Riscul de amintiri false mai mare atunci când cunoști foarte bine un subiect

©

Autor:

Riscul de amintiri false mai mare atunci când cunoști foarte bine un subiect

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la UCD School of Psychology, persoanele care cunosc foarte bine un anumit domeniu au un risc dublu de a avea amintiri false în legătură cu aceste informații.


În cadrul cercetării, cei 489 participanți au fost solicitați să ordoneze șapte domenii, de la cel mai interesant la cel mai puțin interesant – fotbal, politică, afaceri, tehnologie, film, știință și muzică pop.


Cercetătorii i-au întrebat dacă își aminteau evenimentele descrise în patru știri despre subiectul ales de ei ca fiind cel mai interesant și patru știri despre subiectul evaluat ca fiind cel mai lipsit de interes. În fiecare din cele patru știri, trei descriau evenimente reale (se întâmplaseră în realitate) și un eveniment era fictiv.


Autorii au observat că atunci când participanții erau interesați de subiect, își aminteau mai multe informații reale din acel domeniu, dar creștea totodată și numărul de amintiri false.


25% dintre participanți au avut o amintire falsă despre un subiect de interes pentru ei, comparativ cu 10%, când tematica nu prezenta interes. Totodată, un nivel ridicat de cunoștințe într-un domeniu (măsurat prin numărul de amintiri reale) a dublat frecvența amintirilor false.


Informații pe larg despre amintirile false găsiți în acest articol.

 

Studiul este un pas înainte în înțelegerea cauzelor acestor fenomene, care pot avea consecințe negative în contextul mărturiilor matorilor și a copiilor traumatizați.


Rezultatele vor fi prezentate astăzi în cadrul conferinței anuale a British Psychological Society's Cognitive Psychology Section din Barcelona.


Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 04-11-2019 | creare: 01-09-2016 | Vizite: 1194
Bibliografie
High level of knowledge about a topic doubles the chances of 'false memories', link: http://medicalxpress.com/news/2016-08-high-knowledge-topic-chances-false.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum