Cele cinci porunci ale budismului ar putea diminua efectele depresiei
Autor: Zamfir Andreea
Potrivit unui studiu recent, cei care urmează cele cinci porunci ale budismului, care servesc drept cod de conduită fundamental pentru adepții săi, ar putea fi protejați împotriva legăturilor dintre un nivel ridicat de nevroză, nivelurile de stres și simptomele depresive.
Cele cinci precepte ale budismului îi instruiesc pe adepți să nu comită niciuna dintre următoarele infracțiuni: crimă, furt, imoralitate sexuală, rostirea de minciuni înșelătoare și consumul de droguri.
Studii anterioare indică faptul că aderarea la cele cinci porunci poate îmbunătăți starea de bine. Cu toate acestea, este mai puțin clar dacă cei care prezintă un risc crescut de a dezvolta depresie ar putea beneficia de cele cinci porunci.
Pentru a răspunde la această întrebare, Nahathai Wongpakaran și colegii săi de la Universitatea Chiang Mai din Thailanda s-au concentrat asupra legăturilor dintre nevroză, stres și depresie. Nevroza accentuată este legată de un risc mai mare de depresie, atât direct, cât și indirect, prin intermediul stresului perceput, sau modul în care oamenii se simt și gândesc în urma unor experiențe de viață stresante, potrivit unui studiu anterior.
Conform analizei statistice a rezultatelor unui sondaj, urmarea celor cinci porunci la un nivel ridicat pare să amortizeze impactul stresului perceput asupra depresiei. Conform acestor constatări, cei care aderă cu fidelitate la cele cinci porunci pot fi mai puțin predispuși la simptome depresive, chiar dacă au niveluri ridicate de nevroză și stres.
Cercetătorii subliniază faptul că, deși cercetarea lor sugerează că cele cinci precepte pot fi utile în tratamentul depresiei, aceasta nu dovedește o legătură cauză-efect.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dispozitivele electronice (tabletă, telefon) la copiii mici, asociate cu întârzieri ale vorbirii
- Rolul vital al relației terapeutice în tratamentul cu substanțe psihedelice
- Eficiența realității virtuale în tratamentul adulților cu tulburare depresivă majoră
- Gestonarea autismului: cercetătorii au evaluat eficiența intervențiilor bazate pe natură
- Se vindeca depresia la cei cu schizofrenie?
- Amfetamina posibil tratament pentru depresie?(Nu recomand) Dar sunt curios.