Preconceptia pentru barbati

Preconceptia pentru barbati

©

Autor:

Preconceptia pentru barbati
Desi de cele mai multe atentia este indreptata asupra femeii (deoarece ea este purtatoarea sarcinii), 50% din materialul genetic provine de la barbat si de aceea este foarte important ca ambii parteneri sa se implice in mod egal intr-un program de ingrijire in perioada de preconceptie, deoarece fiecare contribuie cu 50 % la o conceptie sanatoasa (chiar daca exista sau nu vreo problema de fertilitate).
Barbatilor nu li se recomanda vitamine prenatale si exercitii care sa-i ajute pe perioada saricinii, insa ei trebuie sa stie anumite chestiuni foarte importante despre dieta si conditie fizica, factori negativi, nocivi, pericole care ar putea dauna produsului de conceptie.

In SUA si in tarile Europei de vest se pune accent mare pe preconceptia la barbati, insa in Romania exista inca o mentalitate gresita (in cuplu) conform careia doar femeia trebuie sa aiba grija de corpul si sanatatea ei in momentul conceptiei. Barbatul ar trebui sa o sustina in demersul ei pentru a-si optimiza sanatatea in preconceptie si sa fac acelasi lucru atat pentru sanatatea lui cat si pentru a-i usura partenerei demersul. Desi din punct de vedere fizic femeia va purta produsul conceptiei in organismul sau, ambii contribuie la conceptia, formarea, dezvoltarea si cresterea lui.
Un pas inainte facut in Romania il consider programul educativ online DAD ce se doreste a fi un ghid pentru tinerii tatici in primul an de viata al bebelusului (cuprinde mai multe capitole incepand de la iesirea din maternitate, ingrijire, vizita la medic).

Ce rol are perioada de preconceptie pentru barbati?

Atentia /instructiunile din preconceptie sunt la fel de importante pentru barbati ca si pentru femei. Procesul de formare a spermei, pentru ca spermatozoiziii sa fie capabili sa fertilizeze un ovul, dureaza 3 luni. Ovulul unei femei este susceptibil vatamarii cu 100 de zile inainte de initierea procesului de ovulatie si cum formarea spermatozoidului dureaza aproximativ 116 zile, medicul recomanda adoptarea unui stil de viata corespunzator conceptiei cu aproximativ 4 luni inainte de a va decide sa concepeti un copil. Constientizarea importantei acestei perioade de catre barbati si urmarea intructiunilor preconceptive va imbunatati volumul si cantitatea spermei si vor creste semnificativ sansele unei conceptii sanatoase si a unui copil sanatos.

Care sunt beneficiile ingrijirii preconceptive?

Ingrijirea sanatatii in preconceptie, atat pentru femei cat si pentru babrati are numeroase beneficii:
  • identifica si rezolva probleme de infertilitate atat la femei cat si la barbati;
  • diminueaza riscul de pierdere a sarcinii, nastere prematura si moarte infantila;
  • imbunatateste starea generala de sanatate si sanatatea reproductiva;
  • ajuta la depasirea depresiei post-natale.

Sanatatea preconceptiva are drept obiectiv asigurarea aprovizionarii corpului cu toti factorii nutritivi si minerali esentiali pentru bunastarea spermei, ovulelor si fatului si eliminarea acelor factori care sa compromita starea generala de sanatate sau agenti patogeni care sa afecteze dezvoltarea fatului.
Numeroase cercetari si evidenta a numerosi medici au aratat ca situatii problematice cum ar fi subfertilitatea masculina (scadere usoara si reversibila a posibilitatii de fecundare), pierderea sarcinii, nounascut cu greutate mica la nastere, nastere prematura, malformatii, dificultati de alaptare, diverse handicapuri, hiperactivitate, deficit de invatare, de vorbire, astm, eczme, rezistenta scazuta la infectii sunt probleme ce pot fi prevazute la timp printr-o atentie speciala acordata sanatatii si stilului de viata de catre viitorii parinti inainte de a concepe un copil.

Spermatozoizii sunt mult mai vulnerabili la factori vatamatori comparativ cu ovulele (in special expunerea intr-un mediu toxic si deficiente nutritionale). Spre deosebire de ovule ale caror siguranta este asigurata de corpul femeii si devin vulnerabile doar la maturizare, spermatozoizii sunt generati complet in perioada de preconceptie si expusi la primejdii de natura ambianta sau fizica. De asemenea si marimea lor, mult mai mici decat ovulele, si depozitarea acestora in afara corpului cresc sansele de vatamare.
O alta componenta esentiala sanatatii preconceptive este alimentatia optima ce influenteaza fiecare etapa a procesului de reproducere de la formarea spermatozoizilor si pana la maturizarea ovuelelor, formarea laptelui matern etc – procese bazate pe vitaminele, mineralele, aminoacizii si acizii grasi preluati de corp din alimente. In prezent un pericol real il reprezinta procesarea moderna a alimentelor, si problemele de mediu ce afecteaza sanatatea oamenilor, saraceste pamantul de vitamine si minerale fixate, preluate de plante, astfel incat alimentele sunt din ce in ce mai fade si mai sarace in elemente nutritive.

Lista de verificare – preconceptia pentru barbati

1. Starea generala de sanatate

* Examen medical general pentru a va confirma starea de sanatate (se recomanda indiferent daca aveti sa nu vreo problema de fertilitate).
Anamneza este o fisa medicala ce cuprinde istoricul vostru medical si rezultatele unor diverse investigatii pentru a stabili daca barbatul (sau femeia) este apt (a) sa conceapa si sa aduca pe lume un copil sanatos. Viitorul tatic trebuie sa informeze medicul daca a avut cazuri in familie de infertilitate, defecte de nastere, intarzieri de dezvoltare psihica sau fizica.

* Atentie la administrarea unor medicamente nocive pentru conceptie sau care pot afecta fertiliatea masculina
(medicul va inlocui medicamentele cu risc asupra conceptiei cu altele care sa aiba acelasi efecte terapuetic insa care sa nu afecteze produsul de conceptie).

  • Tagamet, Salazopyrin, nitrofurantoin folosite pentru a trata ulcere, problem gastrointesitnale si infectii ale tractului urinar (diminueaza productia spermei si calitatea ei) ;
  • sterozii, Prednisone (un corticosteroid administrat pe cale orala pentru astmatici) si cortizon (pentru artrita) au un impact negativ asupra fertilitatii masculine;
  • anabolizantele pe care le iau barbatii care fac exercitii regulat la sala de forta au efecte adverse asupra spermatozoizilor;
  • eritromicina, ketoconazolul (pentru candide si micoze) sau sulfalazina (antidiareic) afecteaza cantitatea sic alitatea spermatozoizilor si pot cauza probleme de fertilitate;
  • chimioterapia si radiatiile pot provoca sterilitatea sau o schimbare semnificativa in calitatea si cantitatea spermei; rata de crestere/dezvoltare a copilului poate fi afectata de expunerea zonei abdominale la radiatii X.

* Nu consumati alcool (in mod abuziv), tutun sau droguri ilicite;
  • alcoolul diminueaza nivelul de zinc din organism, extrem de important pentru asigurarea functiilor reproductive;
  • tutunul creste riscul de aparitie unor defecte la inima, creste riscul de aparitie a cancerului la copil (leucemia limfatica, cancer la nivelul creierului).

* Controlul greutatii
- barbatii supraponderali au o cantitate mai mare de estrogen (hormon sexual feminin) decat limita normala; acest dezechilibru hormonal afecteaza fertilitatea masculina.

* Vatamari in regiunea abdominala (vintre, pantece) – frecvente in randul sportivilor si a celor care practica in mod intens diverse sporturi – pun in pericol fertilitatea masculina (studii realizate recent au stabilit ca exista o legatura directa intre timpul petrecut la ciclism si impotenta sau amortirea zonei interfesiere si abdominale inferioare).

2. Stilul de viata

* Expunerea la factori de mediu nocivi (pesticide, fertilizatori chimici, nichel, crom, etilenglicol, aliaj tipografic, petrochimicale si radiatii) dauneaza grav spermei: cauzeaza probleme de infertilitate, conceptie dificila si riscuri mari de pierdere a sarcinii. Expunerea barbatului la gaze anestezice, mercur sunt daunatoare sarcinii.

* Odihna si o alimentatie sanatoasa – sanatatea generala este relationata cu fertilitatea. Zincul si seleniul sunt doua minerale vitale pentru fertilitate si cresterea acesteia. Repaosul, relaxarea si vitamina E recomandate ca ajutor de maximizare a fertilitatii.
  • O nutritie saraca in vitamine, minerale si proteine afecteaza numarul si calitatea spermatozoizilor. Aprovizionati-va cu cereale integrale, legume, suc de portocale.
  • Deficienta de zinc in organism duce la scaderea nivelului de testosteron. Zinc gasiti in carnea rosie, fructe de mare, linte, mazare, ciuperci, salata verde.
  • Vitamina C este responsabila cu mobilitatea spermatozoizilor (portocale, pepene, kiwi, mandarine, grapefruit, broccoli si sparanghel).
  • Vitaminele prenatale nu sunt create special pentru barbati, insa nu sunt daunatoare acestora. Ele nu contin hormoni feminini sau prohormoni si deci nu vor avea efect de feminizare a corpului masculin.
  • Barbatii au nevoie de cantitati suplimentare de zinc, acid folic si vitamina C in perioada de preconceptie pentru a produce cantitati suficiente de sperma de calitate, cu mobilitate ridicata a spermatozoizilor. Aceste cantitati suplimentare de vitamine contribuie la prevenirea unor anomalii cromozomiale ale fatului.
  • In ceea ce priveste suplimentele de acid folic (indicate femeilor in perioada de preconceptie si conceptie) sunt recomandate si barbatilor deoarece ei au in general un deficit de acest nutrient esential in organism. Acidul folic va imbunatati sanatatea sexuala a barbatului si echilibrul hormonal. Intrucat este o vitamina solubila in apa, excesul va fi eliminat facil cu ajutorul proceselor renale.

* Stop viciilor (alcool, droguri si tutun) - un singur pahar de alcool zilnic nu afecteaza fertilitatea masculina si conceptia.

* Protejati-va organele genitale
: temperaturile crescute (jacuzzi, apa fierbinte, sauna, dusuri lungi, fierbinti, paturi electrice si manson pentru incalzire) in zona genitala determina reducerea productiei de sperma; acelasi lucru se intampla si in cazul boxerilor/pantalonilor stramti sau din spandex care nu ofera lejeritate si posibilitatea de respiratie a pielii organelor genitale.

* Evitati exercitiul fizic prelungit si ciclismul – efortul sustinut scade nivelul de testosteron, iar frictiunea din timpul pedalarii determina cresterea temperaturii in zona genitala, ce afecteaza mobilitate si numarul spermatozoizilor.

* Distractia si noptile pierdute necesita moderatie. Spermatozoizii sunt afectati de stres, oboseala, tutun si alcool.

* Cum va evaluati jobul? Va aduceti suficient suport financiar pentru a intretine viitoarea familie? Majoritatatea studiilor arata stresul ca fiind principalul vinovat al infertilitatii. Cu cat locul de munca este mai solicitant, mai instabil sau nu recompenseaza suficient munca depusa nivelul de stres creste.

* Nu renuntati la romantismul din cuplu – drumul catre conceptie nu trebuie sa fie stresant sau plictisitor. Cuplul, familia inseamna mai mult decat atingerea stricta a obiectivului conceptiei.

Data actualizare: 28-04-2019 | creare: 24-04-2010 | Vizite: 65515
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Echilibrul dintre macronutrienÈ›i È™i aport energetic în dieta paternă influenÈ›ează metabolismul È™i comportamentul descendenÈ›ilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum