Terapia cognitiv-comportamentală digitală ar putea oferi beneficii importante persoanelor cu diabet
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu recent a arătat că terapia cognitiv-comportamentală digitală, administrată prin intermediul unei aplicații de smartphone, poate reduce nivelul zahărului din sânge la pacienții cu diabet și necesitatea administării de medicamente pentru diabet la un interval de șase luni. Efectuat de cercetători de la Universitatea din Colorado, studiul a evidențiat un „efect de doză”, pacienții care finalizau un număr mai mare de ședințe de terapie obținând cele mai multe beneficii.
Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o formă de terapie care ajută pacienții să identifice și să schimbe gândurile și comportamentele negative care le afectează sănătatea mintală și fizică. TCC poate fi eficientă în tratarea unei game largi de probleme de sănătate mentală, precum anxietatea, depresia și stresul.
În studiul actual, cercetătorii au examinat efectele terapiei cognitiv-comportamentale digitale (TCCD) asupra nivelurilor de glucoză din sânge la pacienții cu diabet. TCCD este o formă de terapie cognitiv-comportamentală care utilizează tehnologia digitală pentru a ajuta pacienții să își gestioneze problemele de sănătate mintală și fizică. Studiul, unul controlat randomizat, a inclus peste 660 de persoane cu diabet de tipul 2, cu vârsta medie de 58 de ani.
Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri, urmând ca cei dintr-un grup să primească acces la aplicația de mobil care oferea terapie cognitiv-comportamentală personalizată, în timp ce restul la o aplicație de control. Rezultatele au arătat că pacienții care au primit TCCD au avut o scădere semnificativă a nivelurilor de glucoză din sânge, în comparație cu cei din grupul de control. În plus, pacienții din grupul TCCD au raportat o îmbunătățire semnificativă a stării lor generale de sănătate și a calității vieții.
Rezultatele sugerează că terapia cognitiv-comportamentală digitală poate fi o modalitate eficientă și convenabilă de a ajuta pacienții cu diabet să își gestioneze nivelurile de glucoză din sânge și să își îmbunătățească starea generală de sănătate. În consecință, terapia cognitiv-comportamentală digitală ar putea reprezenta o abordare inovatoare și promițătoare în gestionarea diabetului și a altor probleme de sănătate mintală și fizică.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tulburare de anxietate generalizata
- Sotul meu e tot timpul nervos, vulcanic, posesiv, narcisist..
- Pentru cei interesati de psihoterapia cognitiv-comportamentala
- Doctor cu rezultate reale Cognitiv Comportamental
- Anxietate severa.Chiar funcționează Terapia cognitiv comportamentala pentru anxietate??