Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului

©

Autor:

Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
Concentrații plasmatice crescute ale zincului au fost asociate cu reducerea riscului cardiovascular la persoanele cu diabet zaharat, însă utilizarea acestuia în profilaxia bolilor cardiovasculare rămâne în continuare controversată conform unui studiu publicat în jurnalul științific Nutrients

Administrarea oligomineralului esențial, zincul, a fost propusă drept strategie împotriva diabetului tip 2, cu toate acestea nu există recomandări oficiale la ora actuală care să aibă la bază analize sistematice solide și care să susțină  efectele protective ale zincului împotriva afecțiunilor cardiometabolice.
Analiza ce a inclus 14 studii și-a propus să remedieze acest deficit din literatura științifică, iar potrivit rezultatelor obținute, s-au evidențiat astfel de efecte favorabile ale zincului pentru reducerea riscului cardiovascular, mult mai pronunțate în rândul pacienților cu factori de risc adiționali precum diabetul zaharat tip 2.

Utilizarea zincului este acceptată în Uniunea Europeană pentru susținerea funcției imune, cognitive, a sintezei de ADN și a diviziunii celulare normale. Cu toate acestea, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (European Food Safety Authority, EFSA) a respins ipoteza potrivit căreia zincul ar putea juca un rol important pentru sănătatea cardiovasculară, nefiind stabilită o relație tip cauză-efect sau doza ideală pentru a genera efectul protector cardiovascular.

Unul dintre studiile analizate a remarcat în cazul pacienților cu diabet zaharat tip 2 și valori plasmatice ale zincului sub 14,1 micromoli per litru, o incidență cu 37% mai mare ca aceștia să sufere un infarct miocardic. Un altul a observat o asociere între valorile scăzute ale zincului plasmatic, sub 11,9 micromoli/litru, la pacienții recomandați pentru angiografie coronariană și creșterea riscului de mortalitate cardiovasculară.

Nivelul plasmatic al zincului asociat cu majorarea riscului cardiovascular se situază între 10-18 micromoli per litru. Ceea ce sugerează că redresarea nivelului de zinc din sânge la valori peste aceste limite ar putea influența pozitiv reducerea riscului cardiovascular existent (prezența diabetului zaharat tip 2 și a complicațiilor instalate pentru care se recomandă procedura - angiografia coronariană),” afirmă cercetătorii din carul Universității din Otago (Noua Zeelandă) și a Universității din Sydney (Australia).

Există dovezi solide pentru care ameliorarea statusului plasmatic al zincului  la pacienții cu diabet zaharat ar putea constitui o strategie eficientă pentru reducerea complicațiilor acestei boli, printre care se numărără și afecțiunile cardiovasculare.

Prevalența la nivel mondial a diabetului a crescut dramatic în ultimii ani, de la 4,7% dintre adulți în 1980, depășind 8,5% în 2014, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Cercetătorii susțin faptul că, un status optim al zincului din organism, fie prin suplimentare sau dietă, a fost asociat cu îmbunătățirea markerilor biologici ce apreciază progresia diabetului zaharat tip 2 (glicemia, profilul lipidelor plasmatice). De asemenea s-a remarcat reducerea complicațiilor secundare acestei condiții.

Și totuși, acestea nu sunt de ajuns pentru emiterea unor noi recomandări universale pentru prevenția bolilor cardiovasculare și a complicațiilor diabetului zaharat tip 2. Sunt necesare studii suplimentare prin intermediul cărora să se identifice inclusiv mecanismul prin care zincul induce aceste efecte protectoare, dozele sigure la care se pot observa aceste efecte, biodisponibilitatea și sursele ideale de zinc, informații care nu pot fi obținute din studiile observaționale cum au fost cele incluse în această analiză.

Rezultatele studiului trebuie prin urmare să fie tratate cu precauție.  

Adoptarea unei diete echilibrate din care să nu lipsească sursele importante de zinc rămâne standardul pentru o alimentație și o viață sănătoasă. Citiți mai multe despre zinc și sursele alimentare principale din articol

Sursa: Nestle Nutrition Institute

Data actualizare: 03-08-2017 | creare: 03-08-2017 | Vizite: 3820
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 1 din 3 copii prezintă un risc cardiometabolic crescut atribuit istoricului medical familial
  • Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic la femei
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum