Rădăcina de Rhodiola rosea ar putea fi benefică pentru gestionarea diabetului de tip 2

©

Autor:

Rădăcina de Rhodiola rosea ar putea fi benefică pentru gestionarea diabetului de tip 2
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California arată că folosirea extractelor din rădăcinile plantei Rhodiola rosea poate fi eficientă pentru gestionarea diabetului de tip2, reprezentând astfel o alternativă non-farmaceutică promițătoare. Conform oamenilor de știință, planta a îmbunătățit markeri biologici precum glicemia la șoarecii de laborator ce sufereau de diabet de tip 2 și răspunsurile la administrarea injectabilă de insulină.
Mahtab Jafari, doctor și profesor de științe farmaceutice la universitatea americană, afirmă că lucrarea este importantă din cauza prevalenței mari a acestei afecțiuni și pe fondul costurilor pe care tratamentul acesteia le implică. De asemenea, doctorul evidențiază și caracterul limitat al recomandărilor actuale, ce includ deseori modificări ale stilului de viață și o serie de medicamente administrate oral sau intravenos, terapiile din urmă având numeroase efecte adverse. Studiul a fost realizat prin intermediul șoarecilor de laborator predispuși la dezvoltarea obezității, rezistenței la insulină și hiperglicemiei.

În cadrul lucrării, specialiștii au împărțit animalele în două categorii, mai exact într-un grup de studiu, căruia i s-a administrat extractul de Rhodiola rosea, și un grup de control, căruia i s-a administrat apă. Descoperirile au certificat că planta este benefică pentru tratarea diabetului de tip 2 prin apariția unor modificări ale microbiomului, în urma cărora integritatea barierei intestinale crește, iar moleculele inflamatorii de la nivelul circulației sanguine se reduc. În plus, doctorul explică faptul că greutatea corporală și răspunsul la insulină al organismului sunt puternic influențate de gradul de integritate al barierei intestinale, iar extractul are capacitatea de a îmbunătăți răspunsurile moleculare ale ficatului și ale țesuturilor musculare la insulina ce este produsă în pancreas.

Specialiștii afirmă că următorul pas în cadrul lucrării este de a analiza impactul pe care Rhodiola rosea îl are asupra diabetului de tip 2 într-un grup mai amplu de animale și asupra unui număr mai mare de tipuri de diabet, în funcție de etiopatogeneza acestora. În final, Jafari menționează că țelul echipei este de a efectua studii clinice pe pacienți, astfel încât potențialul benefic al plantei să poată fi evaluat în mod direct asupra oamenilor, surprinzând totodată că terenul pentru începerea acestora este pregătit, însă dorința lor este ca lucrările să fie de o calitate superioară, ceea ce necesită mai mult timp.

sursa: Science Daily
foto: Prof. Dr. Mahtab Jafari (Steve Zylius / UCI)

Data actualizare: 19-10-2022 | creare: 19-10-2022 | Vizite: 319
Bibliografie
Rhodiola rosea root might be beneficial for managing type 2 diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220815142144.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să mănânc orez dacă am diabet?
  • Grăsimea abdominală este responsabilă de apariția diabetului tip 2 și a bolilor de inimă
  • Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului și tratamentul diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum