Rigiditatea arterială ar putea indica riscul de apariție a diabetului de tip 2 mai bine decât tensiunea arterială

©

Autor:

Rigiditatea arterială ar putea indica riscul de apariție a diabetului de tip 2 mai bine decât tensiunea arterială
În cadrul unui nou studiu al cercetătorilor chinezi s-a evaluat posibilitatea ca hipertensiunea arterială și rigiditatea arterială să determine un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2, întrucât acestea sunt asociate deseori cu rezistența la insulină și cu această afecțiune.
Conform doctorului Anxin Wang, cercetător la Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Boli Neurologice din China, descoperirea unor noi markeri ai apariției acestei patologii endocrine este esențială pentru instalarea unui tratament precoce și pentru încetinirea progresului bolii.

Studiul a fost realizat prin examinarea datelor a 11.156 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 98 de ani din Tangshan, aparținând unui studiu început în anul 2006. Printre datele pe care oamenii de știință le-au analizat, s-au numărat valori ale tensiunii arteriale și probe de sânge luate la câte doi ani și gradul de rigiditate arterială, evaluat prin intermediul unei manșete aplicate pe brațul și pe glezna persoanei pentru măsurarea vitezei undelor de presiune. De asemenea, hipertensiunea arterială a fost definită drept valori mai mari de 140/90 mmHg, iar încadrarea persoanelor ca având diabet de tip 2 a fost realizată pe baza glicemiei a jeun, care trebuia să fie de minimum 7 mmol/L.

În urma studiului s-au evidențiat o serie de asocieri între hipertensiunea arterială, rigiditatea arterială și diabetul de tip 2, pe baza cărora oamenii de știință au reușit să realizeze o ordine descrescătoare a riscului pe care o persoană îl are de a dezvolta afecțiunea endocrină, pe baza dinamicii patologiilor circulatorii. Astfel, conform cercetătorilor, persoanele cu cel mai mare risc de apariție a diabetului de tip 2 sunt cele care prezintă hipertensiune și rigiditate arterială deopotrivă, acestea fiind urmate de persoanele care prezintă doar rigiditate arterială, dar tensiunea arterială are valori fiziologice. În schimb, cel mai mic risc de diabet l-au prezentat persoanele cu hipertensiune arterială drept unică modificare patologică circulatorie, astfel doctorul Wang descoperind că rigiditatea arterială joacă un rol mai important în diabetul de tip 2 decât modificarea tensiunii arteriale.

De asemenea, echipa a constatat și faptul că această combinație este mai frecventă la bărbați, la persoanele în vârstă, cele mai prezintă un indice de masă corporală crescut și la cele care consumă în mod regulat alcool sau fumează.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 31-05-2022 | creare: 31-05-2022 | Vizite: 664
Bibliografie
Artery stiffness may predict Type 2 diabetes risk better than BP and standard risk factors, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220516081712.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum