Riscul de demenţă redus cu 50% mergând zilnic 8.900 paşi
Într-un studiu recent publicat în JAMA Neurology, cercetătorii din Marea Britanie au analizat legătura între numărul şi intensitatea paşilor efectuaţi zilnic şi incidenţa demenţei.
Beneficiile mersului pe jos, cum ar fi reducerea riscului de cancer, a mortalităţii prin boli cardiovasculare sau incidenţei diabetului sunt deja binecunoscute.
În conditiile in care ar exista legatură şi cu reducerea riscului de demenţă, recomandarea efectuarii unui numar de paşi zilnic ar putea fi un instrument foarte util, uşor de comunicat şi de măsurat şi şi-ar găsi usor locul în ghidurile de prevenţie ale demenţei.
Studiul prospectiv de cohortă efectuat între februarie 2013 si decembrie 2015 a utilizat date din UK Biobank. În cadrul acestuia participanţii trebuiau să poarte zilnic la mâna dominantă un accelerometru cu scopul de a măsura activitatea fizică. Mai departe au fost incluse în studiu doar informaţii de la acei adulţi care aveau înregistrate date pe accelerometru pentru minimum 3 zile în timpul săptămânii şi 1 zi în weekend, numărul ridicându-se în total la 78.430 persoane.
Vârsta medie a participanţilor a fost 61 ani, 55% femei si 45% bărbaţi. Numărul cel mai mare de paşi efectuați zilnic a fost înregistrat pentru femeile mai tinere şi care aveau o stare de sănătate mai bună, incluzând un consum redus de alcool şi un aport crescut de fructe şi legume.
Într-o perioadă de 7 ani un număr de 866 de persoane au fost diagnosticate cu demenţă, 480 de bărbaţi şi 386 de femei.
La modul general, concluziile studiului au fost că un număr mai mare de paşi ar fi legat de un risc mai scăzut de incidenţă a demenţei. 9.800 de paşi efectuaţi zilnic într-un ritm alert ar fi optim pentru reducerea acestui risc.
sursa: News Medical
foto: alexei_tm / Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cazurile de declin cognitiv la persoanele în vârstă s-au dublat în ultimii zece ani
- Muzica și dansul, efecte pozitive demonstrate asupra demenței
- Un studiu recent demonstrează potențialul unei proteine de a proteja creierul de toxinele care induc bolile neurodegenerative
- Ce au memoria umană și Google în comun?
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)