Polonia refuza vaccinul impotriva gripei porcine
Data publicării: 26-01-2010
In contextul in care epidemia de gripa si-a atins deja punctul culminant in majoritatea statelor europene, cetatenii polonezi sunt de parere ca masura adoptata de guvern este una pe deplin justificata. In timp ce tarile care au facut depozite masive de produse se confrunta cu dezinteresul populatiei de a se vaccina, dar si cu mari pierderi financiare cauzate de dozele nefolosite, ce urmeaza sa expire, guvernul de la Varsovia nu a risipit fonduri in lupta cu gripa porcina.
In acest demers, atat prim-ministrul Donald Tusk, cat si ministrul Sanatatii Ewa Kopacz s-au bucurat de sustinerea populatiei. Chiar si pe fondul semnalarii, pana in prezent, a 145 de decese provocate de gripa porcina, majoritatea cetatenilor polonezi privesc decizia guvernului de a refuza vaccinurile antigripale ca pe un gest laudabil de sfidare a a companiilor farmaceutice, atitudinea lor fiind incurajata de amploarea miscarii anti-vaccinare si de teoriile conspiratiei care circula pe internet despre aceste produse. „Mi se creeaza impresia ca informatiile aparute despre vaccinul impotriva gripei porcine sunt manipulate astfel incat sa produca panica”, a declarat Barbara Lazniewska, o arhitecta in varsta de 38 de ani care face parte din randul cetatenilor ce aplauda pozitia oficiala a guvernului.
Atitudinea independenta a guvernului constituie un motiv de mandrie pentru polonezi, acesta atragandu-si simpatia cetatenilor prin sfidarea Uniunii Europene (UE), a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si a altor foruri internationale, care au recomandat cu tarie implementarea programelor de vaccinare, amestecandu-se astferl in politica interna a statelor. Prim-ministrul Donald Tusk a prezentat Polonia ca pe o tara de „un curaj rar” prin prismul refuzului de a importa un vaccin despre care crede ca nu a fost testat suficient. „Aceasta decizie are in vedere exclusiv interesul pacientilor si contribuabililor polonezi”, a insistat Tusk in luna decembrie a anului trecut. „Nu vom adera la programele de vaccinare deoarece consideram ca aceasta masura nu este una nesta si nu prezinta siguranta pentru pacienti”, si-a sustinut acesta punctul de vedere.
Miscari anti-vaccinare
Multe organizatii aduc argumente care demonstreaza ca acest produs nu este testat indeajuns pentru a fi utilizat de pacienti umani si, asemeni conservantului timerosal (conservant pe baza de mercur, folosit in fabricarea vaccinurilor de tip multidoza – n.t.), contine ingrediente care pot hazarda viata comsumatorilor. Cu toate acestea, compozitia vaccinului impotriva gripei porcine nu difera foarte mult de cea a produsului contra gripei sezoniere, disponibil si pe piata farmaceutica din Polonia si a carei eficacitate si siguranta de administrare sunt atestate clinic. Potrivit declaratiilor date de oficialii OMS, peste 150 de milioane de oameni au fost vaccinati in mai mult de 40 de tari fara a fi semnalate efecte secundare grave sau cel putin neobisnuite. „Guvernul polonez are mare noroc ca pandemia de gripa porcina evolueaza intr-o forma foarte usoara a bolii. Daca ar fi vorba de un virus care sa provoace un numar crescut de decese, am avea de-a face cu un scandal de proportii”, este de parere Andrew McMichael, medic imunolog si directorul Institutului Weatherall de Medicina Moleculara, din Oxford.
O alta teorie a conspiratiei, pe care unii europeni sunt inclinati sa o creada, sustine ca societatile farmaceutice ce produc acest vaccin au facut in secret lobby pe langa OMS ca aceasta sa declare gripa porcina o epidemie globala, in scopul de a-si rotunji propriile venituri. Desi aceasta ipoteza ramane nedemonstrata, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a recomandat recent ca UE sa investigheze declaratia de pandemie formulata de OMS, pentru a verifica daca organizatia a fost in vreun fel influentata de companiile producatoare de medicamente. Reactia Organizatiei Mondiale a Sanatatii a venit prompt, aceasta asigurand ca membrii sai „vegheaza la eliminarea oricaror interese care nu tin de siguranta consumatorilor”, insa refuzand sa faca alte comentarii pe seama supozitiilor de lobby din partea producatorilor de medicamente.
Pareri contradictorii
Purtatoarea de cuvant a OMS, Karen Mah, a precizat ca organizatia nu a primit instiintari din partea altor tari care sa adopte aceeasi pozitie oficiala impotriva vaccinului contra gripei porcine. Totusi, unele state nu au lansat inca programele de vaccinare din cauza lipsei fondurilor necesare. Abordarea Poloniei in aceasta situatie contrasteaza puternic cu politica adoptata de alte guverne, ca de exemplu cel al Statelor Unite ale Americii, unde presedintele Barack Obama si familia sa s-au vaccinat pentru a da un exemplu cetatenilor, sau cel al unor state europene precum Austria si Suedia, care au facut rezerve de vaccin pentru intreaga populatie.
Alte state estice membre ale Uniunii Europene au decis sa lupte impotriva epidemiei apeland la imunizare, Ungaria si Romania alegand sa produca propriile vaccinuri contra virusului H1N1, numele oficial al tulpinei virale. In urma mortii, pe data de 5 ianuarie, a cunoscutului actor de televiziune Toni Tecuceanu – deces pus pe seama gripei porcine –, in tara noastra s-a constatat o crestere fulminanta a numarului de vaccinari. Conform Ministerului Sanatatii, in weekend-ul imediat urmator dupa aflarea vestii, 13.000 de oameni s-au vaccinat numai in Bucuresti, comparativ cu doar cateva zeci de persoane care au solicitat imunizarea in sapamanile precedente.
In ce priveste situatia din Polonia, nu s-au inregistrat decese printre personalitati, astfel incat panica nu a prins radacini in randul celor 38 de milioane de cetateni. Doar un singur lider oficial, Janusz Kochanowski, ombudsman pentru drepturi civile, a criticat public guvernul pe tema refuzarii vaccinurilor, caracterizand atitudinea aceastuia ca fiind irationala si iresponsabila. Kochanowski a amenintat ca va da in judecata Ministerul polonez al Sanatatii, pentru suma simbolica de 1 zlot (25 de eurocenti, respectiv 1, 01 lei), deoarece, spune el, masura adoptata constituie o incalcare a drepturilor omului. Acesta este de parere ca guvernul risca in mod gratuit sanatatea populatiei prin refuzul de a pune la dispozitia cetatenilor vaccinul antigripal sau de a lua orice alte initiative pentru a opri raspandirea gripei porcine pe teritoriul statului.
Kochanowski s-a imbolnavit el insusi de gripa porcina la sfarsitul lunii decembrie, declarand pe aceasta tema ca a avut un ghinion profund ironic. In timpul unui interviu acordat recent, acesta a precizat ca „intr-o tara normala, mass-media ar trebui sa atace un guvern care nu achizitioneaza vaccinuri si nu vrea sa acorde populatiei dreptul de a alege”. „Este vorba despre un drept de baza. Constitutia obliga guvernul ca actioneze si sa previna raspandirea gripei. Insa, in loc sa atace guvernul, presa ma ataca pe mine”, a continuat el. Kochanowski a mai declarat ca, in contextul in care, „din nefericire, marea majoritatea a oamenilor sustin decizia guvernului”, se teme ca norocul avut de liderii de la Varsovia in gestionarea problemei ii va incuraja sa procedeze intr-un mod similar in cazul altor epidemii. „Aceasta gripa va trece, insa in fiecare an se dezvolta o tulpina noua de virus, iar guvernul ar trebui sa fie pregatit pentru a face fata situatiei anual. Cu toare acestea, guvernul polonez nu numai ca nu ia nici o masura preventiva, dar face din asta um motiv de a fi aclamat”, a conchis acesta.
Cadrele medicale din Polonia au pareri impartite asupra acestui subiect, unii medici formuland deschis critici la adresa guvernului. „Pacientii ar trebui sa aiba dreptul de a alege sau nu imunizarea – acesta ar fi un exercitiu democratic in sistemul sanitar”, este de parere Maria Ciesielska, un medic de familie care deazaproba decizia guvernului, cu atat mai mult cu cat fiul ei de 7 ani a contractat virusul gripal in luna noiembrie. „Chia si Hipocrate spune ca nu e etic sa nu oferi un tratament pacientilo daca stii ca el exista”, a completat aceasta.
Sursa: FarmaBlu.ro,
26-01-2010, Vizualizari 518