară ce se manifestă prin sângerare gingivală, deÈ™i sunt parÈ›ial eficiente, sunt riscante deoarece sunt efectuate scăpând din vedere alte etiologii sistemice posibile.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-07-2023 | creare: 26-02-2021 | Vizite: 878
Bibliografie
Bleeding gums may be a sign you need more vitamin C in your diet, link: www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210201101526.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • E normal să sângereze gingia?
  • Sângerarea gingiei - cauze È™i tratament
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum