Radioterapia FLASH pentru cancer: finanțare de 12,3 milioane de euro pentru studii ale toxicității și eficacității tratamentului
Autor: Domșa Dariana
Cercetări preclinice ale unei forme emergente de radioterapie care furnizează doze ultra-rapide de radiații și care arată o promisiune de protecție mai mare a țesutului normal, vor fi demarate de către oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania. În cadrul studiilor, care se vor desfășura pe o perioadă de cinci ani, cercetătorii vor compara capacitatea radioterapiei cu protoni, carbon și electroni de a proteja țesuturile normale de efectele nocive în timp ce controlează sau distrug tumorile solide ale tractului gastrointestinal, plămânilor, țesuturilor moi din întreaga lume. corpul și oasele.
Cercetarea va include aprofundarea mecanismelor moleculare care provoacă toxicitate, pentru a ajuta la minimizarea acestor efecte asupra țesutului normal, astfel încât noua tehnologie, numită FLASH, datorită vitezei sale incredibile, se poate îndrepta către studiile clinice.
Studiile timpurii pe animale, în principal în Europa și SUA, au arătat că atunci când aceeași doză de radiații este administrată într-un ritm mult mai rapid, aceasta tinde să reducă leziunile țesuturilor normale, fiind la fel de puternice împotriva tumorilor. Acest lucru ar putea revoluționa radioterapia, deoarece organele critice din apropierea tumorilor pot fi protejate, reducând toxicitatea pentru organism. Mai mult decât atât, radioterapia FLASH poate fi administrată în unul până la trei tratamente, comparativ cu 20, 30 sau mai multe tratamente livrate de obicei cu radioterapia convențională.
Timp de zeci de ani, oncologii au trebuit să administreze o fracțiune din doza totală de radioterapie convențională de fiecare dată pentru a minimiza toxicitatea pentru țesutul sănătos din jurul tumorilor. Cu toate acestea, radioterapia FLASH a demonstrat un efect economisitor al unor țesuturi normale la modelele animale, fără a compromite acțiunea sa antitumorală atunci când este administrată dintr-o dată.
„Pe baza rezultatelor promițătoare timpurii la modelele animale, intenționăm să studiem mecanismul de acțiune al radioterapiei FLASH și modalitățile de a o furniza în siguranță”, declară co-investigatorul principal, Constantinos Koumenis, profesor de oncologie radiațională la Universitatea Pennsylvania.
Echipa de cercetare va cuprinde peste 30 de oameni de știință, inclusiv biologi, fizicieni și clinicieni, iar programul finanțat de NIH se va desfășura în colaborare cu oameni de știință de la Universitatea Duke, Universitatea Oxford și Universitatea din Heidelberg.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni