Prevenirea recidivei cancerului pulmonar
Autor: Anghelescu Ariana Andreea
Atunci când un medic îi administrează pacientului antibiotice pentru o infecție bacteriană, de obicei îi cere acestuia să urmeze întregul tratament, chiar și atunci când simptomele dispar. Acest lucru se întâmplă pentru a se asigura că medicamentul elimină bacteriile rămase. Cercetătorul Raffaella Sordella a investigat o problemă similară, care apare în unele tipuri de cancer pulmonar.
Aproximativ 15% dintre cancerele pulmonare fără celule mici prezintă o mutație la nivelul receptorului factorului de creștere numit EGFR, determinând astfel creșterea necontrolată a celulelor tumorale. Cercetătorii au dezvoltat un medicament eficient care inhibă EGFR și ucide celulele canceroase, dar tumoarea crește din nou, mai târziu. Sordella a vrut să înțeleagă mecanismele moleculare din spatele acestei reveniri a cancerului și cum să o prevină.
Raffaella Sordella și echipa ei au descoperit că un procent mic de celule canceroase rezistente la medicamente era deja prezent înainte de tratament. În loc să se bazeze pe EGFR, aceste celule sunt dependente de o altă genă (AXL) pentru supraviețuire. Mai mult, cercetătorii au observat că celulele ar putea face tranziția între aceste „stări”-sensibile la medicamente și rezistente la medicamente. Când pacienții termină tratamentul EGFR, apar în mod constant modificări aleatorii în celulele rămase, determinând creșterea ambelor tipuri de celule.
Sordella și echipa sa au lucrat cu clinicienii de la Northwell Health și cu profesorul Gregory Hannon, de la Cancer Research UK Cambridge Institute. Cercetările lui Hannon se concentrează pe microARN, o moleculă care reglează celulele prin gestionarea genelor transcrise (copiate). Sordella explică faptul că: „Genomul este ca o bibliotecă. Deci, atunci când ai nevoie de o rețetă pentru a face o prăjitură mergi acolo, transcrii rețeta, o iei cu tine și mergi în bucătărie. Ce fac aceste microARN-uri? Ei interceptează toate rețetele care ies din bibliteca ta. Apoi, ei decid dacă aceasta este o rețetă de care ar trebui să aibă grijă celula sau nu. Deci sunt ceea ce ei numesc „gardieni” ai unei stări de celule. "
Cercetătorii au descoperit că un anumit microARN, numit miR335, determină „starea” celulei canceroase. Dacă celula canceroasă pierde miR335, se declanșează o cascadă de evenimente care permite celulelor să utilizeze calea alternativă AXL. Astfel, celulele nu sunt ucise de medicamente care vizează EGFR. Aceste celule rezistente la medicamente supraviețuiesc și, în cele din urmă, tumoarea crește din nou.
Înțelegerea modului în care apare rezistența în cancerul pulmonar este cheia pentru a afla cum poate fi eliminată o tumoare. Sordella spera ca aceste descoperiri vor putea contribui la dezvoltarea de tratamente pentru a elimina atât celulele dependente de AXL, cât și EGFR, de la început.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Încălzirea celulelor canceroase crește eficiența tratamentelor împotriva cancerului
- Un medicament cu nanoparticule poate îmbunătății imunoterapia cancerului
- Radioterapia precisă - afectare mai redusă a celulelor sănătoase
- Prevenirea cancerului colorectal: colonoscopia sau probele de fecale, care metodă este mai eficientă pentru prevenirea bolii?
- Tumora pulmonara lss cu invazie parietala T4, N2 MX stadiul III B
- Cancer la plamani - Chimioterapie sau Imunostimulatori
- Se poate vindeca cancerul pulmonar cu tratament naturis?
- Cancer pulmonar
- Alte tipuri de cancer pe langa cel pulmonar?
- Cancer Plamani
- Cancer pulmonar - foarte urgent, va rog mult un raspuns
- Cancer pulmonar