Procesele celulare, explorate cu ajutorul unui „nano-robot”
Autor: Teodorescu Mihai
Un robot de dimensiuni nanometrice construit exclusiv din porțiuni de ADN ar putea fi folosit în studiul proceselor celulare care nu pot fi observate cu ochiul liber. Un astfel de „nano-robot” ar trebui să permită un studiu mai atent al forțelor mecanice aplicate la niveluri microscopice, cruciale pentru multe dintre procesele biologice și patologice.
Celulele umane sunt supuse în mod constant unor forțe mecanice exercitate la scară microscopică, care declanșează semnale biologice esențiale pentru desfășurarea proceselor celulare care permit funcționarea normală a organismului. Un exemplu este cel al senzației de atingere, care este condiționată în mod parțial de aplicarea unei forțe mecanice asupra receptorilor celulari.
Disfuncția apărută la nivelul unor receptori celulari poate determina o gamă largă de afecțiuni severe, inclusiv cancer. La momentul actual, cercetătorii cunosc insuficiente lucruri cu privire la mecanismele moleculare care sunt implicate în mecanosensibilitatea celulară. Tehnologiile folosite în prezent pentru aplicarea unor forțe controlate asupra receptorilor și pentru studiul mecanismelor implicate nu doar că prezintă limitări, dar sunt și foarte costisitoare.
Pentru a oferi o alternativă fiabilă și mai puțin costisitoare, o echipă de cercetători de la Universitatea din Montpellier, Franța, a utilizat structuri 3D de dimensiuni nanometrice care au fost auto-asamblate folosind molecule de ADN în forme predefinite, ceea ce a permis proiectarea unui „nano-robot” compus din trei structuri origami ADN. Instrumentul, care permite analiza unor structuri de dimensiunea celulelor umane, ar putea fi utilizat pentru a crește cunoștințele cu privire la mecanismele implicate în mecanosensibilitatea celulară.
sursa: Science Daily
foto: Gaëtan Bellot/Inserm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Datele colectate de la dispozitivele portabile pot indica probleme de sănătate ale pacientului
- Tratamentele medicamentoase ar putea fi administrate într-o singură pastilă
- Inteligența artificială, utilizată pentru a prezice progresul translațional al cercetărilor științifice
- Cheia prevenției și tratamentului osteoartritei, în sfârșit descifrată
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni