ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Poluarea aerului: deși există dinainte de COVID-19, poluarea continuă să facă milioane de victime

©

Autor:

Poluarea aerului: deși există dinainte de COVID-19, poluarea continuă să facă milioane de victime
Milioane de oameni mor prematur în fiecare an din cauza unor afecțiuni cauzate de poluarea aerului. Standardele de calitate a aerului înconjurător, considerate prima linie de apărare împotriva poluării, sunt nerespectate în mai bine de jumătate din regiunile de pe glob. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea McGill, peste jumătate din populația lumii trăiește fără standarde adecvate de calitate a aerului.
Cercetătorii de la Universitatea McGill și-au propus să investigheze standardele globale de calitate a aerului, lucrarea lor axându-se în principal pe poluarea aerului cauzată de particulele atmosferice cu diametru mai mic de 2.5 microni (PM2.5), responsabile pentru decesul prematur a peste patru milioane de oameni în fiecare an. Conform statisticilor, PM2. 5 cauzează peste un milion de decese doar în China și peste jumătate de milion în India.

Am adoptat măsuri fără precedent pentru a proteja oamenii de COVID-19, însă totuși nu facem suficient pentru a evita milioanele de decese cauzate de poluarea aerului, care ar putea fi prevenite”, spune unul dintre co-autorii studiului, Yevgen Nazarenko, cercetător asociat la Universitatea McGill. Oamenii de știință au descoperit că multe regiuni cu poluarea crescută a aerului, precum Orientul Mijlociu, nu măsoară poluarea atmosferică cu PM2. 5. De asemenea, studiul mai arată că cele mai slabe standarde de calitate a aerului sunt adesea încălcate, în special în țări precum China și India. În schimb, cele mai stricte standarde sunt adesea îndeplinite, în locuri precum Canada și Australia.

În mod surprinzător, densitatea mare a populației nu este neapărat o barieră în lupta împotriva poluării aerului. Mai multe jurisdicții cu zone dens populate au reușit să stabilească și să aplice standarde stricte. Acestea includeau Japonia, Taiwan, Singapore, El Salvador, Trinidad și Tobago și Republica Dominicană. „Descoperirile noastre arată că mai mult de jumătate din populația globală are nevoie urgentă de protecție sub formă de standarde adecvate de calitate a aerului înconjurător împotriva PM2.5. Aplicarea acestor standarde peste tot pe glob va salva nenumărate vieți. Acolo unde standardele sunt deja în vigoare, acestea ar trebui armonizate”, spune Nazarenko.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-03-2021 | creare: 22-03-2021 | Vizite: 698
Bibliografie
Air pollution: The silent killer called PM 2.5, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210311142038.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
  • Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2
  • Efectele poluării asupra organismului
  •