Reducerea numărului de mese zilnice, asociată cu o diminuare a riscului de a dezvolta boala Alzheimer
©
Autor: Teodorescu Mihai
FrecvenÈ›a scăzută a meselor este sugerată drept o modalitate eficientă de a reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer, potrivit unui studiu recent publicat în iScience, care a evaluat asocierea dintre frecvenÈ›a meselor zilnice È™i boala Alzheimer. Descoperirile sugerează că persoanele cu maximum trei mese pe zi au un risc mai redus de Alzheimer, pe fondul reducerii depunerilor de depozite de beta-amiloid din creier.
Dovezile sugerează o asociere între aportul de alimente, riscul de Azlehimer È™i declinul cognitiv asociat. Unele rapoarte au indicat faptul că restricÈ›ia alimentară, restricÈ›ia calorică sau postul intermitent oferă protecÈ›ie împotriva afecÈ›iunilor neurodegenerative asociate îmbătrânirii. Multiple studii efectuate pe modele animale au arătat că reducerea numărului de mese zilnice reduce deficitul de memorie È™i sporeÈ™te rezistenÈ›a la leziuni excitotoxice. În plus, o frecvență alimentară redusă creÈ™te secreÈ›ia grelinei, hormonul asociat cu senzaÈ›ia de foame, despre care se È™tie că are efecte protectoare împotriva depunerilor de beta-amiloid, o cauză a bolii Alzheimer.
Studiul actual a testat o potenÈ›ială asociere între frecvenÈ›a redusă a meselor zilnice (sub trei mese pe zi) È™i reducerea riscului de a dezvolta boala Alzheimer. În cadrul studiului au fost incluÈ™i peste 400 de persoane cu vârsta cuprinsă între 56 È™i 90 de ani, atât normali din punct de vedere cognitiv (NC), cât È™i cu deficiență cognitivă uÈ™oară (MCI). ParticipanÈ›ii la studiu au răspuns unor întrebări care le evaluau alimentaÈ›ia, fiind clasificaÈ›i în două grupuri, în funcÈ›ie de frecvenÈ›a meselor: participanÈ›ii care nu au avut în mod regulat trei mese pe zi au fost incluÈ™i în grupul celor cu o frecvență redusă a meselor, în timp ce participanÈ›ii cu maximum trei mese pe zi în mod regulat în grupul celor cu frecvență redusă.
Pe baza răspunsurilor, 272 de participanÈ›i au fost incluÈ™i în grupul celor cu o frecvență a meselor ridicată È™i 139 cu o frecvență a meselor zilnice redusă. Cercetătorii au remarcat o asociere semnificativă între frecvenÈ›a mai redusă a meselor zilnice È™i depozitele mai reduse de beta-amiloid. De asemenea, a fost confirmată asocierea dintre frecvenÈ›a redusă a meselor zilnice È™i o reducere a riscului pentru diverse patologii neurologice, inclusiv boala Alzheimer.
sursa: News Medical
foto: vetre/Shutterstock
Dovezile sugerează o asociere între aportul de alimente, riscul de Azlehimer È™i declinul cognitiv asociat. Unele rapoarte au indicat faptul că restricÈ›ia alimentară, restricÈ›ia calorică sau postul intermitent oferă protecÈ›ie împotriva afecÈ›iunilor neurodegenerative asociate îmbătrânirii. Multiple studii efectuate pe modele animale au arătat că reducerea numărului de mese zilnice reduce deficitul de memorie È™i sporeÈ™te rezistenÈ›a la leziuni excitotoxice. În plus, o frecvență alimentară redusă creÈ™te secreÈ›ia grelinei, hormonul asociat cu senzaÈ›ia de foame, despre care se È™tie că are efecte protectoare împotriva depunerilor de beta-amiloid, o cauză a bolii Alzheimer.
Studiul actual a testat o potenÈ›ială asociere între frecvenÈ›a redusă a meselor zilnice (sub trei mese pe zi) È™i reducerea riscului de a dezvolta boala Alzheimer. În cadrul studiului au fost incluÈ™i peste 400 de persoane cu vârsta cuprinsă între 56 È™i 90 de ani, atât normali din punct de vedere cognitiv (NC), cât È™i cu deficiență cognitivă uÈ™oară (MCI). ParticipanÈ›ii la studiu au răspuns unor întrebări care le evaluau alimentaÈ›ia, fiind clasificaÈ›i în două grupuri, în funcÈ›ie de frecvenÈ›a meselor: participanÈ›ii care nu au avut în mod regulat trei mese pe zi au fost incluÈ™i în grupul celor cu o frecvență redusă a meselor, în timp ce participanÈ›ii cu maximum trei mese pe zi în mod regulat în grupul celor cu frecvență redusă.
Pe baza răspunsurilor, 272 de participanÈ›i au fost incluÈ™i în grupul celor cu o frecvență a meselor ridicată È™i 139 cu o frecvență a meselor zilnice redusă. Cercetătorii au remarcat o asociere semnificativă între frecvenÈ›a mai redusă a meselor zilnice È™i depozitele mai reduse de beta-amiloid. De asemenea, a fost confirmată asocierea dintre frecvenÈ›a redusă a meselor zilnice È™i o reducere a riscului pentru diverse patologii neurologice, inclusiv boala Alzheimer.
sursa: News Medical
foto: vetre/Shutterstock
Data actualizare: 26-10-2022 | creare: 26-10-2022 | Vizite: 374
Bibliografie
Low meal frequency is suggested to decrease Alzheimer’s disease risk, link: https://www.news-medical.net/news/20221024/Low-meal-frequency-is-suggested-to-decrease-Alzheimere28099s-disease-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Intervenții dietetice pentru boala Alzheimer - cât de eficiente sunt ciupercile?
- Care sunt provocările actuale în cercetarea regenerării creierului uman și cum pot fi ele depășite?
- Cazurile de declin cognitiv la persoanele în vârstă s-au dublat în ultimii zece ani
- Tratamentul cu dopamină ar putea reduce plăcile de Alzheimer și îmbunătăți memoria
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- A fost depistat cu tumora vezicala
- Fractura ischio- pubiana dr. - varstinici!
- Alzheimer
- Alzheimer sau nu?
- Medicatie gresita dementa?
- Mi-e teama de Alzheimer...
- Alzheimer faza terminala
- Boala alzheimer