Renuntarea la fumat

©

Autor: Redacția ROmedic

Renuntarea la fumat
Pentru  marea majoritate a fumatorilor, renuntarea la acest obicei este cea mai buna solutie pentru ameliorarea calitatii si duratei vietii. Persoanele care renunta la fumat isi reduc riscurile de a dezvolta boli cardiace, cancer, probleme respiratorii sau infectii.

Avantajele renuntarii la fumat sunt aceleasi pentru toate categoriile de fumatori, barbati sau femei, tineri sau adulti. Chiar si persoanele cu probleme legate de tabagism (boli cardiace, etc) obtin beneficii ca urmare a acestei decizii. De exemplu, persoanele care renunta la fumat dupa un infarct miocardic reduc cu 50% riscurile de a suferi un nou episod, spre deosebire de fumatori. Totodata, ei reduc cu 50% riscul de moarte prematura.

Femeile care renunta la fumat inainte de sarcina isi reduc riscurile de a avea un copil cu greutate mica la nastere. Renuntarea la fumat poate reduce si riscurile de nastere cu fat mort si amelioreaza starea de sanatate a femeii.

Dar efectele nefaste ale fumatului nu se limiteaza la fumatori. Dimpotriva, expunerea la fumatul pasiv – inhalarea involuntara a fumului de tigara – cauzeaza mii de decese prin cancer pulmonar si cardiopatii la nefumatorii fara alte probleme de sanatate.

In concluzie:


 - Renuntarea la fumat prezinta beneficii majore si imediate asupra starii de sanatate a barbatilor si femeilor de orice varsta. Chiar si persoanele cu probleme legate de tabagism (boli cardiace, etc) beneficiaza de pe urma acestei decizii.
 - Speranta de viata a persoanelor care renunta la fumat este mai mare decat a persoanelor care continua sa fumeze.
 - Renuntarea la fumat scade riscurile de cancer pulmonar si alte forme de cancer, de infarct miocardic, AVC si boli pulmonare cronice.
 - Femeile care renunta la fumat inaintea sau in primele luni de sarcina reduc riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere.
 - Beneficiile pentru sanatate oferite de renuntarea la fumat sunt mult mai importante decat efectele psihologice determinate de aceasta decizie.

Rata de succes

Intre 5% si 16% din fumatori reusesc sa renunte la  fumat timp de cel putin 6 luni, fara ajutorul medicamentelor pentru reducerea simptomelor de sevraj. Rata de succes creste la 25% - 33% la persoanele care apeleaza la ajutorul produselor farmaceutice. Se pare ca asocierea diferitelor produse este mai eficienta.
Avantajele renunțării la fumat

Niciodată nu este prea tarziu pentru a renunța la fumat. Oprirea fumatului aduce beneficii majore și imediate asupra oricărui fumator, indiferent de vârstă sau gen. Mai multe despre avantajele renunțării la fumat aflați aici....

Efectele imediate ale renuntarii la fumat

Renuntarea la fumat blocheaza efectele daunatoare ale tutunului asupra aspectului fizic......

Luarea în greutate după renunțarea la fumat

Pentru cei care doresc să renunţe la fumat, luarea în greutate este o problemă serioasă, care i-ar putea descuraja în demersul de a avea o viaţă mai sănătoasă. Este creşterea în greutate de neevitat după renunţarea la fumat? Care sunt recomandarile ...


Data actualizare: 30-10-2013 | creare: 01-10-2007 | Vizite: 33546
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?
  • O strategie mai bună pentru campaniile antifumat
  • Pachetele „vorbitoare” de țigări ar putea descuraja fumatul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum