Metode de resetare a ceasului biologic
©
Autor: Elena Stanciu
Fiintele vii au un ceas biologic pentru a le "spune" cand sa doarma, cand sa se trezeasca, cand sa manance, etc. In plus putem sa ne setam ceasul biologic cu ajutorul unor metode pentru ca acesta sa se coreleze mai bine cu programul si stilul nostru de viata.
Oboseala inexplicabila, plictiseala, lipsa de chef? Acestea sunt rezultatele unor necorelari intre multiplele ceasuri biologice si ritmuri diferentiate ce ne conduc organismul. Intelegerea modului de functionare al ceasurilor biologice va ofera un ajutor in resetarea sau setarea unor noi ritmuri interne in concordanta cu stilul dvs de viata si chiar sa va ofere un sistem de alarmare interna cand trebuie sa va treziti, cand trebuie sa mancati, cand trebuie sa mergeti la servici, etc (acele activitati pe care va obisnuiti sa le faceti aproape inconstient).
De ce avem ceasuri biologice? Se pare ca este o chestiune de evolutie: animalele si-au dezvoltat ceasurile biologice pentru a putea supravietui ca si specie (sa stie cand sa vaneze, cand sa se reproduca, ca metoda de aparare impotriva pradatorilor, pentru a descuraja activitatea pe timp de noapte-intuneric datorita vulnerabilitatii crescute si lipsei de vizibilitate).
Oamenii au si ei nevoie de un ceas biologic dupa care sa-si planifice anumite activitati de rutina. In prezent ele sunt extrem de folositoare: agitatia sucului gastric ne aminteste ca trebuie sa mancam, hormonii foamei de amintesc ca hrana a fost digerata si consumata, incetinirea proceselor metabolice de induc starea de odihna /relaxare, sinteza minima de urina pe timp de noapte, incetinirea ritmului cardiac in timpul somnului, etc – si desi pare ca el ne conduce viata, de fapt fiecare om isi poate instrui ceasul biologic sa respecte si o serie de reguli proprii, nu doar cele ale naturii.
Trendul de femei care isi planifica sarcina dupa 35- 40 de ani este crescator si a creat o falsa impresie de infertilitate feminina - insa amanarea conceptiei este motivul pentru care din ce in ce mai multe femei sunt puse in situatia de a apela la diverse metode de inseminare artificiala, ca si metoda etalon pentru acest segment de varsta, nu exceptie. Din nefericire tehnicile de reproducere asistata s-au imbunatatit in ultimul secol si astfel un numar din ce in ce mai mare de femei peste 40 de ani incearca sa infranga ceasul biologic natural si sa ignore efectele trecerii timpului asupra organismului si functiilor reproductive. Astfel cuplurile "mai in varsta" apeleaza la aceste tehnici fara insa a incerca macar sa conceapa un copil in mod natural cu ajutorul unor metode naturale, simple si benefice pentru sanatatea lor de a reseta ceasul biologic pentru conceptie.
Lumina si temperatura - interna si externa - sunt doua dintre elementele cu care puteti influenta mecanismele ceasului biologic. Ne este foame, suntem obositi, avem energie sau simtim o crestere a dorintei sexuale, in mod diferit, in diferite momente ale zilei in functie de fluctuatiile temperaturii corporale. In functie de cresterile si descresterile acesteia anumite procese metabolice, interne se intensifica sau se diminueaza astfel incat sunt produsi anumiti hormoni, anumite enzime, etc ce ne determina atentia, forma fizica sau fertilitatea maxima. In mod normal aceste fluctuatii ar trebui sa fie suportate de organism cu eficienta maxima si sa se regleze automat. Insa omul a introdus in viata sa factorii artificiali: lumina artificiala, aer conditionat, caldura – si astfel ceasurile biologice sunt date peste cap si ne sunt amenintate sanatatea si fertilitatea.
Din fericire chiar si cu influenta unor factori externi asupra bioritmurilor interne ale corpului, cronobiologii si cercetatorii altor ramuri ale medicinei au gasit metode de resetare a ceasului biologic pentru o adaptare eficienta si fara efecte nocive asupra sanatatii si fertilitatii. Acum puteti invata cum sa va armonizati ritmurile interne pentru a va amplifica performanta si placerea. Si in special pentru cuplurile care isi doresc si incearca sa conceapa un copil, aceste sfaturi sunt perfecte pentru a va modifica/ adapta bioritmurile pentru un maximum de fertilitate care sa grabeasca/ eficientizeze conceptia.
Atunci cand va treziti (la momentul potrivit) trebuie sa va expuneti unui volum mare de lumina – receptorii glandei pineale ("al treilea ochi") transmit creierului uman ca este ziua, in corp sunt eliberati hormoni de trezire prezum melatonina si cortizolul ce reseteaza bioritmurile interne.
Un studiu efectuat la Universitatea din California (studiu mai amplu al somnului) a stabilit ca lungimea unui ciclu menstrual la femei poate fi modificat prin expunerea la lumina artificala in timpul somnului. Se pare ca hormonii de declansare a ovulatiei si de maturizare a spermatozoizilor sunt in stransa legatura cu modul de functionare a ceasului biologic.
Regularizarea ciclurilor de somn va reseteaza bioritmurile interne in fiecare dimineata. Degeaba incercati sa va pacaliti ceasul cicardian cu infuzii de cofeina in dierse moduri si lumini artificiale puternice – acestea va afecteaza sanatatea si fertilitatea (iregularitatea/ stoparea ovulatiei si menstrei – ce intarzie, blocheaza procesul de conceptie).
Fertilitatea prin hipnoza ofera o serie de tratamente ce ajuta femeile sa se confunte si sa gestioneze corect frica si frustrarea, permitandu-le un mai bun control asupra organimului si un nivel ridicat de calm. Hipnoza clinica a asigura instrumentele necesare pentru a obtine relaxarea si starea necesara pentru o conceptie reusita si o sarcina sanatoasa.
Acupunctura traditionala furnizeaza corpului un echilibru spiritual, emotional, mental si fizic, elemente ce contribuie la pregatirea corpului pentru conceptie. Tratamentele pot fi furnizate regulat in timpul conceptiei timp de cateva saptamani inainte si dupa procesul de conceptie (natural, transfer de embrioni).
Studii numeroase au aratat ca acupunctura imbunatateste rata de succes a conceptiei, avand rezulte impresionante (sarcini usoare, sanatoase). Acest efect se datoreaza in principal reducerii stresului si tensiunii din intreg organismul cu ajutorul sedintelor de acupunctura, diminuarea capacitatii de contractare a uterului, regularizarea nivelului hormonal si ratei de productie a hormonilor, regularizarea procesului de ovulatie, imbunatatirea circulatiei sangvine la nivelul pelvisului si organelor abdominale.
Exercitii si sporturi precum ciclism montan, aerobic, jogging, ridicarea greutatilor sunt activitati de tip yang – care sunt mari consumatoare de energie valoroasa pentru corp, inclusiv energia necesara functionarii optime a organelor repoductive.
Exercitiile precum cele de Pilates, yoga, innotul sunt activitati fizice care adauga energie corpului (tip Yang) si nu va priva sistemele interne de energia necesara optimizarii functiilor si de energia meridiana al carei flux trece prin regiunea pelvisului si genitala.
Puterea fibrelor - uleiul de in
Uleiul de in adaugat in dieta voastra este un adevarat amplificator al fertilitatii si imbunatateste si starea generala de sanatate.
Pentru ca un organ sa functioneze la parametri optimi, celulele trebuie sa functioneze perfect iar ca acest lucru sa se intample este necesar ca fiecare hormon sa loveasca un anumit receptor al celulei intr-un mod precis pentru o functionare corespunzatoare. Aici intervine uleiul de in – esential pentru buna functionare celulara deoarece face membranele celulelor receptoare mai flexibile si faciliteaza legatura dintre hormoni. Celulele uterului si ale ovarelor au un procent mare de astfel demebrane ca si volum, iar flexibilitatea acestora si usurinta cu care hormonii se conecteaza echivaleaza cu o fertilitate imbunatatita si o capacitate de vindecare a uterului mai mare.
In mod practic nu exista nici un organ al sistemului reproducator care sa nu beneficieze de avantajele extractelor de in (uleiul de in) : uleiul de in este cea mai bogata sursa de acizi grasi Omega si este cea mai facila si mai concentrata sursa de grasimi esentiale.
Insa omul nu agreeaza in mod obsinuit uleiul de in pentru consum de aceea se recomanda femeilor care doresc sa-si mareasca sansele de conceptie sa consume capsule de ulei de in ca un supliment alimentar (dupa instructiunile medicului; nu exista risc de supradoza).
Eliminati grasimile trans din alimentatia voastra – acestea interfereaza cu activitatea celulara, inclusiv celulele reproductive si de aceea se recomanda utilizarea uleiului de masline si uleiul de rapita in alimentatie.
Cum iti setezi/ resetezi ceasul biologic cu ajutorul dietei?
1. Consumati alimente vegetale intregi cum ar fi legume, mazare, fasole, cereale, nuci, seminte si fructe.
2. Consumati proteine suficiente pentru a asigura nevoile organismului.
3. Consumati doar uleiuri vegetale sanatoase. Evitati acizii grasi trans (grasimile hidrogentate).
4. Substituiti in retetele dvs ingredientele cu o valoare nutritiva mica cu cele cu valoare nutritiva mare.
5. Consumati mai multe legume crude sau gatite usor (prin fierbere/prajire/ gatire se pierd elementele nutritive).
6. Diversificati gama de alimente.
7. Limitati consumul de zahar (direct sau indirect din alte produse preparate).
8. Consumati apa pura, apa plata in locul bauturilor racoritoare (cu zahar) sau a celor ce contin cofeina.
9. Meniul unei mese trebuie sa fie simplu si gustos.
10. Folositi regula 80/20. Mancati sanatos 80% din timp. Nu incercati sa fiti perfecti pentru ca nu veti reusi (decat sa va stresati si sa va influentati negativ fertiliatea in alte moduri).
Oboseala inexplicabila, plictiseala, lipsa de chef? Acestea sunt rezultatele unor necorelari intre multiplele ceasuri biologice si ritmuri diferentiate ce ne conduc organismul. Intelegerea modului de functionare al ceasurilor biologice va ofera un ajutor in resetarea sau setarea unor noi ritmuri interne in concordanta cu stilul dvs de viata si chiar sa va ofere un sistem de alarmare interna cand trebuie sa va treziti, cand trebuie sa mancati, cand trebuie sa mergeti la servici, etc (acele activitati pe care va obisnuiti sa le faceti aproape inconstient).
De ce avem ceasuri biologice? Se pare ca este o chestiune de evolutie: animalele si-au dezvoltat ceasurile biologice pentru a putea supravietui ca si specie (sa stie cand sa vaneze, cand sa se reproduca, ca metoda de aparare impotriva pradatorilor, pentru a descuraja activitatea pe timp de noapte-intuneric datorita vulnerabilitatii crescute si lipsei de vizibilitate).
Oamenii au si ei nevoie de un ceas biologic dupa care sa-si planifice anumite activitati de rutina. In prezent ele sunt extrem de folositoare: agitatia sucului gastric ne aminteste ca trebuie sa mancam, hormonii foamei de amintesc ca hrana a fost digerata si consumata, incetinirea proceselor metabolice de induc starea de odihna /relaxare, sinteza minima de urina pe timp de noapte, incetinirea ritmului cardiac in timpul somnului, etc – si desi pare ca el ne conduce viata, de fapt fiecare om isi poate instrui ceasul biologic sa respecte si o serie de reguli proprii, nu doar cele ale naturii.
Reseteaza-ti ceasul biologic
Cronobiologii (specialisti in stiinta timpului corporal, al imbatranirii) cred ca influenta ceasului biologic asupra corpului uman este atat de puternica, incat exista chiar si o determinare perfecta a momentului potrivit pentru administrarea unui medicament la o ora specifica din zi sau din noapte, pentru obtinerea unor rezultate optime. Bineinteles exista si un moment prielnic pentru sex pentru a profita de maximum de fertilitate si dorinta sexuala, productia maxima de sperma (dupa-amiaza) sau de ovulatie (miezul noptii) pentru a mari sansele conceptiei.Trendul de femei care isi planifica sarcina dupa 35- 40 de ani este crescator si a creat o falsa impresie de infertilitate feminina - insa amanarea conceptiei este motivul pentru care din ce in ce mai multe femei sunt puse in situatia de a apela la diverse metode de inseminare artificiala, ca si metoda etalon pentru acest segment de varsta, nu exceptie. Din nefericire tehnicile de reproducere asistata s-au imbunatatit in ultimul secol si astfel un numar din ce in ce mai mare de femei peste 40 de ani incearca sa infranga ceasul biologic natural si sa ignore efectele trecerii timpului asupra organismului si functiilor reproductive. Astfel cuplurile "mai in varsta" apeleaza la aceste tehnici fara insa a incerca macar sa conceapa un copil in mod natural cu ajutorul unor metode naturale, simple si benefice pentru sanatatea lor de a reseta ceasul biologic pentru conceptie.
Lumina si temperatura - interna si externa - sunt doua dintre elementele cu care puteti influenta mecanismele ceasului biologic. Ne este foame, suntem obositi, avem energie sau simtim o crestere a dorintei sexuale, in mod diferit, in diferite momente ale zilei in functie de fluctuatiile temperaturii corporale. In functie de cresterile si descresterile acesteia anumite procese metabolice, interne se intensifica sau se diminueaza astfel incat sunt produsi anumiti hormoni, anumite enzime, etc ce ne determina atentia, forma fizica sau fertilitatea maxima. In mod normal aceste fluctuatii ar trebui sa fie suportate de organism cu eficienta maxima si sa se regleze automat. Insa omul a introdus in viata sa factorii artificiali: lumina artificiala, aer conditionat, caldura – si astfel ceasurile biologice sunt date peste cap si ne sunt amenintate sanatatea si fertilitatea.
Din fericire chiar si cu influenta unor factori externi asupra bioritmurilor interne ale corpului, cronobiologii si cercetatorii altor ramuri ale medicinei au gasit metode de resetare a ceasului biologic pentru o adaptare eficienta si fara efecte nocive asupra sanatatii si fertilitatii. Acum puteti invata cum sa va armonizati ritmurile interne pentru a va amplifica performanta si placerea. Si in special pentru cuplurile care isi doresc si incearca sa conceapa un copil, aceste sfaturi sunt perfecte pentru a va modifica/ adapta bioritmurile pentru un maximum de fertilitate care sa grabeasca/ eficientizeze conceptia.
Dati un pic ceasul biologic inapoi – reversul ceasului biologic pentru a castiga timp
Cu fiecare an sansele de conceptie scad (cu cate 2-3 procente dupa depasirea varstei de 25 ani la barbati si 30 la femei, rata de scadere fiind din ce in ce mai mare). Aveti acum o noua sansa sa va prezervati organismul pentru posibilitatea de a concepe: incetiniti ritmul ceasului biologic, al imbatranirii si sustineti fertilitatea prin adoptarea unor schimbari in stilul dvs de viata, dieta si mod de abordare a proceselor interne.Maximum de lumina pentru maximum de fertilitate
Expunerea la lumina (in special cea naturala) ajuta corpul sa functioneze normal. Lumina este un factor esential pentru declansarea si derularea ritmurilor biologice zilnice, importanta pentru conceptie prin regularizarea sintezei hormonilor reproductivi, regularizarea ovulatiei si a menstrei – si deci sanse mai mari pentru a concepe usor natural.Atunci cand va treziti (la momentul potrivit) trebuie sa va expuneti unui volum mare de lumina – receptorii glandei pineale ("al treilea ochi") transmit creierului uman ca este ziua, in corp sunt eliberati hormoni de trezire prezum melatonina si cortizolul ce reseteaza bioritmurile interne.
Un studiu efectuat la Universitatea din California (studiu mai amplu al somnului) a stabilit ca lungimea unui ciclu menstrual la femei poate fi modificat prin expunerea la lumina artificala in timpul somnului. Se pare ca hormonii de declansare a ovulatiei si de maturizare a spermatozoizilor sunt in stransa legatura cu modul de functionare a ceasului biologic.
Somnul -factor cheie pentru resetarea ceasului biologic
Orice sistem din interiorul corpului uman functioneaza la parametri optimi daca ii este asigurat suficient somn, odihna. Ciclul intern de somn- trezire, ciclul cicardian – reglat de organism, la 24 de ore, reprezinta baza ritmurilor zilnice. Conform datelor Fundatiei Nationale a Somnului (NFS, SUA) un adult sanatos are nevoie de o medie de 7-9 ore de somn pe noapte pentru o performanta optima, o sanatate buna, fertilitate optima si siguranta.Regularizarea ciclurilor de somn va reseteaza bioritmurile interne in fiecare dimineata. Degeaba incercati sa va pacaliti ceasul cicardian cu infuzii de cofeina in dierse moduri si lumini artificiale puternice – acestea va afecteaza sanatatea si fertilitatea (iregularitatea/ stoparea ovulatiei si menstrei – ce intarzie, blocheaza procesul de conceptie).
Hipno-fertilitatea – influenta psihica asupra fertilitatii
Hipno-fertilitatea este o metoda non-invaziva creata pentru femei pentru a le ajuta sa conceapa in mod natural, insa acorda sprijin si celor care apeleaza la metode alternative de conceptie (fertilizare in vitro si alte proceduri medicale).Fertilitatea prin hipnoza ofera o serie de tratamente ce ajuta femeile sa se confunte si sa gestioneze corect frica si frustrarea, permitandu-le un mai bun control asupra organimului si un nivel ridicat de calm. Hipnoza clinica a asigura instrumentele necesare pentru a obtine relaxarea si starea necesara pentru o conceptie reusita si o sarcina sanatoasa.
Acupunctura - medicina alternativa pentru fertilitate
O terapie chinezeasca antica folosita pentru a trata mii de indispozitii si afectiuni usoare – este una dintre cele mai studiate proceduri de medicina alternativa, complementara. Medicina traditionala chineza trateaza corpul ca un intreg. Astfel, femeii ce ii se administreaza o terapie cu acupunctura pentru imbunatatirea fertilitatii se supune unui tratament ce ii influenteaza la niveluri diferite intreaga sanatate.Acupunctura traditionala furnizeaza corpului un echilibru spiritual, emotional, mental si fizic, elemente ce contribuie la pregatirea corpului pentru conceptie. Tratamentele pot fi furnizate regulat in timpul conceptiei timp de cateva saptamani inainte si dupa procesul de conceptie (natural, transfer de embrioni).
Studii numeroase au aratat ca acupunctura imbunatateste rata de succes a conceptiei, avand rezulte impresionante (sarcini usoare, sanatoase). Acest efect se datoreaza in principal reducerii stresului si tensiunii din intreg organismul cu ajutorul sedintelor de acupunctura, diminuarea capacitatii de contractare a uterului, regularizarea nivelului hormonal si ratei de productie a hormonilor, regularizarea procesului de ovulatie, imbunatatirea circulatiei sangvine la nivelul pelvisului si organelor abdominale.
Fertilitatea Yin si Yang
Tot din medicina traditionala chineza cu ale sale procedee de optimizare a fertilitatii vine si ideea de fertilizare Yin si Yang in urma blocarii centrelor energetice si dezechilbrului energetic ce creeaza dificultati conceptiei. Prin acupunctura aceste centre energetice pot fi deblocate iar organismul este din nou reechilibrat din punct de vedere energetic – ajustarea fluxului energetic reseteaza anumite procese interne prin vigoarea redata.Activitatea fizica
Fluxul energetic al organismului poate fi ajustat cu ajutorul exercitiilor fizice regulate care sa corespunda celor doua energii: Yin si Yang.Exercitii si sporturi precum ciclism montan, aerobic, jogging, ridicarea greutatilor sunt activitati de tip yang – care sunt mari consumatoare de energie valoroasa pentru corp, inclusiv energia necesara functionarii optime a organelor repoductive.
Exercitiile precum cele de Pilates, yoga, innotul sunt activitati fizice care adauga energie corpului (tip Yang) si nu va priva sistemele interne de energia necesara optimizarii functiilor si de energia meridiana al carei flux trece prin regiunea pelvisului si genitala.
Terapii de reducere a stresului
Stresul – un factor activ din ce in ce mai prezent in viata oamenilor si unul din principalele cauze ale infertilitatii, poate fi controlat prin intermediul exercitiilor Pilates, yoga, meditatii, exercitii de respiratie abdominala, tehnici de vizualizare si terapii cognitive comportamentale.Terapie fizica, manuala
Un tratament relativ nou in domeniul infertilitatii este utilizarea unor tehnici de terapie fizica, manuala in regiunea pelvisului si regiunea organelor genitale – pentru a amplifica functia de reproducere ale organelor fara a apela la chirurgie sau medicamente.Nutritia
In numeroase studii realizate cu privire la rolul dietei asupra fertilitatii au fost stabilite anumite puncte de reper importante, usor de urmat, insa atat de importante pentru derularea corecta, optima a proceselor biologice interne si pregatirea organismului pentru conceptie.Puterea fibrelor - uleiul de in
Uleiul de in adaugat in dieta voastra este un adevarat amplificator al fertilitatii si imbunatateste si starea generala de sanatate.
Pentru ca un organ sa functioneze la parametri optimi, celulele trebuie sa functioneze perfect iar ca acest lucru sa se intample este necesar ca fiecare hormon sa loveasca un anumit receptor al celulei intr-un mod precis pentru o functionare corespunzatoare. Aici intervine uleiul de in – esential pentru buna functionare celulara deoarece face membranele celulelor receptoare mai flexibile si faciliteaza legatura dintre hormoni. Celulele uterului si ale ovarelor au un procent mare de astfel demebrane ca si volum, iar flexibilitatea acestora si usurinta cu care hormonii se conecteaza echivaleaza cu o fertilitate imbunatatita si o capacitate de vindecare a uterului mai mare.
In mod practic nu exista nici un organ al sistemului reproducator care sa nu beneficieze de avantajele extractelor de in (uleiul de in) : uleiul de in este cea mai bogata sursa de acizi grasi Omega si este cea mai facila si mai concentrata sursa de grasimi esentiale.
Insa omul nu agreeaza in mod obsinuit uleiul de in pentru consum de aceea se recomanda femeilor care doresc sa-si mareasca sansele de conceptie sa consume capsule de ulei de in ca un supliment alimentar (dupa instructiunile medicului; nu exista risc de supradoza).
Eliminati grasimile trans din alimentatia voastra – acestea interfereaza cu activitatea celulara, inclusiv celulele reproductive si de aceea se recomanda utilizarea uleiului de masline si uleiul de rapita in alimentatie.
Cum iti setezi/ resetezi ceasul biologic cu ajutorul dietei?
1. Consumati alimente vegetale intregi cum ar fi legume, mazare, fasole, cereale, nuci, seminte si fructe.
2. Consumati proteine suficiente pentru a asigura nevoile organismului.
3. Consumati doar uleiuri vegetale sanatoase. Evitati acizii grasi trans (grasimile hidrogentate).
4. Substituiti in retetele dvs ingredientele cu o valoare nutritiva mica cu cele cu valoare nutritiva mare.
5. Consumati mai multe legume crude sau gatite usor (prin fierbere/prajire/ gatire se pierd elementele nutritive).
6. Diversificati gama de alimente.
7. Limitati consumul de zahar (direct sau indirect din alte produse preparate).
8. Consumati apa pura, apa plata in locul bauturilor racoritoare (cu zahar) sau a celor ce contin cofeina.
9. Meniul unei mese trebuie sa fie simplu si gustos.
10. Folositi regula 80/20. Mancati sanatos 80% din timp. Nu incercati sa fiti perfecti pentru ca nu veti reusi (decat sa va stresati si sa va influentati negativ fertiliatea in alte moduri).
Data actualizare: 27-09-2020 | creare: 29-04-2010 | Vizite: 15409
Bibliografie
Hipno-fertilitate -link:https://www.sydneywellbeing.com/hypnofertility.html
Cat de repede ticaie ceasul dvs biologic? -link:
https://pregnancyandbaby.sheknows.com/pregnancy/baby/How-fast-is-your-biological-clock-ticking-3790.htm
Reseteaza-ti ceasul biologic -link:
https://www.pregnancytoday.com/articles/preconception/turn-back-the-biological-clock-5818/2/
Fertilitatea si ritmurile biologice ale corpului -link:
https://www.conceiveonline.com/fertility-basics/biological-clock-for-reproduction/
Ce este ceasul biologic? -link:
https://www.essortment.com/all/clockbiological_rtpx.htm
Medicina alternativa -link:
https://www.babyzone.com/preconception/getting_pregnant/ttc-month-by-month/article/complementary-alternative-medicine-fertility-pg3
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul Bolile si sarcina:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ce sanse am sa duc sarcina mai departe
- Trombofilia si sarcina?
- Epilepsia in timpul sarcinii
- Avort si sexul
- As dori o intrerupere de sarcina, dar sunt in strainatate
- Intr-o dilema mare!
- Al cui poate fi copilul
- Menstruatie
- Dupa sarcina oprita in evolutie la 37 de saptamani
- Am ramas gravida si sunt purtatoare de virus hepatita b