Refacerea cartilajului genunchiului afectat de intervenții chirurgicale, printr-o terapie non-chirurgicală

©

Autor:

Refacerea cartilajului genunchiului afectat de intervenții chirurgicale, printr-o terapie non-chirurgicală
Terapia cu ultrasunete de intensitate scăzută poate fi utilizată în scop terapeutic, pentru refacerea cartilajului și recăpătarea funcției musculare a genunchiului, în urma unor intervenții chirurgicale sau a unor răni, indică cercetări recente, efectuate de profesorul Anu Subramanian de la Universitatea din Alabama.
Cartilajele reprezintă țesuturi cu diferite grade de duritate și flexibilitate cu rol de susținere a oaselor, bogate în proteine, care nu conțin vase de sânge. Deoarece nu conțin vase de sânge, cartilajele nu pot să se refacă singure. Din acest motiv, pentru a compensa lipsa vaselor de sânge, chirurgii ortopedici au dezvoltat o tehnică ce forează în osul alăturat cu scopul creării unor microfracturi, pentru a produce sânge bogat în celule stem.

Unele celule rezultate, de tip mezenchimal, se transformă în celule condrocite, necesare pentru regenerarea colagenului. Există, de asemenea, un număr de celule care devin fibroblaste, un tip de celule care creează forme mult mai puțin robuste de colagen, rezultatul fiind un risc mai ridicat de eșec a tehnicii.

În studiul actual, cercetătorii au investigat o metodă nouă de refacere a cartilajului genunchiului sau umărului, cu costuri semnificativ mai reduse. Metoda descrisă de autori utilizează terapia cu ultrasunete de intensitate scăzută continuă (cLIUS) pentru a reface cartilajul după intervenții chirurgicale.

Rezultatele au demonstrat că vindecarea defectelor condrale poate fi accelerată prin utilizarea regimului cLIUS. „Am demonstrat că, în articulațiile care au fost supuse terapiei după o microfractură, repararea cartilajului a fost îmbunătățită”, a declarat Anu Subramanian.

sursa: News Medical
foto: Secțiune colorată a unei articulații reprezentative a genunchiului de iepure drept și, respectiv, stâng. Săgețile arată limitele defectului. Articulațiile genunchiului stâng de iepure au fost tratate cu cLIUS, iar articulațiile genunchiului drept au servit drept control. O culoare roșie robustă între săgețile din articulația stângă indică regenerarea țesuturilor. Courtesy Anu Subramanian

Data actualizare: 19-12-2022 | creare: 19-12-2022 | Vizite: 487
Bibliografie
Low-intensity ultrasound therapies may help rebuild stronger knees, https://www.news-medical.net/news/20221207/Low-intensity-ultrasound-therapies-may-help-rebuild-stronger-knees.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tele-ecografii cu ajutorul unui sistem dezvoltat de Philips
  • Tratamentul ridurilor cu metoda HIFU (ultrasunete focalizate de intensitate înaltă) - rezultatele studiilor
  • Un nou studiu arată cum ultrasunetele pot fi folosite pentru tratarea unor boli psihiatrice
  •