Compus natural derivat din mango ar putea fi o alternativă pentru prevenirea sau tratamentul cancerului colorectal
©
Autor: Airinei Camelia
Cancerul colorectal (CCR) este unul dintre cele mai prevalente tipuri de cancer, ocupând locul al treilea în rândul cauzelor de mortalitate prin cancer la nivel global, afectând atât bărbații, cât și femeile. Un nou studiu a explorat utilizarea Mangiferinei (MF), un compus natural derivat din mango, ca agent chimopreventiv împotriva cancerului colorectal indus de azoxymethane (AOM) la șobolani.
Cancerul colorectal este asociat cu factori de risc precum malnutriția, stresul, obezitatea, consumul de alcool și fumatul. Tratamentele convenționale pentru CCR, deși eficiente, aduc adesea efecte secundare semnificative, cum ar fi pierderea părului, probleme digestive, disfuncții sexuale, neuropatie și nefropatie. Prin urmare, există o nevoie crescută de a explora alternative naturale cu efecte secundare minime.
Mangiferina, un compus natural găsit în mango și alte plante, a fost studiată pentru proprietățile sale antioxidante, antifungice, analgezice, antimicrobiene, anti-diabetice, antiinflamatorii, cardioprotective și anti-apoptotice. Aceste caracteristici fac din MF un candidat promițător pentru chimoprevenția CCR.
Studiul a implicat utilizarea unui model de carcinogeneză colonică bazat pe AOM la șobolani pentru a evalua eficacitatea chimoprotectivă a MF. Au fost analizate morfologia brută in vivo, imunohistochimia, nivelurile de citokine inflamatorii, antioxidanți (enzimatici și neenzimatici) și parametri biochimici sanguini la diferite doze de MF.
Studiul a evaluat siguranța dozelor de MF, constatând că acestea sunt sigure pentru o perioadă de două săptămâni, fără a observa efecte secundare. Studiile histologice au indicat structuri similare ale țesuturilor hepatice și renale între grupurile de control și cele tratate.
Analiza a arătat un dezechilibru între proteinele Bax și β-catenină, sugerând posibile disfuncții celulare și modificări ale căii mitocondriale de apoptoză. De asemenea, s-a observat un potențial antioxidant semnificativ al MF, prin reglarea în sus a enzimelor antioxidante și reglarea în jos a nivelului de malondialdehidă (MDA) în țesuturile colice.
sursa: News Medical
foto: wasanajai/Shutterstock.com
Cancerul colorectal este asociat cu factori de risc precum malnutriția, stresul, obezitatea, consumul de alcool și fumatul. Tratamentele convenționale pentru CCR, deși eficiente, aduc adesea efecte secundare semnificative, cum ar fi pierderea părului, probleme digestive, disfuncții sexuale, neuropatie și nefropatie. Prin urmare, există o nevoie crescută de a explora alternative naturale cu efecte secundare minime.
Mangiferina, un compus natural găsit în mango și alte plante, a fost studiată pentru proprietățile sale antioxidante, antifungice, analgezice, antimicrobiene, anti-diabetice, antiinflamatorii, cardioprotective și anti-apoptotice. Aceste caracteristici fac din MF un candidat promițător pentru chimoprevenția CCR.
Studiul a implicat utilizarea unui model de carcinogeneză colonică bazat pe AOM la șobolani pentru a evalua eficacitatea chimoprotectivă a MF. Au fost analizate morfologia brută in vivo, imunohistochimia, nivelurile de citokine inflamatorii, antioxidanți (enzimatici și neenzimatici) și parametri biochimici sanguini la diferite doze de MF.
Rezultatele studiului
Rezultatele au arătat că șobolanii tratați cu AOM au dezvoltat adenocarcinoame și adenomuri colice, cu metastaze semnificative. Tratamentul cu MF a redus volumul și extinderea acestor tumori. De asemenea, s-a observat o scădere a numărului total de focare criptice aberante (ACF) în grupul tratat cu MF comparativ cu grupul de control.Studiul a evaluat siguranța dozelor de MF, constatând că acestea sunt sigure pentru o perioadă de două săptămâni, fără a observa efecte secundare. Studiile histologice au indicat structuri similare ale țesuturilor hepatice și renale între grupurile de control și cele tratate.
Analiza a arătat un dezechilibru între proteinele Bax și β-catenină, sugerând posibile disfuncții celulare și modificări ale căii mitocondriale de apoptoză. De asemenea, s-a observat un potențial antioxidant semnificativ al MF, prin reglarea în sus a enzimelor antioxidante și reglarea în jos a nivelului de malondialdehidă (MDA) în țesuturile colice.
Concluzii
Studiul a concluzionat că MF este un agent chimopreventiv eficient împotriva CCR indus de AOM la șobolani, fără a induce efecte toxice sau schimbări comportamentale. Aceste descoperiri sugerează că MF ar putea fi o alternativă promițătoare pentru prevenirea sau tratamentul cancerului colorectal, meritând investigații suplimentare pentru a confirma eficacitatea și siguranța sa în utilizarea umană.sursa: News Medical
foto: wasanajai/Shutterstock.com
Data actualizare: 12-01-2024 | creare: 12-01-2024 | Vizite: 251
Bibliografie
Study reveals mangos attenuates potential against colon cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20240110/Study-reveals-mangos-attenuates-potential-against-colon-cancer.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- 19 ani, SCI sau cancer de colon?
- Rog interpretare rezultat RADIOLOGIE IMAGISTICA
- Cancer colorectal dureri greu de suportat, care sa fie motivul?
- Cancer colorectal - ce grad? Care este prognosticul?
- Sotul meu are cancer colorectal stadiul 4.in urma unui tomograf s-a descoperit ca are lichid in abdo
- Griji despre cancerul colorectal...
- Alimentatie cancer colorectal