Ruptura de ischiogambieri - primul ajutor

Ruptura de ischiogambieri - primul ajutor

©

Autor:

Ruptura de ischiogambieri - primul ajutor
Muschii ischiogambieri sunt muschii care se intind de la baza pelvisului pana la partea superioara a genunchiului. La jumatatea coapsei, acestia se despart doua grupe musculo-tendinoase.

Grupul medial (din interiorul coapsei) tendinos al ischiogambierilor se insereaza pe fata interna a genunchiului si pe fata anterioara a tibiei (unul dintre oasele gambei). Cealalta grupare tendinoasa, cea exterioara (laterala), se insereaza  pe fata externa a genunchiului si pe partea superioara a peroneului (celalalt os al gambei).

Muschii ischiogambieri
flexeaza (indoaie) piciorul la nivelul genunchiului; cvadricepsul, care se afla pe fata anterioara a coapsei, realizeaza extensia.

Ruptura de ischiogambieri poate imbraca diferite aspecte, mergand de la ruptura microscopica, pana la o ruptura mult mai grava de muschi sau chiar a tendonului prin care se insereaza muschiul pe os. Majoritatea leziunilor de ischiogambieri apar la nivelul muschiului.

Care sunt cauzele rupturii de ischiogambieri?

Leziunea este foarte frecventa printre atleti. Apare de obicei la starturile rapide si mai putin la alergarea propriu-zisa. Practic, problema apare cand piciorul se afla in hiperextensie, asa cum cum se intampla la sprint.

Leziunea se mai poate produce cand cvadricepsul este hipertensionat in acelasi timp cu ischiogambierii,  sau in momentul in care se incepe activitatea sportiva in forta, fara incalzire suficienta.
La unele persoane, ischiogambierii sunt insuficient dezvoltati, ceea ce ii poate predispune unui astfel de accident.

Alte sporturi in care poate fi intalnita ruptura de ischiogambieri: baschet, fotbal, rugby, tenis.

Simptomele rupturii

In momentul in care se produce rupta de ischigambieri, apar urmatoarele simptome:

  • durere la nivelul fetei posterioare a coapsei; gradul de intensitate a durerii va depinde de gravitatea leziunii. In unele cazuri de ruptura sau intindere a ischiogambierilor, durerea se poate intensifica in cateva ore.
  • dificultati la mers, asezare sau la aplecarea in fata.
  • edem (umflare)

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

Daca durerea este foarte intensa pe fata posterioara a gambei sau nu puteti intinde piciorul in timpul mersului, consultati medicul pentru a stabili tratamentul adecvat.

Opriti activitatea care produce durere si puneti o punga cu gheata pe fata posterioara a coapsei, imediat ce aveti posibilitatea.

Este necesar sa faceti un repaus al picioarelor timp de una,  pana la trei saptamani, in functie de gravitatea leziunii. Repetati aplicarile cu gheata cel putin o data pe zi, timp de 2-4 zile dupa incetarea activitatii; in acest fel, veti reduce durerea si edemul.

Folosirea unui bandaj elastic pe coapsa, atunci cand depuneti efort, va diminua presiunea prin comprimarea cvadricepsului si a ischiogambierilor. Tineti picioarele usor ridicate si intinse inainte cu orice prilej.

Nu reluati activitatea fizica  pana cand durerea nu a cedat. Indoiti si intindeti piciorul cu grija si gradat. Efectuati, sub indicatiile si supravegherea unui profesor de sport sau fizioterapeut, exercitii care tonifica muschii ischiogambieri si muschiului cvadriceps.

Daca s-au respectat intocmai  perioada de repaus si exercitiile de recuperare, nu vor ramane sechele pe termen lung.

Pentru a preveni recidivele, efectuati o incalzire corecta inainte de activitatea fizica si tonificati-va musculatura zonei cu probleme.

Data actualizare: 08-11-2019 | creare: 19-10-2012 | Vizite: 19221
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi strategii pentru accelerarea vindecării leziunilor musculare
  • NutrienÈ›ii naturali nicotinamidă È™i piridoxină reîntineresc funcÈ›ia celulelor stem musculare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum