Probleme dentare în timpul sarcinii
În această perioadă, măsurile de protecÈ›ie, de diagnostic È™i tratament a afecÈ›iunilor dentare È™i gingivale sunt necesare pentru îmbunătățirea È™i menÈ›inerea sănătății cavității orale. (1)
AfecÈ›iuni dentare în sarcină
Pe parcursul sarcinii, în cavitatea bucală pot apărea numeroase modificări:
- Gingivita de sarcină reprezintă un răspuns inflamator mai puternic din partea organismului față de placa bacteriană, astfel că gingiile sângerează È™i cresc în volum. Această afecÈ›iune se manifestă cel mai agresiv pe parcursul celui de-al treilea trimestru de sarcină. Igiena orală foarte bună È™i clătirea cavității bucale cu apă È™i sare pot ameliora simptomele acestei afecÈ›iuni.
- Caria dentară se poate dezvolta mai frecvent la femeile însărcinate pe fondul acidității crescute din cavitatea bucală (la fel ca È™i în cazul eroziunii dentare), dar È™i printr-un aport mai crescut de dulciuri È™i băuturi dulci. Pe deasupra, o atenÈ›ie mai scăzută față de rutina zilnică a igienizării cavității orale determină o creÈ™tere – uneori frapantă - a numărului cariilor în cazul femeilor însărcinate. Evitarea alimentelor dulci, igiena orală impecabilă È™i igienizările profesionale pot preveni aceste neplăceri.
- Parodontita marginală reprezintă o inflamaÈ›ie gingivală cronică, care afectează inclusiv osul alveolar (adică porÈ›iunea osoasă care susÈ›ine rădăcinile dinÈ›ilor). Cauza este în aceeastă situaÈ›ie aceeaÈ™i placă bacteriană, care aderă de dinÈ›i, iar bacteriile, prin toxinele pe care le eliberează, determină distrucÈ›ii ale gingiilor È™i ale osului. În această situaÈ›ie dinÈ›ii au o implantare osoasă redusă È™i pot apărea cazuri de bacteriemie – adică bacteriile pot pătrunde în sânge.
- Mobilitatea dentară poate apărea pe fondul parodontitei marginale, dar È™i în lipsa unei inflamaÈ›ii evidente la nivelul cavității orale. Motivul constă în „lărgirea” ligamentelor care susÈ›in dinÈ›ii la nivelul osului alveolar. În mod normal această mobilitate nu duce la pierderea dinÈ›ilor È™i dispare după sarcină.
- Eroziunea dentară este o afecÈ›iune a smalÈ›ului dentar È™i a dentinei care presupune pierdere de substanță la nivelul dintelui, dar care nu este produsă de carie. Motivul apariÈ›iei eroziunii dentare îl reprezintă prezenÈ›a unui mediu acid la nivelul cavității bucale. Cel mai adesea cauza este acidul gastric prezent în cavitatea orală în urma vomismentelor (în primul trimestru de sarcină) È™i a refluxului gastro-esofagian (în partea a doua a sarcinii). Pentru a neutraliza mediul acid în aceste situaÈ›ii, gravida poate să clatească de 2-3 ori pe zi cu o soluÈ›ie de apă È™i bicarbonat de sodiu.
- Tumorile gingivale benigne (granulomul piogenic/epulisul gravidei) sunt formaÈ›iuni tumorale care apar în aproximativ 5% din cazuri È™i care sunt foarte bine vascularizate, hiperplazice. Pot creÈ™te până la 2 cm în diametru È™i apar în general la nivelul gingiei dinÈ›ilor fontali. Aceste leziuni rezultă de obicei dintr-un răspuns mai exagerat al organismului la agenÈ›ii patogeni (bacteriile) din cavitatea bucală, dar se remit (se retrag) de la sine după naÈ™tere. În general nu se indică extirparea acestora, decât în situaÈ›iile în care gravida are dureri puternice, sângerări sau nu poate mesteca. (2)
Ce tratamente dentare se pot realiza pe parcursul sarcinii?
Desigur că pe parcursul unei sarcini este preferabil să se evite efectuarea unor tratamente dentare, care presupun sau nu anestezie locală sau efectuarea de radiografii dentare.
Cu toate acestea, pe parcursul sarcinii se pot realiza tratamente conservative cum sunt obturaÈ›iile (plombele) sau lucrări protetice de tipul coroanelor dentare sau chiar extracÈ›ii dentare (dacă acestea nu se pot amâna). În acest sens, trimestrul doi este ideal pentru realizarea acestor tratamente. În trimestrul al treilea, unei femei însărcinate îi va fi foarte greu să stea o perioadă îndelungată pe fotoliul dentar. Uneori este totuÈ™i necesar a se efectua anumite tratamente de urgență, care nu pot fi amânate, iar atunci se vor lua măsuri de precauÈ›ie din partea medicului dentist. (3)
Este preferabil ca anumite tratamente (care nu reprezintă urgenÈ›e) precum tratamentele dentare cosmetice sau albirea dentară să se amâne până după naÈ™tere, pentru a nu supune fătul unui risc inutil. (3)
Radiografia dentară, efectuată în cadrul controlului de rutină anual se poate amâna până după naÈ™tere. În general, radiografiile dentare presupun o expunere foarte scăzută la radiaÈ›ii, dar dacă se poate, e preferabil să se amâne până după momentul naÈ™terii. În cazuri de urgență, medicul poate decide efectuarea tratamentului de urgență în lipsa unei radiografii dentare. (3)
MedicaÈ›ia pe parcursul sarcinii ar trebui limitată, din cauza riscurilor generate de administrarea anumitor medicamente. Cercetătorii au clasificat medicamentele în funcÈ›ie de efectele pe care le produc sau le-ar putea produce asupra fătului. Sunt 5 categorii de medicamente, după cum urmează: (4)
- Categoria A: pentru medicamentele din această categorie studiile efectuate până în prezent nu au arătat nici un risc pentru făt.
- Categoria B: pentru medicamentele din această categorie studiile efectuate pe animale nu au arătat nici un risc, dar nu există studii efectuate pe femei însărcinate.
- Categoria C: pentru medicamentele din această categorie studiile efectuate pe animale nu au arătat nici un risc, nu sunt studii clinice efectuate pe femei însărcinate sau nu sunt disponibile studii efectuate pe animale sau femei însărcinate.
- Categoria D: pentru medicamentele din această categorie există studii efectuate pe animale care au arătat că afectează fătul, dar beneficiul obÈ›inut prin administrarea în cazul femeilor însărcinate poate fi acceptat în ciuda riscului (în cazul unor afecÈ›iuni care pun viaÈ›a mamei în pericol) .
- Categoria X: pentru medicamentele din această categorie studii clinice sau pe animale au demonstrat afectarea fătului, iar aceste medicamente sunt contraindicate femeilor însărcinate.
În ceea ce priveÈ™te medicamentele pe care le poate administra medicul dentist, acestea fac parte din categoria B. Anestezicele locale, precum lidocaina, pot fi folosite, dar într-o cantitate minimă, dar suficientă pentru ca tratamentul să se efectueze fără disconfort. (3)
De asemenea, medicul dentist poate prescrie antibiotice, dacă sunt absolut necesare – de tipul amoxicilină, penicilină sau clindamicină – care fac parte tot din categoria B de medicamente È™i care pot fi prescrise după tratamentul dentar. (3)
Pentru a combate durerea, medicul dentist ar putea să vă prescrie paracetamol, dar este bine să se administreze o doză minimă și doar dacă este necesar. Nu există dovezi clare că paracetamolul ar afecta fătul, dar ca orice medicament, este bine să se evite administrarea pe parcursul sarcinii. (5)
Recomandări pentru viitoarele mămici
Cea mai indicată situație este prevenirea unor eventuale probleme dentare care pot apărea pe parcursul celor 9 luni de sarcină.
Astfel, dacă un cuplu îÈ™i doreÈ™te un copil, este bine ca viitoarea mămică să efectueze toate analizele necesare înainte de concepÈ›ie, acest lucru incluzând È™i un control la medicul dentist. După consult, dacă medicul sesizează anumite probleme care ar trebui rezolvate este indicat să se efectueze toate tratamentele necesare înainte de apariÈ›ia sarcinii.
Pentru femeile însărcinate măsurile de prevenire a cariilor dentare È™i a problemelor gingivale trebuie să fie mai intense, din cauza riscului mai crescut de apariÈ›ie a acestor afecÈ›iuni. (6)
Ce măsuri de prevenție se pot lua:
- Controale regulate la medicul dentist, pentru igienizări profesionale È™i pentru depistarea precoce a eventualelor probleme dentare È™i gingivale. Este importat ca medicul dentist să È™tie că pacienta este însărcinată, pentru ca acesta să ia anumite măsuri de precauÈ›ie atunci când efectuează diverse manopere. De asemenea, medicul dentist trebuie să È™tie ce medicamente sau suplimente îÈ™i administrează pacienta.
- Pentru prevenirea cariilor È™i a problemelor gingivale este recomandat periajul dentar, de două ori pe zi, cu paste de dinÈ›i ce conÈ›in fluor. Este indicată utilizarea aÈ›ei dentare sau a altor metode suplimentare pentru igienizarea zonelor inter-dentare. Este important ca periajul dentar să se efectueze corect, de aceea medicul poate oferi explicaÈ›ii suplimentare în acest sens.
- MenÈ›inerea unei diete corecte pe parcursul sarcinii ajută în prevenirea cariilor. Este bine să se evite gustările dese ce conÈ›in alimente dulci sau consumul de băuturi dulci È™i carbogazoase. Consumul de lactate, de fructe È™i legume proaspete poate scădea riscul apariÈ›iei cariei dentare. (1)
Sănătatea orală este foarte importantă È™i poate influenÈ›a într-un mod pozitiv sau negativ starea generală de sănătate. De aceea, este indicat ca femeile însărcinate să fie atente la starea de sănătate a cavității bucale È™i să atenÈ›ioneze medicul dentist ori de câte ori sesizează anumite modificări. (1)
2. Oral Health Care During Pregnancy and Through the Lifespan, link: https://www.acog.org/Resources-And-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Health-Care-for-Underserved-Women/Oral-Health-Care-During-Pregnancy-and-Through-the-Lifespan
3. Pregnancy and dental work, link: https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/dental-work-and-pregnancy/
4. Medication and Pregnancy, link: https://americanpregnancy.org/medication/medication-and-pregnancy/
5. Paracetamol, link: https://www.medicinesinpregnancy.org/Medicine--pregnancy/Paracetamol/
6. Oral health during pregnancy, link: https://www.aafp.org/afp/2008/0415/p1139.pdf
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Vizita la ginecologie, sarcina, postinor si anexita, va rog un raspuns
- Condiloame genitale in sarcina
- Ingrijorare: am intrerupt anticonceptionalele; vreau un copil!
- Basicute rosii in gat in sarcina
- Sarcina?
- La o ecografie dupa cat timp se poate observa o sarcina?
- Hemoroizii ÅŸi o viitoare sarcina
- Sarcina si suspecta de glaucom
- Sarcina.aspenter si tromboza??