Urgentele dentare - primul ajutor
©
Autor: Drăgulin Oana
Durerea de dinti
Cariile si infectiile sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de dinti. Tratamentul la domiciliu amelioreaza numai temporar durerea, dar poate reprezenta o salvare daca aceasta survine in cursul noptii, ori inainte a avea posibilitatea sa va prezentati la medicul stomatolog.Cu toate acestea, este absolut necesara vizita la un stomatolog, pentru a afla cauza exacta a durerii si a o trata eficient.
Care sunt primele masuri care trebuie luate?
- Luati un analgezic sau un antiinflamator: de exemplu, paracetamol sau ibuprofen. Acestea trebuie inghitite, nu aplicate direct pe zona dureroasa.
- Aplicati comprese reci sau cu gheata impachetata pe zona afectata. Pentru uniele persoane insa, compresele caldute sunt mult mai reconfortante.
- Consultati stomatologul de indata ce este posibil.
Dintele smuls
In cazul in care in urma unei lovituri, un dinte este smuls, trebuie sa:- opriti sangerarea
- impachetati dintele smuls intr-o carpa umeda si rece si puneti-l in lapte dulce integral (nu degresat). Laptele contine substante nutritive care pot mentine dintele viu.
Nu puneti dintele in apa de la robinet: mineralele din apa ii pot dauna. Totusi, apa salinizata (usor sarata) poate fi folosita. - Mergeti, cutot cu dinte, la camera de garda a unui spital ce trateaza urgente dentare sau la un cabinet stomatologic.
Extractie dentara (dinte scos)
Durerea, umflarea usoara si sangerarea sunt simptome frecvente dupa o extractie dentara. Daca insa aceste probleme devin suparatoare sau persistente, consultati stomatologul.Care sunt primele masuri care trebuie luate?
- Imediat dupa extractia dentara, puneti o compresa rece sau un saculet cu gheata pe fata, in zona afectata, pentru usurarea durerilor si pentru prevenirea umflarii locului. Compresa trebuie tinuta aproximativ 15 minute pe ora. Repetati acest lucru timp de cateva ore.
- Daca exista si sangerari: impachetati o bucata de tifon steril, iar daca nu aveti la indemana, folositi o batista curata sau orice material textil impaturit si aplicati-l direct pe rana. Mentineti presiunea timp de 20 sau 30 de minute. Repetati procedeul daca este necesar, pana reusiti sa opriti sangerarea.
- Daca stomatologul nu v-a prescris medicatie speciala pentru durere (antiinflamoare, antialgice), se pot lua aspirina, algocalmin, paracetamol sau ibuprofen.
In principiu, dupa fiecare extractie dentara, medicul stomatolog va va indica sa stati cu un tampon steril pe rana cu gura inchisa cel putin o ora, iar apoi va prescrie tratament antibiotic pentru cel putin cinci zile si antiinflamatoare. De asemenea, nu trebuie consumate lactate cel putin 48 de ore de la extractie.
Data actualizare: 31-03-2014 | creare: 10-10-2012 | Vizite: 9103
Bibliografie
1."Urgente dentare",https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCgQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.ndhealth.gov%2Ffamilyhealth%2Fmch%2Fdental%2Ffirstaiddentalemergencies.pdf&ei=uk90UKHVB4nktQa8ioGoCw&usg=AFQjCNF1TzhlyZHAlzjB_7Xf1aPBap9zug&sig2=F93MqNZt1D-RTP_QfZwb2A2."Cum trebuie gestionate urgentele dentare?", https://www.webmd.com/oral-health/guide/handling-dental-emergencies
3."Primul ajutor in urgente dentare", https://rawnak.xomba.com/first_aid_dental_emergencies_and_injuries
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Abces dentar
- Pulpita acută
- Edentația - pierderea dintilor
- Anodontia
- Cariile la copii - dinți temporari
- Parodontoza
- Edentatia totala
- Granulomul dentar
- Anatomia dintelui
- Dentitia la copii
- Dezvoltarea sistemului dentar
- Dentitia la adulti
- Tipuri de dinti
- Eruptia dentara
- De ce trebuie tratate cariile dinţilor temporari?
- Rezecția apicală
- Replantarea dentară
- Dentitia la copil - normal si patologic
- Modificări de culoare ale dinților
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Durere insuportabila de gingie
- Dureri dantura
- Mi-am imbracat puntea fata (jos) in portelan
- Fatete dentare.. 10 dinti de sus
- Dinti deplasati accident
- C poate fi?
- Ac ramas in dinte
- Durere ureche si tampla
- Ganglion ureche, dureri de dinti.
- Durere dentara