Influența somnulului asupra riscului de osteoporoză
©
Autor: Airinei Camelia
![Influența somnulului asupra riscului de osteoporoză](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=46990.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul a abordat modul în care densitatea osoasă și modelele de somn se modifică pe parcursul vieții. În jurul vârstei de 20-30 de ani, indivizii ating vârful de densitate minerală osoasă, esențial în determinarea riscului de fracturi mai târziu în viață. Această densitate rămâne relativ stabilă timp de câteva decenii, urmând ca femeile, în perioada menopauzei, și bărbații, odată cu înaintarea în vârstă, să experimenteze o pierdere accelerată a acesteia. Simultan, somnul suferă modificări, inclusiv o scădere a duratei totale și a somnului profund, restaurator.
Cercetările au arătat că genele care controlează ceasul intern sunt prezente în toate celulele osoase, iar markerii de resorbție și formare osoasă urmează un ritm zilnic, sugestiv pentru o legătură directă între perturbările somnului și sănătatea osoasă. Swanson și echipa sa au investigat răspunsul markerilor de remodelare osoasă la restricții cumulate de somn și perturbări circadiene într-un mediu controlat, descoperind schimbări semnificative și dăunătoare în turnoverul osos la bărbați și femei, cu un impact mai accentuat asupra tinerilor.
Concluziile studiului sugerează că somnul insuficient și perturbările ritmului circadian pot contribui la pierderea osoasă, osteoporoză și un risc crescut de fracturi, în special la femeile tinere. Cercetarea în această zonă continuă, subliniind necesitatea unui somn de calitate pentru sănătatea osoasă.
sursa: News Medical
Data actualizare: 09-05-2024 | creare: 09-05-2024 | Vizite: 374
Bibliografie
New research investigates whether adequate sleep can help prevent osteoporosis, link: https://www.news-medical.net/news/20240507/New-research-investigates-whether-adequate-sleep-can-help-prevent-osteoporosis.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Salteaua ortopedică: Alegerea ideală pentru sănătatea coloanei tale
- Disbioza microbiomului intestinal este asociată cu spondilolisteza degenerativă lombară la pacienții simptomatici
- Terapia facilitată de ecvide: o alternativă potențială la tratamentele tradiționale pentru durerile lombare cronice
- Efectele unui compus din bere asupra celulelor cartilaginoase în osteoartrită
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Fractura pertrohanteriana
- Scleroza sau ce boala?
- Medicatie - osteoporoza (osseor vs. bonviva)
- Probleme osteoporoza
- Tratament artroza pentru diabetici
- Simptome accentuate la osteoporoza
- Osteoporoza si osseor
- Masa osoara se pierde?
- Osteoporoza, cancer de san, ZOMETA (biofosfanat)