Riscuri din preconceptie
©
Autor: Stanciu Elena
Preconceptia, la fel ca si perioada de sarcina este o parte foarte importanta a aspectelor legate de ingrijirea sarcinii. Din nefericire, aceasta perioada este adesea ignorata, mai ales avand in vedere ca un procent destul de mare de sarcini sunt sarcini neplanificate, neprevazute sau apar in medii sarace, fara acces la informatii si servicii medicale specializate.
Evaluarea preconceptiva si consilierea preconceptiva ofera posibilitatea femeilor de a se informa despre probleme de fertilitate sarcina, sa identifice anumiti factori nocivi pentru mama, fetus si sa se autoeduce cu privire la anumite riscuri asociate sarcinii, interventii adecvate (atunci cand este posibil), inainte de conceptia unui copil. Scopul pregatirilor din perioada de preconceptie este de a evalua atat riscurile ce planeaza asupra femeii care doreste sa conceapa cat si riscurile asupra fetusului daca femeia ramane insarcinata.
Medicii recomanda femeilor sa mearga la un examen medical preconceptiv atunci cand se hotarasc sa conceapa un copil – optim cu 3-6 luni inainte de a incerca sa conceapa un copil. Aceasta marja de timp ii permite sa se pregateasca fizic si mental pentru fertilizare, purtarea sarcinii si nastere, oferindu-i un control mai mare asupra propriei santatati si a copilului.
Investitia de timp, energie si atentie in posibilele probleme ale sarcinii in perioada de preconceptie are beneficii grozave asupra mamei si viitoarei sarcini.
Optimizarea starii de sanatate a mamei (dar si a viitorului tata) inainte de sarcina este importanta pentru a imbunatati rezultatul conceptiei. Aceasta se aplica in special in cazul femeilor cu diverse tulburari medicale (diabet, fenilcetonuria, etc), deficiente nutritionale (lipsa acidului folic si a unor vitamine si nutrienti necesare dezvoltarii normale a fetusului), expunerea la substante nocive si teratogene (tigari, alcool, isotretinoina).
Ingrijirea preconceptiva este uneori mult mai importanta decat ingrijirea prenatala in prevenirea anomaliilor congenitale si anumitor dificultati de sarcina, avand in vedere ca aproximativ 30 % dintre femei isi incep ingrijirea prenatala in al doilea semestru al sarcinii (mai mult de 13 saptamani) aflata dupa perioada de organogeneza (formarea organelor in perioada primelor 3-10 saptamani de gestatie).
In perioada de conceptie atat cuplul/ viitoarea mama cat si medicul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte ce necesita o abordare explicita si atentie deosebita:
* educatie:
- consumul de tutun, alcool si alte droguri ilicite, abuzul de anumite medicamente;
- consumul de acid folic - standard in ingrijirea preconceptiva si prenatala;
- obligatoriu femeia trebuie sa ia medicamente strict la recomandarea medicului curant si sa-l anunte in cazul consumului accidental sau voluntar al oricarui medicament;
* consiliere:
- boli cu transmitere sexuala;
- planificare familiala;
- controlul greutatii corporale (echilibrata, sanatoasa) si dieta;
- importanta sanatatii orale (sanatatea cavitatii bucale si dentare) ;
- tulburari genetice;
* evaluare:
- istoric genetic familial propriu si al viitorului tata: etnie (exista boli genetice ce apar mai frecvent la persoanele de o anumita etnie), boli existente in familie;
- istoric medical si examinare fizica – identificarea influentei eventualelor afectiuni si tratamente asupra organismului sau asupra fatului;
- istoric obstretic: sarcini pierdute, avorturi, nasteri premature, preeclampsie, sarcina oprita din evolutie, cezariana, etc;
- istoric ginecologic (afectiuni, operatii, tratamente ginecologice) ;
- statusul sanatatii si medicamentelor (evaluare clinico-biologica in perioada de preconceptie si stabilirea masurii in care anumite afectiuni ale mamei sau anumite medicamente pe care aceasta le ia pot afecta fatul) ;
- istoricul imunizarilor;
- complicatii ale unor sarcini trecute (hemoragii gestationale, hemoragii postpartum, evenimente trombotice, preeclampsie, eclampsie, diabet gestational, incompatibilitatea Rh-ului) ;
- identificarea si asistenta in cazul victimelor abuzului fizic, sexual (femeile supuse oricarei forme de abuz si violenta domestica in perioada de preconceptie sunt supuse riscului de preeclampsie si nastere prematura) ;
- abilitati psihosociale si comportamentale pentru a determina daca viitorul parinte este pregatit pentru aceasta responsabilitate, abilitati de ingrijire si protectie, posibilitatea de asigura un camin stabil copilului, identificarea unor deficiente de comunicare, depresii, anxietati, stres excesiv, oboseala cronica, etc.
* * * boli cronice: astm, diabet, boli cardiace, hipotiroidism, obezitate, boli parodoantale;
* * * genetice: fibroza chistica, fenilcetonuria materna, anemia-siclemie;
* * * BTS: vaginoza bacteriana (variatie a vaginitei), clamidioza, gonoreea, heptatita B, heptatia C, HIV, citologie cervicala (Testul Papanicolau pentru prevenirea displaziei cervicale si cancerului de col uterin), sifilis, etc;
* * * imunizarea - vaccinarea in preconceptie: HPV, gripa, rubeola, varicela, etc
* * * riscuri legate de stilul de viata matern:
- se recomanda exercitii fizice regulate, moderate (abuzul de efort fizic, exercitii fizice poate conduce la infertilitate) ;
- sa se evite hipertermia (apa fierbinte) ;
- atentie la obezitate si controlul greutatii;
- riscuri legate de deficiente nutritionale in special in cazul vegetarienelor, femeilor care sufera de intoleranta la lactoza, deficiente de calciu si fier;
- evitarea consumului abuziv de vitamina A, vitamina D si cofeina in perioada de preconceptie;
- identificarea si asistenta in cazul unor probleme sociale: lipsa unei locuinte, imposibilitate de ingrijire corespunzatoare a copilului, etc.
Depistarea la timp a unor posibile probleme si ameliorarea lor in perioada de preconceptie poate modifica radical rezultatele sarcinii.
>> Lipsa / insuficienta de acid folic
Consumul de acid folic este obligatoriu pentru sarcina si fat (asigura formarea si cresterea celulelor sanatoase) - reduce riscul de atac de cord, infarct, cancer si diabet pentru mama si riscul de dezvoltare a unui defect de tub neural sever la copil (un defect congenital ce implica dezvoltarea incompleta a creierului si a maduvei spinarii) cu mai mult de 50%. Consumul de acid folic cu cel putin o luna inaintea conceptiei si in primul trimestru de sarcina preveni defecte de tub neural si spina bifida la copil (ruptura de coloana ca si malformatie datorita dezvoltarii incomplete a tubului neural sau a oaselor ce il acopera).
>> Incompatibilitatea Rh-ului
Efectuarea preconceptiva a grupei sangvine si a factorului Rh la ambii parinti – foarte important pentru a evalua riscurile de incompatibilitate a Rh-ului. Daca mama are Rh negativ si tatal Rh pozitiv, este necesar dupa prima sarcina (dusa la termen sau nu, avort spontan sau la cerere) sa se faca o dozare de anticorpi pentru gena de Rh pozitiv (in max 72 h), pentru a evita formarea acestora in corpul mamei pentru gena de Rh pozitiv, anticorpi ce distrug hematiile (celulele rosii) copilului numai daca copilul mosteneste Rh-ul pozitiv al tatalui) (daca copilul mosteneste Rh-ul negativ al mamei, daca mama are Rh pozitiv sau ambii parinti au Rh negativ - nu apare aceasta incompatibilitate). Chiar si in acest caz exista tratamente in timpul sarcinii si pentru copil dupa nastere pentru a nu pune in pericol viata copilului (fototerapia si transfuzia sanguina).
>> Obezitatea materna
Efecte adverse asociate cu obezitatea materna: defecte ale tubului neural, nastere prematura, diabet, hipertensiune si tromboembolism. Controlul greutatii, scaderea si stabilizarea greutatii inainte de conceptie reduce semnificativ aceste riscuri.
>> Consumul de alcool
Alcoolul este interzis cu desavarsire in timpul sarcinii si in perioada de preconceptie – efecte adeverse ale consumului de alcool in aceasta perioada - sindromul alcoolismului fetal ce implica tulburari neurologice, defect de auz, crestere deficitara, retard mintal, disfunctii ale sistemului nervos central, malformatii cranio-faciale specifice (dismorfism cranio -facial), consecinte neuro-comportamentale, etc.
>> Consumul de medicamente anti-epileptice, multe cu efect teratogen (care provoaca malformatii, anomalii).
>> Fumatul in perioada preconceptiva sau in timpul sarcinii
Riscuri: sarcina extrauterina, pierderea sarcinii, nastere prematura, greutatea mica la nastere a copilului (subdezvoltare fizica), rupere prematura a membranelor, sindromul mortii subite a nounascutului si alte boli dobandite ca urmare a unei dezvoltari intr-un mediu nociv.
Deoarece doar 20 % dintre femei isi pot controla dependenta de nicotina in timpul sarcinii, este important ca acest viciu sa fie eliminat inainte de a va hotara sa concepeti un copil. Insarcinata fiind fara sa stiti, daunati grav sanatatii copilului dvs in primele sale luni de dezvoltare. Incercati sa va lasati de fumat fara sa apelati la terapii de inlocuire a nicotinei, deoarece si acestea va expun fatul la nicotina si efectele sale negative.
>> Consumul de droguri
Drogurile dauneaza grav sanatatii indiferent daca sunteti sau nu insarcinata, cu atat mai mult cu cat un copil se dezvolta in interiorul organismului dvs si resimte orice actiune a voastra asupra corpului. Riscul de pierdere a sarcinii sau de nastere prematura creste semnificativ, ca si cel de nastere a copilului la o greutate mult prea mica (cu efecte negative asupra dezvoltarii mentale, paralizie cerebrala ce afecteaza functiile motorii si de coordoanre a miscarilor), hemoragiii cerebrale, dobandirea unor BTS sau hepatita B, C) .
>> Administrarea de anticoagulante orale – efect teratogen atat in periaoda sarcinii cat si ce preconceptiva.
>> Administrarea de isotretinoina ca si tratament pentru acnee poate cauza pierderi de sarcina sau defecte congenitale.
>> Bolile parodontale
Exista studii care atesta legatura intre bolile parodontale si efecte sale asupra sarcinii: preeclampsie, greutatate mica a fatului la nastere, nastere prematura.
>> Riscuri asociate expunerii (chiar si intamplatoare) la radiatii si substante chimice
Daca incercati sa concepeti un copil trebuie sa va faceti un obicei din a citi etichetele de avertizare a produselor ce contin chimicale pe care le folositi pentru curatenie, dezinfectare, etc. De asemenea expunerea in mediul lucrativ la diverse substante chimice, radiatii, infectii afecteaza sanatatea dsvs si a fatului. Trebuie sa comunicati angajatorului din timp decizia dvs de a concepe un copil iar el este obligat sa reduca cat se poate de mult influentele nocive din mediul de lucru.
>> Riscuri ale conceperii/nasterii unui copil cu boala ereditara
Unele probleme de sanatate sunt mostenite, adica sunt transmise copilului pe cale ereditara prin genele parintilor. Ex: anemia siclemie (hematiile iau forma unei secere – forma nefvorabila transportului oxigenului si circulatiei prin vasele de sange), fibroza chistica (impiedica sistemul digestiv si plamanii sa functioneze normal- perturba functionarea normala a celulelor epiteliale care alcatuiesc glandele sudoripare din piele si caile de trecere la plamani, ficat, pancreas si din sistemele digestiv si reproductiv), boala Huntingdon (ce deterioreaza treptat creierul), etc.
Inainte de a decide sa ramaneti insarcinata (daca cunoasteti istoricul unei boli mostenite genetic in familie, au existat probleme genetice cu sarcinile in familie) este bine sa va faceti in primul rand analizele sangelui si apoi vor fi evaluate riscurile de transmitere a bolilor ereditare.
>> Riscul infectarii cu virusul HIV (SIDA)
Identificarea prezentei virusului imunodeficientei umane inainte de conceptie ofera sansa de control a simptomelor prin adminsitrarea unui tratament femeii (cuplului) pentru a putea tine sub control actiunea devastatoare a virusului (incurabil). De asemenea trebuie sa fiti pregatiti fizic si psihic sa aduceti pe lume un copil care prezinta acest virus si sa va asumati responsabilitatea conceperii, nasterii si cresterii lui (cu toate nevoile sale speciale).
>> Boli cu transmitere sexuala
Transmiterea unor BTS la fat de la unul din parinti poate cauza moartea fatului sau dizabilitati fizice, mentale sau de dezvoltare substantiale (inclusiv pierderea capacitatilor motorii, dizabilitati mintale, orbire, etc). Clamidioza (Chlamydia) si gonoreea sunt adesea asociate cu sarcina ectopica (extrauterina), infertilitate sau durere pelviana cronica.
>> Diabetul in preconceptie
Sunt necesare luarea unor masuri de precautie pentru ca diabetul in perioada preconceptiva sa nu afecteze in viitor sanatatea femeii si a fatului : monitorizare permanenta a starii de sanatate a mamei si a sarcinii, un management eficient in controlul diabetului. Fie ca aveti diabet de tip 1 sau 2 cu ingrijirile si tratamentele corespunzatoare va puteti pregati pentru o viitoare sarcina, doar dupa acordul medicului.
Riscuri: pierderea sarcinii, nasterea unui bebelus cu greutate mare, malformatii congenitale ale fatului.
>> Vaccinarea din preconceptie
Nu se recomanda vaccinarea femeilor insarcinate sau in ultimele 4 saptamani de preconceptie cu vaccinuri ce contin virusuri vii atenuate (virusul mort inoculat in vaccin) – exista un risc de dezvoltare a unei patologii.
In preconceptie se recomanda realizarea unui screening pentru anumite boli transmisibile ce pot fi prevenite prin vaccinare: rubeola, hepatita B, rujeola, heptatita A, oreion, varicela, etc. Se fac unele teste pentru depistarea unor boli ale femeii: toxoplasmoza (ce genereaza probleme de crestere, orbire, leziuni cerebrale, epilepsie sau surditate), mola (sarcina fara embrion – se dezvolta doar tesutul placentar), etc.
Prevenirea hepatiei B pentru o femeie ce doreste sa conceapa un copil reduce riscurile de infectie la copil si elimina riscurile ce pun in pericol sanatatea si viata ei (tulburari hepatice, carcinom la ficat, ciroza, moartea).
Vaccinuri posibile in preconceptie (contraindicate in timpul sarcinii) : gripal viu atenuat, rujeolic, oreion, rubeolic, polio viu atenuat.
Unor riscuri mari, atat pentru viitoarea mama cat si pentru viitorul copil, sunt supuse sarcinile neplanificate, nedorite sau nerecomandate de catre medic, mai ales in primele saptamani de sarcina cand mama nu stie ca este insarcinata. De asemenea lipsa unor analize medicale prealabile fertilizarii, sarcinii pentru a stabili starea de sanatate a mamei si daca poate duce o sarcina sanatoasa la termen, maladii cronice sau acute ale mamei, boli ereditare pot complica evolutia sarcinii si pot pune in pericol viata celor doi.
Examenul medical de preconceptie si ingrijirea din preconceptie poate diagnostica/ameliora din timp anumite afectiuni si poate evalua posibilitatea aparitiei unor complicatii in timpul sarcinii. De asmenea cunoasterea tuturor informatiilor necesare si recomandarilor medicale elimina stresul si eventualele ingrijorari inutile din timpul sarcinii.
Despre ingrijire si consiliere in timpul perioadei de preconceptie
Preconceptia se refera la acele interventii ce au drept scop identificarea si modificarea unor riscuri biomedicale, comportamentale si sociale asociate femeii sau sarcinii/ fatului, dezvoltarii ulterioare a copilului si managementul acestor riscuri (preventie, tratamente, control, optimizarea sanatatii).Evaluarea preconceptiva si consilierea preconceptiva ofera posibilitatea femeilor de a se informa despre probleme de fertilitate sarcina, sa identifice anumiti factori nocivi pentru mama, fetus si sa se autoeduce cu privire la anumite riscuri asociate sarcinii, interventii adecvate (atunci cand este posibil), inainte de conceptia unui copil. Scopul pregatirilor din perioada de preconceptie este de a evalua atat riscurile ce planeaza asupra femeii care doreste sa conceapa cat si riscurile asupra fetusului daca femeia ramane insarcinata.
Medicii recomanda femeilor sa mearga la un examen medical preconceptiv atunci cand se hotarasc sa conceapa un copil – optim cu 3-6 luni inainte de a incerca sa conceapa un copil. Aceasta marja de timp ii permite sa se pregateasca fizic si mental pentru fertilizare, purtarea sarcinii si nastere, oferindu-i un control mai mare asupra propriei santatati si a copilului.
Investitia de timp, energie si atentie in posibilele probleme ale sarcinii in perioada de preconceptie are beneficii grozave asupra mamei si viitoarei sarcini.
Optimizarea starii de sanatate a mamei (dar si a viitorului tata) inainte de sarcina este importanta pentru a imbunatati rezultatul conceptiei. Aceasta se aplica in special in cazul femeilor cu diverse tulburari medicale (diabet, fenilcetonuria, etc), deficiente nutritionale (lipsa acidului folic si a unor vitamine si nutrienti necesare dezvoltarii normale a fetusului), expunerea la substante nocive si teratogene (tigari, alcool, isotretinoina).
Ingrijirea preconceptiva este uneori mult mai importanta decat ingrijirea prenatala in prevenirea anomaliilor congenitale si anumitor dificultati de sarcina, avand in vedere ca aproximativ 30 % dintre femei isi incep ingrijirea prenatala in al doilea semestru al sarcinii (mai mult de 13 saptamani) aflata dupa perioada de organogeneza (formarea organelor in perioada primelor 3-10 saptamani de gestatie).
In perioada de conceptie atat cuplul/ viitoarea mama cat si medicul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte ce necesita o abordare explicita si atentie deosebita:
* educatie:
- consumul de tutun, alcool si alte droguri ilicite, abuzul de anumite medicamente;
- consumul de acid folic - standard in ingrijirea preconceptiva si prenatala;
- obligatoriu femeia trebuie sa ia medicamente strict la recomandarea medicului curant si sa-l anunte in cazul consumului accidental sau voluntar al oricarui medicament;
* consiliere:
- boli cu transmitere sexuala;
- planificare familiala;
- controlul greutatii corporale (echilibrata, sanatoasa) si dieta;
- importanta sanatatii orale (sanatatea cavitatii bucale si dentare) ;
- tulburari genetice;
* evaluare:
- istoric genetic familial propriu si al viitorului tata: etnie (exista boli genetice ce apar mai frecvent la persoanele de o anumita etnie), boli existente in familie;
- istoric medical si examinare fizica – identificarea influentei eventualelor afectiuni si tratamente asupra organismului sau asupra fatului;
- istoric obstretic: sarcini pierdute, avorturi, nasteri premature, preeclampsie, sarcina oprita din evolutie, cezariana, etc;
- istoric ginecologic (afectiuni, operatii, tratamente ginecologice) ;
- statusul sanatatii si medicamentelor (evaluare clinico-biologica in perioada de preconceptie si stabilirea masurii in care anumite afectiuni ale mamei sau anumite medicamente pe care aceasta le ia pot afecta fatul) ;
- istoricul imunizarilor;
- complicatii ale unor sarcini trecute (hemoragii gestationale, hemoragii postpartum, evenimente trombotice, preeclampsie, eclampsie, diabet gestational, incompatibilitatea Rh-ului) ;
- identificarea si asistenta in cazul victimelor abuzului fizic, sexual (femeile supuse oricarei forme de abuz si violenta domestica in perioada de preconceptie sunt supuse riscului de preeclampsie si nastere prematura) ;
- abilitati psihosociale si comportamentale pentru a determina daca viitorul parinte este pregatit pentru aceasta responsabilitate, abilitati de ingrijire si protectie, posibilitatea de asigura un camin stabil copilului, identificarea unor deficiente de comunicare, depresii, anxietati, stres excesiv, oboseala cronica, etc.
Riscuri in preconceptie
Fara a fi o lista exhaustiva acestea sunt principalele riscuri pe care un cuplu trebuie sa le aiba in vedere in perioada de preconceptie (pentru a ameliora disconfortul unei sarcini, dificultatile unei sarcini sau a preveni anumite probleme din timpul sarcinii).Categorii de riscuri in perioada de preconceptie:
* * * comportamentale: abuzul de alcool, fumatul, consumul de droguri, violenta domestica, nutritia - alimentatia- suplimentarea alimentara cu acid folic, administratarea de medicamente (doar cu recomandarea medicului), pierderi anterioare de sarcina, preocupari psihologice;* * * boli cronice: astm, diabet, boli cardiace, hipotiroidism, obezitate, boli parodoantale;
* * * genetice: fibroza chistica, fenilcetonuria materna, anemia-siclemie;
* * * BTS: vaginoza bacteriana (variatie a vaginitei), clamidioza, gonoreea, heptatita B, heptatia C, HIV, citologie cervicala (Testul Papanicolau pentru prevenirea displaziei cervicale si cancerului de col uterin), sifilis, etc;
* * * imunizarea - vaccinarea in preconceptie: HPV, gripa, rubeola, varicela, etc
* * * riscuri legate de stilul de viata matern:
- se recomanda exercitii fizice regulate, moderate (abuzul de efort fizic, exercitii fizice poate conduce la infertilitate) ;
- sa se evite hipertermia (apa fierbinte) ;
- atentie la obezitate si controlul greutatii;
- riscuri legate de deficiente nutritionale in special in cazul vegetarienelor, femeilor care sufera de intoleranta la lactoza, deficiente de calciu si fier;
- evitarea consumului abuziv de vitamina A, vitamina D si cofeina in perioada de preconceptie;
- identificarea si asistenta in cazul unor probleme sociale: lipsa unei locuinte, imposibilitate de ingrijire corespunzatoare a copilului, etc.
Depistarea la timp a unor posibile probleme si ameliorarea lor in perioada de preconceptie poate modifica radical rezultatele sarcinii.
>> Lipsa / insuficienta de acid folic
Consumul de acid folic este obligatoriu pentru sarcina si fat (asigura formarea si cresterea celulelor sanatoase) - reduce riscul de atac de cord, infarct, cancer si diabet pentru mama si riscul de dezvoltare a unui defect de tub neural sever la copil (un defect congenital ce implica dezvoltarea incompleta a creierului si a maduvei spinarii) cu mai mult de 50%. Consumul de acid folic cu cel putin o luna inaintea conceptiei si in primul trimestru de sarcina preveni defecte de tub neural si spina bifida la copil (ruptura de coloana ca si malformatie datorita dezvoltarii incomplete a tubului neural sau a oaselor ce il acopera).
>> Incompatibilitatea Rh-ului
Efectuarea preconceptiva a grupei sangvine si a factorului Rh la ambii parinti – foarte important pentru a evalua riscurile de incompatibilitate a Rh-ului. Daca mama are Rh negativ si tatal Rh pozitiv, este necesar dupa prima sarcina (dusa la termen sau nu, avort spontan sau la cerere) sa se faca o dozare de anticorpi pentru gena de Rh pozitiv (in max 72 h), pentru a evita formarea acestora in corpul mamei pentru gena de Rh pozitiv, anticorpi ce distrug hematiile (celulele rosii) copilului numai daca copilul mosteneste Rh-ul pozitiv al tatalui) (daca copilul mosteneste Rh-ul negativ al mamei, daca mama are Rh pozitiv sau ambii parinti au Rh negativ - nu apare aceasta incompatibilitate). Chiar si in acest caz exista tratamente in timpul sarcinii si pentru copil dupa nastere pentru a nu pune in pericol viata copilului (fototerapia si transfuzia sanguina).
>> Obezitatea materna
Efecte adverse asociate cu obezitatea materna: defecte ale tubului neural, nastere prematura, diabet, hipertensiune si tromboembolism. Controlul greutatii, scaderea si stabilizarea greutatii inainte de conceptie reduce semnificativ aceste riscuri.
>> Consumul de alcool
Alcoolul este interzis cu desavarsire in timpul sarcinii si in perioada de preconceptie – efecte adeverse ale consumului de alcool in aceasta perioada - sindromul alcoolismului fetal ce implica tulburari neurologice, defect de auz, crestere deficitara, retard mintal, disfunctii ale sistemului nervos central, malformatii cranio-faciale specifice (dismorfism cranio -facial), consecinte neuro-comportamentale, etc.
>> Consumul de medicamente anti-epileptice, multe cu efect teratogen (care provoaca malformatii, anomalii).
>> Fumatul in perioada preconceptiva sau in timpul sarcinii
Riscuri: sarcina extrauterina, pierderea sarcinii, nastere prematura, greutatea mica la nastere a copilului (subdezvoltare fizica), rupere prematura a membranelor, sindromul mortii subite a nounascutului si alte boli dobandite ca urmare a unei dezvoltari intr-un mediu nociv.
Deoarece doar 20 % dintre femei isi pot controla dependenta de nicotina in timpul sarcinii, este important ca acest viciu sa fie eliminat inainte de a va hotara sa concepeti un copil. Insarcinata fiind fara sa stiti, daunati grav sanatatii copilului dvs in primele sale luni de dezvoltare. Incercati sa va lasati de fumat fara sa apelati la terapii de inlocuire a nicotinei, deoarece si acestea va expun fatul la nicotina si efectele sale negative.
>> Consumul de droguri
Drogurile dauneaza grav sanatatii indiferent daca sunteti sau nu insarcinata, cu atat mai mult cu cat un copil se dezvolta in interiorul organismului dvs si resimte orice actiune a voastra asupra corpului. Riscul de pierdere a sarcinii sau de nastere prematura creste semnificativ, ca si cel de nastere a copilului la o greutate mult prea mica (cu efecte negative asupra dezvoltarii mentale, paralizie cerebrala ce afecteaza functiile motorii si de coordoanre a miscarilor), hemoragiii cerebrale, dobandirea unor BTS sau hepatita B, C) .
>> Administrarea de anticoagulante orale – efect teratogen atat in periaoda sarcinii cat si ce preconceptiva.
>> Administrarea de isotretinoina ca si tratament pentru acnee poate cauza pierderi de sarcina sau defecte congenitale.
>> Bolile parodontale
Exista studii care atesta legatura intre bolile parodontale si efecte sale asupra sarcinii: preeclampsie, greutatate mica a fatului la nastere, nastere prematura.
>> Riscuri asociate expunerii (chiar si intamplatoare) la radiatii si substante chimice
Daca incercati sa concepeti un copil trebuie sa va faceti un obicei din a citi etichetele de avertizare a produselor ce contin chimicale pe care le folositi pentru curatenie, dezinfectare, etc. De asemenea expunerea in mediul lucrativ la diverse substante chimice, radiatii, infectii afecteaza sanatatea dsvs si a fatului. Trebuie sa comunicati angajatorului din timp decizia dvs de a concepe un copil iar el este obligat sa reduca cat se poate de mult influentele nocive din mediul de lucru.
>> Riscuri ale conceperii/nasterii unui copil cu boala ereditara
Unele probleme de sanatate sunt mostenite, adica sunt transmise copilului pe cale ereditara prin genele parintilor. Ex: anemia siclemie (hematiile iau forma unei secere – forma nefvorabila transportului oxigenului si circulatiei prin vasele de sange), fibroza chistica (impiedica sistemul digestiv si plamanii sa functioneze normal- perturba functionarea normala a celulelor epiteliale care alcatuiesc glandele sudoripare din piele si caile de trecere la plamani, ficat, pancreas si din sistemele digestiv si reproductiv), boala Huntingdon (ce deterioreaza treptat creierul), etc.
Inainte de a decide sa ramaneti insarcinata (daca cunoasteti istoricul unei boli mostenite genetic in familie, au existat probleme genetice cu sarcinile in familie) este bine sa va faceti in primul rand analizele sangelui si apoi vor fi evaluate riscurile de transmitere a bolilor ereditare.
>> Riscul infectarii cu virusul HIV (SIDA)
Identificarea prezentei virusului imunodeficientei umane inainte de conceptie ofera sansa de control a simptomelor prin adminsitrarea unui tratament femeii (cuplului) pentru a putea tine sub control actiunea devastatoare a virusului (incurabil). De asemenea trebuie sa fiti pregatiti fizic si psihic sa aduceti pe lume un copil care prezinta acest virus si sa va asumati responsabilitatea conceperii, nasterii si cresterii lui (cu toate nevoile sale speciale).
>> Boli cu transmitere sexuala
Transmiterea unor BTS la fat de la unul din parinti poate cauza moartea fatului sau dizabilitati fizice, mentale sau de dezvoltare substantiale (inclusiv pierderea capacitatilor motorii, dizabilitati mintale, orbire, etc). Clamidioza (Chlamydia) si gonoreea sunt adesea asociate cu sarcina ectopica (extrauterina), infertilitate sau durere pelviana cronica.
>> Diabetul in preconceptie
Sunt necesare luarea unor masuri de precautie pentru ca diabetul in perioada preconceptiva sa nu afecteze in viitor sanatatea femeii si a fatului : monitorizare permanenta a starii de sanatate a mamei si a sarcinii, un management eficient in controlul diabetului. Fie ca aveti diabet de tip 1 sau 2 cu ingrijirile si tratamentele corespunzatoare va puteti pregati pentru o viitoare sarcina, doar dupa acordul medicului.
Riscuri: pierderea sarcinii, nasterea unui bebelus cu greutate mare, malformatii congenitale ale fatului.
>> Vaccinarea din preconceptie
Nu se recomanda vaccinarea femeilor insarcinate sau in ultimele 4 saptamani de preconceptie cu vaccinuri ce contin virusuri vii atenuate (virusul mort inoculat in vaccin) – exista un risc de dezvoltare a unei patologii.
In preconceptie se recomanda realizarea unui screening pentru anumite boli transmisibile ce pot fi prevenite prin vaccinare: rubeola, hepatita B, rujeola, heptatita A, oreion, varicela, etc. Se fac unele teste pentru depistarea unor boli ale femeii: toxoplasmoza (ce genereaza probleme de crestere, orbire, leziuni cerebrale, epilepsie sau surditate), mola (sarcina fara embrion – se dezvolta doar tesutul placentar), etc.
Prevenirea hepatiei B pentru o femeie ce doreste sa conceapa un copil reduce riscurile de infectie la copil si elimina riscurile ce pun in pericol sanatatea si viata ei (tulburari hepatice, carcinom la ficat, ciroza, moartea).
Vaccinuri posibile in preconceptie (contraindicate in timpul sarcinii) : gripal viu atenuat, rujeolic, oreion, rubeolic, polio viu atenuat.
Unor riscuri mari, atat pentru viitoarea mama cat si pentru viitorul copil, sunt supuse sarcinile neplanificate, nedorite sau nerecomandate de catre medic, mai ales in primele saptamani de sarcina cand mama nu stie ca este insarcinata. De asemenea lipsa unor analize medicale prealabile fertilizarii, sarcinii pentru a stabili starea de sanatate a mamei si daca poate duce o sarcina sanatoasa la termen, maladii cronice sau acute ale mamei, boli ereditare pot complica evolutia sarcinii si pot pune in pericol viata celor doi.
Examenul medical de preconceptie si ingrijirea din preconceptie poate diagnostica/ameliora din timp anumite afectiuni si poate evalua posibilitatea aparitiei unor complicatii in timpul sarcinii. De asmenea cunoasterea tuturor informatiilor necesare si recomandarilor medicale elimina stresul si eventualele ingrijorari inutile din timpul sarcinii.
Data actualizare: 20-01-2019 | creare: 24-04-2010 | Vizite: 20465
Bibliografie
Atentie si ingrijire in perioada de preconceptie -link: https://findarticles.com/p/articles/mi_m0689/is_n3_v32/ai_10593655/Diabetul -program de ingrjire in perioada de preconceptie -link: https://care.diabetesjournals.org/content/26/suppl_1/s91.full
Consilierea in perioada de preconceptie -link: https://en.wikipedia.org/wiki/Pre-conception_counseling
Ingrijire in perioada de preconceptie -intrebari si raspunsuri -link: https://www.cdc.gov/ncbddd/preconception/qanda_providers.htm
Preconceptia - riscuri -link: https://www.cks.nhs.uk/patient_information_leaflet/preconception/risks
Ingrijire in perioada de preconceptie -ghid de optimizare a rezultatelor -link: https://www.health.state.ny.us/publications/2026/
Riscuri din preconceptie -link: https://www.nhs.uk/Conditions/Preconception/Pages/Risks.aspx
Preconceptie -evaluare si consiliere -link: https://www.utdol.com/patients/content/topic.do?topicKey=~TTfTam7A5o75Ad
Vaccinarea in preconceptie -link: https://www.kidz.ro/articol/Sarcina/2084/Vaccinarea-in-sarcina.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum