Relația dintre nivelurile de vitamina D și cancer (revizuire)

©

Autor:

Relația dintre nivelurile de vitamina D și cancer (revizuire)
În contextul în care mortalitatea globală cauzată de cancer a crescut cu 25% între 2007 și 2017, cercetătorii au analizat impactul deficitului de vitamina D asupra mortalității asociate cu cancerul. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Nutrients.
Studiul, care a urmat un protocol înregistrat în International Prospective Register of Systematic Reviews (PROSPERO) și a aderat la lista de verificare Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA), a inclus recenzii sistematice publicate între 2010 și 2020. Căutările au fost efectuate în PubMed și Cochrane Library, analizându-se date din studii randomizate controlate și studii de cohortă.

În total, 41 de recenzii au fost incluse în sinteza calitativă, cu focalizare pe tipuri de cancer precum cel de sân, prostată, colorectal, pancreatic și pulmonar. Majoritatea recenziilor privind cancerul de sân au indicat o asociere inversă semnificativă între nivelurile mai ridicate de 25 hidroxivitamina (OH)D și o incidență și mortalitate mai scăzută, sugerând un efect protector. Totuși, aceste rezultate sunt bazate pe studii observaționale, limitând astfel capacitatea de a infera cauzalitatea.

Rezultatele pentru cancerul de prostată au fost mixte, unele studii indicând un risc crescut asociat cu niveluri ridicate de 25(OH)D, în timp ce altele nu au identificat o asociere semnificativă. În ceea ce privește cancerul pancreatic, doar un studiu a raportat o relație inversă semnificativă între nivelurile de 25(OH)D și mortalitatea cauzată de acest tip de cancer.

  • Pentru cancerul colorectal, majoritatea recenziilor au identificat asocieri inverse semnificative între niveluri mai mari de 25(OH)D și o incidență și mortalitate redusă, susținând un rol protector. Rezultatele privind cancerul pulmonar au fost inconsistente, cu unele recenzii indicând un efect protector al nivelurilor mai ridicate de 25(OH)D, în timp ce altele nu au identificat o asociere semnificativă.

Calitatea metodologică a recenziilor incluse a variat, niciuna dintre studii nefiind evaluată ca având o calitate înaltă; cele mai multe au fost clasificate ca având o calitate „critic scăzută” datorită limitărilor în domenii critice evaluate cu ajutorul instrumentului AMSTAR 2.

În concluzie, revizuirea a identificat corelații inverse consistente între nivelurile de 25(OH)D și incidența cancerului, cu excepția cancerului de prostată, și corelații inverse mai puternice cu mortalitatea pentru toate tipurile de cancer analizate. Cu toate acestea, majoritatea studiilor revizuite au fost observaționale, ceea ce limitează inferențele cauzale și ridică preocupări privind cauzalitatea inversă. Variabilitățile în categorizarea 25(OH)D și diferențele metodologice între studii complică de asemenea cuantificarea acestor relații.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-08-2024 | creare: 23-08-2024 | Vizite: 201
Bibliografie
Vitamin D deficiency linked to higher cancer mortality, link: https://www.news-medical.net/news/20240820/Vitamin-D-deficiency-linked-to-higher-cancer-mortality.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de vitamina D afectează 1 miliard de persoane în lume. Care sunt cauzele?
  • Legătura dintre locul de muncă și deficitul vitaminei D
  • Deficitul de vitamina D la copiii alăptați la sân
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum