Potențialul terapeutic al moleculelor chimerice ce targetează țintit proteoliza (PROTAC) și dimerizarea indusă chimic
![Potențialul terapeutic al moleculelor chimerice ce targetează țintit proteoliza (PROTAC) și dimerizarea indusă chimic](https://www.romedic.ro/uploadart/ghid/43669.jpg)
Ei au descoperit o modalitate de a exploata în continuare potenÈ›ialul terapeutic al moleculelor chimerice ce targetează È›intit proteoliza (PROTAC), mici molecule care sunt utilizate ca instrumente eficiente pentru tratarea cancerului, tulburărilor imunitare, infecÈ›iilor virale È™i bolilor neurodegenerative.
Echipa condusă de inginerul chimist È™i biomolecular Xue Sherry Gao a restructurat infrastructura moleculară PROTAC È™i a arătat că poate fi utilizată pentru a obÈ›ine dimerizarea indusă chimic (CID), un mecanism prin care două proteine se leagă doar în prezenÈ›a unei a treia molecule specifice, cunoscută sub numele de inductor.
Un avantaj al moleculelor PROTAC față de alte medicamente este că acestea pot fi eficiente în doze mici È™i nu duc la dezvoltarea rezistenÈ›ei la medicamente. Există peste 1.600 de molecule PROTAC aprobate pentru terapia cancerului, acÈ›ionând asupra mai mult de 100 de È›inte proteice umane.
Mecanismul de dimerizare indusă chimic (CID) este o parte cheie a multor procese biologice, iar în ultimii douăzeci de ani oamenii de È™tiință au dezvoltat o serie de modalități de a-l ingineri pentru a servi nevoilor medicale, de cercetare È™i chiar de fabricaÈ›ie. Dezvoltarea evidenÈ›iază impactul tot mai mare al biologiei sintetice, care poate reproiecta sistemele biologice pentru a valorifica noi resurse.
Sistemele CID sunt atractive în tratamentul medical deoarece permit un control precis asupra interacÈ›iunilor moleculare, care pot activa sau inhiba rezultate biologice specifice, cum ar fi producÈ›ia de insulină la un pacient diabetic sau oprirea creÈ™terii tumorilor la un pacient cu cancer. În prezent, există doar un număr limitat de sisteme CID funcÈ›ionale È™i eficiente, ceea ce a dus la nevoia de a dezvolta È™i de a optimiza acest tip de terapie.
Cercetătorii au descoperit că Sirolimus, cunoscut anterior sub denumirea de rapamicină, este un exemplu de moleculă care poate acÈ›iona ca un inducător È™i forma sisteme CID cu mai multe căi celulare din organism. Descoperit în 1972 în bacteriile din solul din Insula PaÈ™telui, compusul a fost folosit ca un medicament imunosupresor È™i antitumoral. Mai recent, a fost promovat ca un posibil medicament anti-îmbătrânire, după ce cercetătorii au descoperit că poate interfera cu o cale celulară care activează lizozomii, organele celulare responsabile de curățarea celulelor deteriorate.
Rezultatele acestei cercetări pot fi deosebit de utile pentru tratarea bolilor, deoarece arată că este posibilă reglarea expresiei genelor numai în anumite locaÈ›ii È™i pentru anumite durate de timp. Controlul temporal este rezultatul faptului că moleculele mici sunt metabolizate de organismele vii, astfel încât este posibil să se programeze exprimarea unei anumite gene pentru o anumită perioadă de timp. În ceea ce priveÈ™te controlul spaÈ›ial, sistemul poate fi administrat numai organului sau zonei corpului unde este necesar, fără a fi nevoie să treacă prin întregul organism È™i să genereze toxicitate inutilă È™i dăunătoare.
Data actualizare: 17-02-2023 | creare: 17-02-2023 | Vizite: 454
Bibliografie
Engineered PROTAC-CID Systems for Mammalian Inducible Gene Regulation. Journal of the American Chemical Society, 2023;
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jacs.2c09129
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Enzimele nu pot distinge ADN-ul artificial de cel real
- O nouă tehnică bazată pe CRISPR corectează mai multe erori genetice
- Cercetătorii au descoperit un indiciu genetic ce ar putea ajuta persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite
- Un instrument bazat pe inteligența artificială, folosit pentru identificarea unor mutații genetice dificil de depistat
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni