Protecția solară nu este pe cât de eficientă pe cât ar putea; iată ce lipsește

©

Autor:

Protecția solară nu este pe cât de eficientă pe cât ar putea; iată ce lipsește

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Bath certifică o legătură strânsă între radicalii liberi și fierul de la nivel tegumentar, care ar putea determina îmbătrânirea prematură a tegumentelor din cauza expunerii la soare.
Conform oamenilor de știință, aceste efecte ar putea fi remediate prin adăugarea de antioxidanți în produsele de protecție solară, care au potențialul de eliminare a excesului de fier intracelular, obținându-se astfel un nivel fiziologic al radicalilor liberi. Charareh Pourzand, doctor la Departamentul de Farmacie și Farmacologie din cadrul universității britanice, afirmă că, prin intermediul acestei inovații, se pot obține nivele fără precedent ale protecției solare oferite de produsele cosmetice.

 

Produsele pe care le propune doctorul Pourzand sunt de natură vegetală, fiind compuse din extracte ale unor plante și alimente cu efect de captare a fierului, precum nucile, semințele și diverse soiuri de flori, legume și fructe. Cu toate acestea, cercetătorii menționează că stabilitatea acestor ingrediente nu a fost evaluată în cadrul incorporării acestora în creme, efectele benefice asupra dinamicii fierului de la nivel tegumentar fiind aproximate doar în cadrul experimentelor din laborator. Conform acestora, există numeroși factori ce le pot afecta eficiența pe termen lung, precum sezonul în care sunt cultivate sau momentul recoltării, tipul de sol ales și latitudinea la care se dezvoltă.

 

Doctorul afirmă că formulele utilizate în prezent nu sunt suficient de eficiente din cauza limitării pe care le prezintă, aceasta fiind cauzată de faptul că produsele în cauză se bazează numai pe capacitatea lor de reducere a nivelului de radicali liberi de la nivel tegumentar, însă fără a lua în calcul rolul fierului în această ecuație. Aceasta sugerează adaptarea și îmbunătățirea actualelor produse pentru a spori suplimentar efectul benefic pe care acestea le au asupra pielii.

 

Cu toate acestea, Pourzand menționează că fierul este indispensabil organismului, astfel că studiul nu sfătuiește consumul redus de fier. Deși de acesta este nevoie pentru funcționarea corectă a celulelor, razele soarelui au un efect negativ asupra sa, astfel că echilibrul în care acesta se regăsește în celule este perturbat, fenomen care accelerează procesul de îmbătrânire al pielii și poate cauza cancer. Acest efect, spune doctorul, este mai intens la persoanele în vârstă și la cele de sex feminin, care prezintă o vulnerabilitate mai mare la aceste fenomene.

sursa: Science Daily
foto: University of Bath


Data actualizare: 19-04-2022 | creare: 19-04-2022 | Vizite: 343
Bibliografie
Sunscreen doesn’t protect as well as it could: Here is what is missing, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220412140903.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Protecţia solară iarna
  • Razele ultraviolete afectează pielea şi după expunerea la soare
  • Solar D, crema de protecție solară care stimulează producția de vitamina D
  •