O proteină din celulele pielii, implicată în apariția unei forme de cancer care determină 80% din toate decesele cauzate de cancer

©

Autor:

O proteină din celulele pielii, implicată în apariția unei forme de cancer care determină 80% din toate decesele cauzate de cancer
Melanopsina, o proteină sensibilă la lumină găsită la nivelul celulelor pielii și retinei, poate susține dezvoltarea și progresia melanomului, cel mai sever tip de cancer de piele, potrivit concluziilor unui studiu recent.
Experimentele pe laborator efectuate de cercetătorii de la Universitatea din São Paulo arată că boala poate evolua mai lent când melanopsina este inactivă. Descoperirile, publicate în jurnalul Communications Biology, confirmă implicarea în cancer a opsinelor.

Opsinele, un grup de proteine sensibile la lumină, au reprezentat subiectul mai multor lucrări de cercetare. În general, majoritatea lucrărilor au demonstrat implicarea opsinelor în apariția și progresia cancerului. Cu toate acestea, niciun studiu anterior nu a demonstrat implicarea opsinelor în apariția melanomului, o formă severă de cancer de piele, cu o mortalitate ridicată.

Studiul actual, bazat pe o investigație efectuată anterior de aceeași echipa de cercetători, a utilizat modele de melanocite (celule producătoare de melanină) pentru a demonstra faptul că melanopsina este exprimată în aceste celule și că participă la anumite procese celulare. În investigații ulterioare, cercetătorii au reușit, folosind tehnologia de editare genetică, crearea unui model de celule de melanom în care melanopsina era inactivată.

Folosind noul model al celulelor de melanom, cercetătorii au observat o capacitate de răspândire a cancerului semnificativ redusă. Ipoteza cercetătorilor a fost aceea conform căreia melanopsina joacă un rol esențial în progresia melanomului. Ipoteza a fost confirmată în cadrul experimentelor efectuate in vitro și ulterior pe animale.

Celulele tumorale care conțineau o variantă nefuncțională a melanopsinei au avut o creștere mai redusă și mai lentă, comparativ cu celulele obișnuite, nemodificate genetic. Autorii sugerează faptul că melanopsina ar putea fi explorată pentru tratamentul melanomului, ceea ce deschide calea pentru multiple alte investigații.

sursa: News Medical

Data actualizare: 12-08-2022 | creare: 12-08-2022 | Vizite: 370
Bibliografie
Study evaluates the tumor-modulatory effects of opsins on melanoma cancer, https://www.news-medical.net/news/20220810/Study-evaluates-the-tumor-modulatory-effects-of-opsins-on-melanoma-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Alunițele cu fire de păr nu sunt maligne (canceroase)
  • Crema cu FPS 30 poate amâna debutul melanomului
  • Cum ne protejăm de cancerul de piele?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum