Avantajele renunțării la fumat
©
Autor: Tudur Ana Maria
Renunțarea la fumat aduce avantaje majore și imediate asupra oricărui fumător, indiferent de vârstă sau gen. Foștii fumători au o speranță de viață mai mare decât cei ce continuă să fumeze, iar riscul de cancer pulmonar și alte tipuri de cancer, atac de cord, atac cerebral și boli cronice obstructive va scădea considerabil.
Niciodată nu e prea târziu să renunți la fumat, însă cu cât te vei lăsa la o vârstă mai mică, cu atât beneficiile vor fi mai mari.
Femeile ce renunță la fumat înainte de a avea o sarcina reduc riscul de naștere prematură și greutate mică la naștere a copilului. Cei ce renunță în jurul vârstei de 30 de ani, au o expectanta a vieții apropiată de cea a unui nefumător. Pentru cei ce renunță mai târziu, în jurul vârstei de 50 de ani, aceasta este undeva la mijloc. Dar și pentru cei ce renunță între 65-75, rata mortalității este mai scăzută decât cea a fumătorilor.
De asemenea, fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta pneumonie și alte boli infecțioase la nivelul aparatului respirator.
Fumatul este un factor de risc major în dezvoltarea cancerului (de esofag, laringe, rinichi, pancreas, stomac, plămâni), dar și a leucemiei mieloide acute. Pe lângă acestea menționăm și un risc mai mare de infertilitate și disfuncționalitate erectilă, risc de a dezvolta ulcere, pete pe dinți și gingii și poate duce chiar la căderea dinților.
Niciodată nu e prea târziu să renunți la fumat, însă cu cât te vei lăsa la o vârstă mai mică, cu atât beneficiile vor fi mai mari.
Femeile ce renunță la fumat înainte de a avea o sarcina reduc riscul de naștere prematură și greutate mică la naștere a copilului. Cei ce renunță în jurul vârstei de 30 de ani, au o expectanta a vieții apropiată de cea a unui nefumător. Pentru cei ce renunță mai târziu, în jurul vârstei de 50 de ani, aceasta este undeva la mijloc. Dar și pentru cei ce renunță între 65-75, rata mortalității este mai scăzută decât cea a fumătorilor.
Ce se întâmplă după ce fumezi ultima țigară:
- După doar 20 de minute, tensiunea arterială și pulsul revin la un nivel normal. Circulația periferică se îmbunătățește, temperatura mâinilor și picioarelor crește.
- În următoarele 8-12 ore, nivelul de monoxid de carbon (gaz toxic ce face dificilă absorbția oxigenului de către celule) se reduce, ajungând la normal.
- După 48 de ore, monoxidul de carbon și nicotina sunt eliminate complet din sânge. Riscul de atac de cord scade.
- După 2-3 zile, funcția pulmonară se îmbunătățește, vei avea mai puține probleme de respirație.
- După 5-7 zile, se îmbunătățește simțul mirosului și al gustului, respirația este mai ușoară, dinții sunt mai curați, iar nivelul energiei începe să crească.
- După 2-3 săptămâni, epuizarea fizică este diminuată considerabil, iar riscul de tromboză este redus. Circulația este îmbunătățită, rezistentă la efort fizic este mai mare.
- După 4 săptămâni, tusea și alte probleme de respirație sunt diminuate. Congestia sinusurilor nu mai este o problemă. Plămânii rezistă mai bine la infecții, iar nivelul energiei crește.
- După 2-3 luni, funcția pulmonară se îmbunătățește cu 5%.
- După 1 an, riscul de a dezvolta o boală cardio-pulmonară este redus cu 50%.
- După 5 ani, riscul de a dezolta cancer al gâtului sau esofagului este redus la jumătate.
- După 10 ani, riscul de a dezvolta cancer de plămâni este redus la jumătate. Riscul de osteoporoză este diminuat.
- După 15-20 de ani, riscul de a dezvolta cancer al gâtului, esofagului, pancreasului, rinichilor, vezicii urinare este egal cu cel al unui nefumător.
Ce conține o țigară?
Țigara este făcută din planta de tutun. Aceasta este o planta din familia „Solanaceae”, de care aparțin și tomatele, cartoful și mătrăguna. După ce planta este recoltată, aceasta este uscată și apoi mărunțită. Însă, pentru a intensifică aroma, dar și pentru a menține țigară arzândă, sunt adăugate substanțe chimice. Sunt cunoscute aproximativ 4.000 de astfel de substanțe, dintre care 250 sunt dăunătoare, iar în jur de 60 sunt cancerigene. Dintre acestea amintim:- gudron - substanță vâscoasă de culoare neagră-maronie, are un gust neplăcut, pătează unghiile, dinții și țesutul pulmonar, conține sute de substanțe, dintre care unele cancerigene;
- arsenic - otrava foarte puternică, este principalul agent cancerigen din fumul de țigară;
- monoxid de carbon - gaz toxic ce reduce capacitatea sângelui de a transporta oxigenul la țesuturi;
- benzen - hidrocarbura aromatică, combinațiile de benzen sunt considerate a fi droguri sociale, este puternic cancerigen;
- cadmiu - expunerea la cantități mari de cadmiu poate cauze unele forme de cancer;
- crom - în cantități mari poate produce modificări ale ADN-ului;
- formaldehida - expunerea la aceasta substanță crește riscul de cancer cerebral și leucemie.
Ce efecte negative asupra sănătății poate avea fumatul?
Fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară. Presiunea ridicată a sângelui duce la dilatarea vaselor de sânge, ce poate provoca leziuni ale acestora. Fumatul duce la creșterea colesterolului rău (LDL), mai apoi acesta se combină cu celulele albe din sânge și formează mici depozite pe artere. Astfel crește riscul de atacuri cerebrale sau de cord. Bolile pulmonare obstructive sunt adesea puse în legătură cu fumatul (bronșită cronică, enfizem pulmonar, astm).De asemenea, fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta pneumonie și alte boli infecțioase la nivelul aparatului respirator.
Fumatul este un factor de risc major în dezvoltarea cancerului (de esofag, laringe, rinichi, pancreas, stomac, plămâni), dar și a leucemiei mieloide acute. Pe lângă acestea menționăm și un risc mai mare de infertilitate și disfuncționalitate erectilă, risc de a dezvolta ulcere, pete pe dinți și gingii și poate duce chiar la căderea dinților.
Alte probleme de luat în considerare
- Mirosul fumului de țigară nu poate fi confundat. Acesta se imprimă în haine, dar și în casă și mașină. Renunțând la fumat, vei scapă de acest miros pe care nu multă lume îl apreciază.
- Un alt efect al fumului de țigară este diminuarea simțului mirosului, dar și al gustului. Pentru că e un proces gradual, poate fi greu de observat. Când renunți la fumat, după doar câteva zile, aceste simțuri își revin treptat și vei putea savura mâncarea diferit.
- Fumatul este principală cauza a îmbătrânirii premature a tenului. Apar schimbări ale texturii tenului și riduri adânci. Fumatul cauzează constricția vaselor de sânge și astfel celulele sunt deprivate de oxigen, inclusiv celulele pielii.
- De asemenea, tot din cauza constricției vaselor sangvine, în cazul barbaților pot apărea simptome de impotență.
- Fumatul te face mai sensibil în fata infecțiilor virale și bacteriene. Pe tractul respirator există cili ce au rolul de a proteja de infecții. Fumatul paralizează acești cili și îi împiedică astfel să-și îndeplinească funcția. După doar o lună după ce ai renunțat la fumat, aceștia își reiau rolul.
- Deoarece funcția pulmonară și cardiacă sunt diminuate, rezistența fizică este și ea afectată. Activități simple precum urcatul scărilor sau alte activități sportive pot deveni o povară.
- Productivitatea scăzută - în cazul în care fumezi un pachet de țigări pe zi, vei avea nevoie în medie de 20 de pauze, în jur de 7-10 minute fiecare.
- Vei scăpa de stresul că trebuie să fumezi, să găsești un loc unde să fumezi și să nu-i deranjezi pe cei din jur.
- În cazul în care te îngrijorezi că te vei îngrășa, trebuie să ții cont că acest lucru este normal pentru că îți va reveni pofta de mâncare și vei simți gustul mâncării. Dar acesta este un semn că organismul se recuperează și începe să funcționeze normal. Trebuie să faci o schimbare totală pentru o viață mai sănătoasă, ceea ce include și o alimentație corectă (un raport potrivit între grăsimi, proteine și carbohidrați) și activitate fizică de 3 ori pe săptămână.
- Nu în ultimul rând, consumul de tutun este costisitor.
Data actualizare: 27-07-2019 | creare: 01-10-2007 | Vizite: 22060
Bibliografie
(1) https://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Tobacco/cessation (2) https://www.netdoctor.co.uk/health_advice/facts/smokehealth.htm
(3) https://www.quitsmokingsupport.com/morebenefits.htm
(4) https://www.netdoctor.co.uk/smoking/whatyougain_000502.htm
(5) https://quitsmoking.about.com/cs/afterquitting/a/after_quitting.htm
(6) https://www.smokefree.gov/topic-benefits.aspx
(7) https://www.webmd.com/smoking-cessation/features/is-smoking-dragging-you-down?page=4
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Anxietate si dependenta de fumat
- Lasat de fumat=dureri de dinti si gingii?
- Sevraj?
- Lasatul de tigari ingrasa?
- Renunta la fumat, cu tigara electronica,... este mai usor decat iti imaginezi!
- Renunta la fumat
- Gingia din jurul dintilor de sus a inceput sa se innegreasca, o fi de la fumat?
- Nu stiu cum pot sa reduc tigarile
- Fumatul!! e urgent si nu e vorba ca vreau sa ma las
- Radiografie