Podbal - Tussilago farfara

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Tussilago farfara

Denumire populara: podbal; bulbar, brustur alb, gusa gainii, papalunga, rotungioara, laposel, limba vecinei

Descriere: Specie erbacee cu aspect diferit dupa sezon: primavara, timpuriu, are tulpini florifere, frunze mici solziforme, iar mai tarziu, frunze mari, pornind direct din rizom, moi, aproape rotunde, cu peri lanosi pe fata inferioara.

Habitat: O planta salbatica des intalnita, ce creste in locuri cu umezeala.

Recoltare: Florile se culeg inainte de a inflori complet (de la sfarsitul lunii februarie pana in mai) si se usuca cu grija la umbra. Frunzele se recolteaza intre mai si iunie. Se toaca inainte de a se usca. Frunzele proaspete se pot folosi pana toamna.

Partile utilizate: Frunzele si florile uscate.

Actiune: Expectorant, antitusiv, antispastic, emolient, anticataral (combate guturaiul), diuretic.

Indicatii terapeutice: Podbalul combina efectul expectorant calmant cu cel antispastic. Frunzele contin cantitati importante de zinc, un mineral cu efect antiinflamator dovedit. Podbalul se poate utiliza in bronsita cronica sau acuta, tuse iritanta, tuse convulsiva sau astm. Datorita efectului expectorant calmant, planta are un rol important in majoritatea afectiunilor respiratorii, inclusiv stadii cronice de emfizem. Este folosit in cistita, ca diuretic usor. Frunzele proaspete si tocate se pot aplica pe furuncule, abcese si ulcere supurante.

Combinatii: In tratarea tusei se poate combina cu unguras, lumanarica sau iarba mare.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de flori si frunze uscate si se lasa la infuzat 10 min. Se bea de trei ori pe zi, cat de fierbinte posibil. Tinctura - 2-4 ml de tinctura de trei pe zi.

Data actualizare: 20-05-2009 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 3665
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!