Respiraţia în timpul exerciţiilor

Respiraţia în timpul exerciţiilor

©

Autor:

Respiraţia în timpul exerciţiilor
Ne trezim, mâncăm, ne spălăm pe dinÅ£i, muncim sau mergem la ÅŸcoală, revenim acasă, ne destindem, luăm masa în familie, ne ducem la culcare, iar a doua zi o luăm de la capăt, săvârÅŸind aceleaÅŸi acÅ£iuni, repetând aceleaÅŸi gesturi. Pentru mulÅ£i dintre noi, aceasta reprezintă rutina cotidiană, rutina pe care ne-am creat-o sau care ne-a fost impusă, rutina de care suntem sau nu conÅŸtienÅ£i. Ceea ce poate nu toÅ£i realizează este faptul că nu doar noi, persoane cu identităţi socio-culturale suntem „victimele” unor astfel de experienÅ£e rutinante, ci că însuÅŸi organismul nostru este supus unor acÅ£iuni repetate, unele efectuate în mod voluntar, iar altele involuntar. Dacă a mânca, a bea sau a dormi sunt acÅ£iuni pe care le realizăm voluntar ÅŸi conÅŸtient, respiratul, de exemplu, se petrece în mod involuntar ÅŸi inconÅŸtient ÅŸi tocmai acest lucru ar trebui să ne determine să îi acordăm o mai mare importanţă deoarece, în unele cazuri, suntem nevoiÅ£i să învăţăm cum să controlăm acest proces. O astfel de situaÅ£ie o reprezintă practicarea exerciÅ£iilor fizice, situaÅ£ie în care nu doar organismul nostru, ci ÅŸi rezultatele efortului depind, în mare măsură, de modul în care respirăm. Înainte de a vă prezenta cum anume trebuie să respiraÅ£i atunci când sunteÅ£i implicaÅ£i în diverse activităţi fizice, considerăm că este necesar să vă expunem beneficiile unei respiraÅ£ii corecte.

În general, respiraÅ£ia este importantă din două motive majore: în primul rând, pentru că reprezintă singura modalitate prin care oxigenul ajunge în organism ÅŸi, în al doilea rând, deoarece ajută la eliminarea toxinelor din corp. O respiraÅ£ie corectă (voluntară, conÅŸtientă ÅŸi exersată), pe de altă parte, poate oferi mai multe avantaje, atât de natură fiziologică, cât ÅŸi psihologică. Autoarea ÅŸi consultanta în nutriÅ£ie Simone Gabbay atrage atenÅ£ia asupra faptului că o respiraÅ£ie corectă va ajuta la îmbunătăţirea circulaÅ£iei sângelui ÅŸi, prin urmare, cei care o vor practica, nu vor mai avea probleme cu circulaÅ£ia periferică. Dacă respiraÅ£i corect, nu vă veÅ£i mai putea plânge de un ritm cardiac neregulat ÅŸi, mai mult decât atât, veÅ£i contribui la creÅŸterea nivelului de energie, atât de necesar efectuării diverselor activităţi. În plus, această stare de bine vă va crea un confort psihologic, iar dumneavoastră vă veÅ£i putea bucura din plin de tot ceea ce vă înconjoară ÅŸi, mai mult decât atât, respirând corect (controlat), veÅ£i avea posibilitatea de a vă prelungi existenÅ£a.

În ceea ce priveÅŸte practicarea exerciÅ£iilor fizice, indiferent dacă acestea sunt de natură aerobică sau anaerobică (ridicarea de greutăţi, yoga, tai chi sau pilates), respiraÅ£ia corectă joacă un rol important, aÅŸa cum am menÅ£ionat anterior.

Aerobic

Pentru exerciÅ£iile de aerobic, în mod ideal, nu trebuie să folosiÅ£i o anumită tehnică de respiraÅ£ie, ci să respiraÅ£i în ritmul propriu, natural, însă fiind mereu atenÅ£i la semnalele pe care vi le trimite organismul. Daca simÅ£iÅ£i durere în zona sub-costală, înseamnă că respiraÅ£ia dumneavoastră este superficială, iar cantitatea de oxigen nu este suficientă; în acest caz va trebui să încetiniÅ£i ritmul de lucru ÅŸi să respiraÅ£i mai lent.

Înot

Atunci când înotaÅ£i, este recomandat ca, aflaÅ£i la suprafaÅ£a apei, să inspiraÅ£i adânc, pe gură ÅŸi să expiraÅ£i pe nas când sunteÅ£i sub apă.
Alergat. Alergătorii trebuie să acorde importanţă ritmului în care respiră; aÅŸadar, inspiraÅ£i adânc pe nas la primul pas ÅŸi expiraÅ£i pe gură după următorii doi paÅŸi.

Fotbal ÅŸi baschet

Deoarece în cazul acestor sporturi nu se indică un anumit exerciÅ£iu de respiraÅ£ie, specialiÅŸtii atrag totuÅŸi atenÅ£ia asupra faptului că sportivii ar trebui să se bazeze pe respiraÅ£ia abdominală, care se realizează prin expandarea muÅŸchiului diafragmei, ÅŸi nu pe respiraÅ£ia toracică.

Exerciţii abdominale.

Acestea sunt, prin însăşi natura lor, dificil de efectuat, însă dacă nu respiraÅ£i corect, vă va fi ÅŸi mai greu să le realizaÅ£i. Pentru acest tip de exerciÅ£ii, este indicat să expiraÅ£i atunci când ridicaÅ£i trunchiul ÅŸi să inspiraÅ£i în momentul în care reveniÅ£i în poziÅ£ia iniÅ£ială.

Tracţiuni

În cazul în care v-aÅ£i decis să efectuaÅ£i tracÅ£iuni, nu trebuie să uitaÅ£i faptul că pentru efectuarea acestora, veÅ£i avea nevoie de foarte multă forţă, forţă pe care o veÅ£i dobândi dacă veÅ£i respira corect. Pentru început, plasaÅ£i-vă mâinile pe bară astfel încât deschiderea acestora să depăşească nivelul umerilor. InspiraÅ£i adânc de câteva ori înainte de începerea exerciÅ£iului. ExpiraÅ£i pe măsură ce vă ridicaÅ£i trunchiul, golindu-vă plămânii de aer în momentul în care terminaÅ£i de efectuat ridicarea. AveÅ£i grijă ca atunci când vă coborâÅ£i trunchiul, miÅŸcarea să fie una cât mai lentă; pe parcursul acestei faze, inspiraÅ£i odată cu revenirea la poziÅ£ia iniÅ£ială.

Yoga

Yoga se numără printre activităţile care cer o foarte bună coordonare a miÅŸcărilor cu respiraÅ£ia. Fie că respiraÅ£i uÅŸor, adânc sau din piept, important este să inspiraÅ£i ÅŸi să expiraÅ£i pe nas.

Antrenamente pe bicicletă

Fie că folosiţi o bicicletă statică simplă sau una eliptică, respiraţia trebuie să urmeze aceiaşi paşi: inspiraţi pe nas şi expiraţi pe gură.

Indiferent de ce tip de activitate doriÅ£i să practicaÅ£i, de natură aerobică sau anaerobică, vă sfătuim să respectaÅ£i modul ÅŸi ritmul de respiraÅ£ie impus de aceasta, atât pentru o efectuare corectă ÅŸi uÅŸoară, cât ÅŸi pentru a evita o suprasolicitare inutilă a organismului.

Data actualizare: 01-05-2019 | creare: 03-06-2013 | Vizite: 8036
Bibliografie
1. Importance of Breath, link: https://www.yogamotionstudio.com/news/breath.html
2. Importance of Proper Breathing, link: https://www.livestrong.com/article/157107-importance-of-proper-breathing/
3. Energy Balancing, Breath, link: https://www.energybalancing.com/health/breath.html
4. The Science of Breath, link: https://www.wrf.org./alternative-therapies/science-of-breath.php
5. Importance of Breathing During Exercise, link: https://www.livestrong.com/article/114964-importance-breathing-during-exercise/
6. Breathing and Sport: How to Breathe Properly, link: https://airyharmony.com/breathing/breathing-and-sport-how-to-breathe-properly/
7. How to Breathe for Every Type of Exercise, link: https://greatist.com/fitness/how-breathe-every-type-exercise
8. Breathing Techniques for Sit Ups and Crunches, link: https://woman.thenest.com/breathing-techniques-sit-ups-crunches-5046.html
9. How to Breathe Properly When Doing Pullups, link: https://healthyliving.azcentral.com/breathe-properly-doing-pullups-4135.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • RespiraÈ›ia pe nas te ajută să alergi mai uÈ™or (studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum