Riscul de transmisie COVID-19 în spații slab ventilate - evaluat de un instrument online, gratuit
![Riscul de transmisie COVID-19 în spații slab ventilate - evaluat de un instrument online, gratuit](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=39023.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
O echipă de cercetători de la University of Cambridge È™i Imperial College London a utilizat o metodă matematică pentru a demonstra cum virusul se răspândeÈ™te în diverse spaÈ›ii interioare, în funcÈ›ie de mărimea locaÈ›iei, numărul de oameni din interior È™i gradul de ventilaÈ›ie. Această metodă a reprezentat baza unui instrument online, gratuit, care vine în sprijinul oamenilor pentru a aprecia modul în care ventilaÈ›ia È™i alte măsuri adoptate modifică gradul de transmitere a bolii.
Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Proceedings of the Royal Society A, arată cum distanÈ›area socială devine ineficientă dacă nu se asigură È™i o ventilaÈ›ie adecvată a spaÈ›iilor interioare, alături de purtarea măștilor de protecÈ›ie. Când două persoane sunt într-un spaÈ›iu slab ventilat, fără să poarte mască de protecÈ›ie, discuÈ›ia dintre ele va determina împrăștierea picăturilor de dimensiuni mici, cu încărcătură virală, care se vor transmite mult mai uÈ™or în jur È™i se vor acumula în aer. În contrast cu dialogul dintre persoane, tusea elimină picături mai mari, care cad mai uÈ™or pe suprafeÈ›e, fără a mai reprezenta o posibilă sursă de infectare pe cale aeriană. Este nevoie de doar câteva secunde ca aerosolii să se răspândească în jurul persoanelor fără mască de protecÈ›ie. Atunci când masca este folosită, filtrează conÈ›inutul expirat de persoana respectivă, reducând cantitatea de virus transmisă în jur.
AÈ™adar, cercetătorii au ajuns la concluzia că majoritatea cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 apar prin transmiterea în spaÈ›iile închise. Acest aspect devine un dezavantaj în anotimpurile reci, care forÈ›ează oamenii să găsească adăpost în spaÈ›iile interioare, pentru a putea socializa. Dr. Pedro de Oliveira, autorul principal al studiului, afirmă: „InformaÈ›iile noastre despre transmiterea virusului s-au înmulÈ›it considerabil, având în vedere că a trecut doar un an de la identificarea patogenului. Sunt diferite moduri prin care putem aborda această situaÈ›ie. În activitatea noastră, luăm în considerare toate tipurile de picături respiratorii eliminate de om prin expiraÈ›ie pentru a demonstra diversele scenarii prin care apare transmiterea pe cale aeriană, cel mai comun scenariu fiind cel pe distanÈ›e de câÈ›iva metri. Luăm în considerare È™i acumularea picăturilor după o perioadă mai mare de timp în spaÈ›iile închise, alături de tipul de ventilaÈ›ie.
Folosind aceste modele matematice, cercetătorii au realizat Airborne.cam, o aplicaÈ›ie gratuită care poate fi folosită de cei responsabili de spaÈ›iile publice, cum ar fi magazine, locuri de muncă, săli de clasă, pentru e determina dacă ventilaÈ›ia din aceste locuri este potrivită. AplicaÈ›ia este deja utilizată de câteva departamente universitare de la University of Cambridge, devenind obligatorie pentru desfășurarea activităților.
Airborne.cam este un instrument dezvoltat È™i îmbunătățit continuu, urmând să devină în viitor disponibil È™i drept aplicaÈ›ie mobilă.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 25-01-2021 | creare: 25-01-2021 | Vizite: 589
Bibliografie
Free online tool calculates risk of COVID-19 transmission in poorly-ventilated spaces, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210119194403.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Eficacitatea vaccinului în două doze față de Omicron scade de 14 ori: o doză suplimentară, necesară pentru a preveni formele grave
- Efectele terapiei cu IECA și BRA asupra pacienților cu COVID-19: ultimele noutăți
- Cercetătorii au identificat un potențial tratament pentru COVID-19
- Metformina reduce riscul de deces la pacienții cu COVID-19 și diabet
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum