Probioticele, adjuvant în tratarea depresiei

©

Autor:

Probioticele, adjuvant în tratarea depresiei
Un studiu publicat în revista științifică Nutrients propune probioticele Lactobacillus și Bifidobacterium ca adjuvant în depresie. (1)
La nivel global aproximativ 322 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu depresie, numărul crescând semnificativ în timpul pandemiei de Covid-19. (2)

Cercetările anterioare au arătat că diverse tulpini de probiotice au potențial antidepresiv iar oamenii de știință propun explorarea acestei zone pentru o astfel de afecțiune cu potențial fatal. Alte studii au propus probiotice personalizate pentru a ține sub control bolile psihiatrice. Spre deosebire de alte afecțiuni care pot fi diagnosticate prin teste de imagistică, depresia și alte boli mintale necesită expertiză clinică.

Microbiomul uman reprezintă 0,3% din greutatea corporală deși adăpostește mii de bacterii, virusuri și fungi. Încă nestudiată suficient, se crede că flora intestinală ar trebui considerată un organ în sine.

Lactobacillus și Bifidobacterium sunt principalele tulpini prezente în tubul gastrointestinal. Pentru a vedea legătura între flora microbiană și depresie la nivel genomic, oamenii de știință au descoperit că flora joacă un rol în depresie. Acest lucru nu este surprinzător, spun cercetătorii, având în vedere că flora intestinală este în comunicare directă cu sistemul nervos.

Studiul a mai indicat că RMN-ul dezvăluie o legătură între schimbările din creier și anomaliile florei intestinale.

Probioticele pot fi folosite ca adjuvant în tratarea depresiei moderate în cazul persoanelor care nu necesită tratament farmacologic. Mai mult, probioticele au efect preventiv pentru persoanele cu un risc mai mare de depresie.

sursa: News Medical
foto: SciePro / Shutterstock.com

Data actualizare: 17-03-2023 | creare: 17-03-2023 | Vizite: 454
Bibliografie
1. Using probiotics to treat depression, link: https://www.news-medical.net/news/20230315/Using-probiotics-to-treat-depression.aspx
2. A Microbial-Based Approach to Mental Health: The Potential of Probiotics in the Treatment of Depression, link: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/6/1382
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Probioticele, benefice pentru memorie și stres
  • Iaurturile din comerț conțin suficiente „bacterii benefice” pentru a avea efecte asupra sănătății?
  • Probioticele NU cresc imunitatea la sugari și copii mici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum