Sân tuberos și mastopexie
Sânii tuberoși reprezintă o malformație congenitală prezentă atât la femei, cât și la bărbați. Aceștia au baza îngustă și un pol inferior nedezvoltat, având o formă cilindrică. Reprezintă un defect fizic, de ordin estetic, prezent încă de la naștere. Totuși, acest defect devine vizibil doar în timpul pubertății, atunci când începe dezvoltarea sânilor.
Sânii tuberoși se pot dezvolta asimetric și de cele mai multe ori au dimensiuni reduse, iar areola este localizată decliv, în polul inferior. Forma cilindrică a acestora este o consecință a prezenței glandei mamare în areolă.
În momentul în care sânul tuberos devine un defect evident și cauzează un grad de disconfort psihic asupra pacientului, se poate interveni chirurgical. Aspectul sânului tuberos se corectează prin mastopexie, dar, dacă și volumul sânului reprezintă o problemă, atunci chirurgul va efectua și augumentarea mamară sau reducerea mamară, pentru ca pacienta să poată depăși complexul fizic. Implantul mamar mărește volumul, dar ajută și la proiecția sânului (forma pe care o are sânul atunci când pacienta stă în ortostatism).
Tratamentul este doar chirurgical, fiind necesară mastopexia, cu sau fără augumentare mamară. Mastopexia se mai numește lifting mamar și este o intervenție estetică electivă. Această intervenție constă în corectarea aspectului tubular prin ridicarea sânilor și repozitionarea areolei și mamelonului, precum și în excizia tegumentului în exces. În acest mod, se schimbă în totalitate forma sânului.
Mastopexia standard constă în îndepărtarea excesului de piele de sub nivelul mamelonului și în repoziționarea ascendentă a areolei. Se întinde tegumentul restant, se face un lambou și se suturează evitând pliurile și suprapunerile. Acest lucru nu se face doar pentru aspectul estetic al cicatricei, ci și pentru a evita supratensionarea tegumentului. Această tensiune în exces ar putea conduce la desfacerea suturii. (1) Tipul inciziei diferă de la chirurg la chirurg, dar și în funcție de complexitatea cazului. Cea mai întalnită incizie este cea în J și astfel se îndepărtează pielea din jurul areolei, dar și de la nivelul polului inferior al sânului. Acest gen de incizie oferă o mai bună proiecție anterioară a sânilor.
Tipul de incizie diferă în funcție de tipul sânului și de necesitățile operatorii. Putem avea incizii
- Concentrice, doar în jurul areolei
- Semicerc
- Incizie verticală, pentru o ptoză moderată
- Incizie J, cea mai folosită în cazul unei ptozări severe. Totuși, este folosită și pentru că oferă cele mai bune rezultate estetice și o proiecție frumoasă a sânului.
Fiind o operație electivă, trebuie să ținem cont de câteva reguli preoperatorii care ne vor ajuta să avem parte de rezultate frumoase după intervenție.
- În primul rând e necesară o mamografie sau o ecografie mamară, precum și analize de sânge.
- Oprirea fumatului. Acest pas e necesar în vederea cicatrizării corecte a țesutului. Fumatul scade fluxul sangvin la nivelul pielii. Intervenția se face prin incizii în șanțul submamar și periareolar. În timpul intervenției chirurgicale, rețeaua sangvină este întreruptă, iar revascularizarea ineficientă sau inexistentă reprezintă una dintre cele mai mari riscuri.
- Se evită și anumite pastile precum antiinflamatoare, anticoagulante, chiar și anumite alimente care cresc riscul de sângerare. (2)
Postoperator, recuperarea este destul de rapidă, într-o săptămână pacienta putând reîncepe activitatea la locul de muncă, evitând efortul fizic. Inciziile sunt suturate atât cu fire resorbabile cât și cu unele neresorbabile, care vor fi scoase la aproximativ 3 săptămâni de la intervenție. O lună și jumătate, pacienta va trebui să poarte bustieră și nu va putea ridica greutăți mai mari de 3 kg. De asemenea, nu va putea ridica membrul superior deasupra cotului, pentru a nu pune în tensiune tegumentul mamar proaspăt operat. Timp de o lună, se va dormi doar pe spate, apoi se poate dormi și pe o parte. Efortul fizic este interzis timp de 45 zile, dar activitatea fizică care antrenează partea superioară a corpului poate fi reluată abia la 4 luni după intervenția chirurgicală.
Chirurgul va prescrie și un tratament medicamentos (tratament cu o durată de o săptămână), constând în antiinflamator, antibiotic și protectie gastrică. La o lună postoperator, este indicată folosirea unei creme cicatrizante. Deși inciziile sunt făcute astfel încât să nu se observe (în șanțul submamar și periareolar), crema va ajuta refacerea cât mai rapidă a tegumentului mamar.
Fiind o operație electivă, chirurgul va prezenta câteva detalii referitoare la intervenție. Este o operație care se face sub anestezie generală, cu o internare minimă de 24 ore. Timpul operator depinde de complexitatea cazului, dar nu depășește 3 ore. Postperator, pacientele vor avea echimoze și se va pierde temporar sensibilitatea mamelonului. Rezultatele finale se vor observa la aproximativ 6 luni de la intervenție.
Ca orice operație, și mastopexia are câteva riscuri. Printre cele mai importante se află:
- reacțiile adverse la anestezie,
- sângerări,
- pierderea sensibilității mamelonului,
- revascularizarea ineficientă a zonei suturate,
- formarea seroamelor,
- inegalitatea sânilor,
- cicatrici cheloide,
- infecții.
Candidatele ideale pentru intervenția de mastopexie pentru sânii tuberoși sunt femeile de peste 18 ani, care au ajuns la dezvoltarea completă a sânilor. Totuși, este de preferat să aștepte până au terminat de alăptat și să nu mai aibă în plan încă o sarcină (sarcina și alăptarea modifică forma sânului și afectează și elasticitatea pielii). De asemenea, pacientele trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să fie stabile emoțional și să fie la o greutate stabilă de o bună perioadă de timp. După această intervenție, fluctuațiile de greutate se vor găsi în limita a 3 kg. (3) Dacă totuși pacienta va mai avea încă o sarcină, atunci se va putea îngrășa maximum 9 kg, iar in funcție de elasticitatea și starea pielii ei, doctorul va putea sugera o perioadă maximă de alăptat.
Fumatul trebuie oprit o bună perioadă și după operație pentru a nu afecta revascularizarea tegumentară, evitând astfel unul dintre riscurile enumerate mai sus. Cofeina și alcoolul trebuie evitate și ele. Pacienta trebuie să se hidrateze corespunzător și să țină o dietă hiperproteică, mâncând în principal carne roșie.
Imediat după operație observăm o evidentă îmbunătățire a aspectului sânilor. Aceștia sunt mai fermi, ridicați, au o formă nouă. Totuși, nu aceea este forma lor finală. După intervenție, aceștia sunt tumefiați, plini de echimoze și încă nu au forma definită. Despre această formă definită putem discuta abia la 6 luni postoperator. Dacă pacienta a depășit vârsta de 30 ani, dacă a avut sarcini multiple sau daca a slăbit un număr impresionant de kilograme, atunci va avea așteptări realiste de la ce poate oferi operatia de mastopexie. Diferențele vor fi vizibile, îmbunătățirea este evidentă, dar nu se pot compara cu sânii pe care pacienta îi avea în tinerețe. (3)
Ce oferă operația de mastopexie pentru sânii tuberoși? În afară de schimbarea estetică vizibilă, aceasta îmbunătățește moralul, starea psihică a pacientei, aceasta scăpând de anumite complexe de ordin fizic.
(2) Breast lift, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-lift/about/pac-20393218
(3) Breast lift, link: https://www.docshop.com/education/cosmetic/breast/lift
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Operatie lifting mamar
- Lifting mamar va rog sa-mi recomandati un doctor bun
- Lifting mamar cu reductie si implant.cu asimetrie intre marimea sanilor
- Recomandare chirurg operatie mastopexie
- Sani asimetrici dupa operatia de lifting si implant. Ce e de facut?
- Ridicarea sanilor "cazuti" - Intrebari si Raspunsuri
- Recomandari lifting mamar cluj