Fasolea poate îmbunătăți sănătatea intestinală și metabolismul supraviețuitorilor de cancer colorectal
Un studiu recent de la Universitatea Texas M. D. Anderson Cancer Center a descoperit că includerea fasolei navy (albă) în dieta supraviețuitorilor de cancer colorectal (CRC) are potențialul de a influența pozitiv atât sănătatea intestinală, cât și starea generală de sănătate, prin modularea markerilor legați de obezitate și boală.
Publicat în "eBIOMedicine", parte a familiei de jurnale The Lancet, studiul a arătat că participanții la studiul BE GONE care au adăugat o cană de fasole zilnic la mesele lor obișnuite au observat schimbări pozitive în microbiomul lor intestinal, asociate cu prevenirea cancerului și îmbunătățirea rezultatelor tratamentului. Schimbările au inclus o creștere a diversității alfa, sau a bacteriilor benefice (Faecalibacterium, Eubacterium și Bifidobacterium) și o scădere a bacteriilor patogene sau oportuniste.
Observații cheie
- Impactul dietei asupra microbiomului: Observarea unei schimbări în diversitatea microbiomului cu intervenția dietetică este rară, iar acest studiu subliniază capacitatea unei alimentații prebiotice disponibile de a aduce astfel de schimbări.
- Îmbunătățirea sănătății intestinale: Pe parcursul a opt săptămâni, a existat o îmbunătățire în sănătatea intestinală a participanților, marcată de o creștere a bacteriilor benefice, care luptă împotriva bacteriilor dăunătoare.
Contextul studiului
- Obiceiuri alimentare și sănătatea intestinală: Fasolea navy, în special fasolea albă mică, este plină de fibre care susțin sănătatea intestinală, aminoacizi și alți nutrienți, care pot ajuta bacteriile benefice din colon să prospere, susținând sănătatea imunitară și reglând inflamația.
- Recomandări pentru consum: Cu toate că fasolea este accesibilă și cost-eficientă, este adesea evitată din cauza efectelor gastrointestinale ușoare sau acute, care pot fi atenuate prin preparare adecvată și consum consistent.
Implicații și recomandări
- Rolul terapeutic al alimentelor prebiotice: Studiul evidențiază rolul terapeutic al alimentelor natural bogate în prebiotice, subliniind în același timp necesitatea unor ajustări dietetice consistente și durabile pentru pacienții cu risc ridicat de cancer.
- Pași următori în cercetare: Cercetătorii se vor concentra pe o varietate mai largă de alimente prebiotice și pe modul în care schimbările în microbiom afectează pacienții care urmează imunoterapie.
Modulating a prebiotic food source influences inflammation and immune-regulating gut microbes and metabolites: insights from the BE GONE trial.
eBioMedicine.
doi.org/10.1016/j.ebiom.2023.104873.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Stabilirea dozei de plasmă ca potențial tratament în viitor împotriva cancerului
- Terapia celulară cu limfocite prelevate de la pacient, un potențial tratament mult mai eficient al cancerului
- Efectele adverse ale terapiei adjuvante în cancer pot fi reduse cu ajutorul exercițiilor fizice
- De ce cresc ratele de cancer colorectal la tineri?
- 19 ani, SCI sau cancer de colon?
- Rog interpretare rezultat RADIOLOGIE IMAGISTICA
- Neo-rect
- Cancer colorectal dureri greu de suportat, care sa fie motivul?
- Cancer colorectal - ce grad? Care este prognosticul?
- Marul lupului, Tataneasa si cancer colorectal
- Griji despre cancerul colorectal...
- Alimentatie cancer colorectal