Poate sucul natural din fructe să reducă riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare?
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Jagiellonian din Polonia oferă noi informații referitoare la efectele potențial benefice asupra factorilor de risc cardiometabolici a polifenolilor din sucurile de fructe. Conform oamenilor de știință, compușii cu pricina au fost studiați intens în ultimii ani datorită beneficiilor pe care le au asupra organismului, cele mai recente cercetări sugerând faptul că flavonoizii pot fi asociați cu o reducere a incidenței afecțiunilor cardiovasculare și a mortalității.
Autorii explică faptul că flavonoizii au fost corelați și cu o reducere a riscului de apariție a diabetului de tip 2 și hipertensiunii arteriale. De asemenea, aceștia menționează că fructele consumate sub formă de suc nu sunt la fel de benefice pentru organism ca fructul consumat sub formă întreagă, din cauza pierderii în decursul procesului de fabricare a fibrelor pe care le conțin și din cauza zahărului adăugat în acesta.
Studiul a reprezentat o analiză a literaturii de specialitate în care s-a tratat impactul polifenolilor asupra factorilor de risc cardiometabolici, fiind incluse în acesta cercetări randomizate controlate, în care grupul de control, adică placebo, a consumat băuturi ce nu conțineau polifenoli, pentru a evalua efectul real pe care îl au la nivelul organismului.
În final, specialiștii au evaluat rezultatele a 39 de studii relevante, ce au certificat faptul că sucurile de fructe nu influențează în mod benefic riscul de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare, cu excepția unei lucrări care a raportat o reducere a nivelurilor de colesterol LDL la persoanele cu risc crescut de apariție a acestor boli.
Cu toate acestea, rezultatele nu au fost corelate cu aportul de polifenoli, ci cu cel de antocianină, întrucât relația dintre substanță și efect a fost una dependentă de doză, iar elevarea nivelurilor de antocianină consumată a determinat o reducere a riscului de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare. Mai mult, efectele acesteia au fost determinate ca fiind exclusiv asupra metabolismului lipidic, mai exact asupra dinamicii colesterolului, fără a exista dovezi conform cărora creșterea concentrației de substanță în sucuri ar putea determina o reducere a incidenței bolilor cardiovasculare prin limitarea riscurilor acesteia.
Mai mult, aceasta nu a prezentat efecte benefice nici asupra tensiunii arteriale, nivelurilor de trigliceride din sânge sau asupra glicemiei, sugerând că efectul este limitat, cu necesitatea studierii suplimentare a polifenolilor în relație cu riscul cardiovascular.
Autorii explică faptul că flavonoizii au fost corelați și cu o reducere a riscului de apariție a diabetului de tip 2 și hipertensiunii arteriale. De asemenea, aceștia menționează că fructele consumate sub formă de suc nu sunt la fel de benefice pentru organism ca fructul consumat sub formă întreagă, din cauza pierderii în decursul procesului de fabricare a fibrelor pe care le conțin și din cauza zahărului adăugat în acesta.
Studiul a reprezentat o analiză a literaturii de specialitate în care s-a tratat impactul polifenolilor asupra factorilor de risc cardiometabolici, fiind incluse în acesta cercetări randomizate controlate, în care grupul de control, adică placebo, a consumat băuturi ce nu conțineau polifenoli, pentru a evalua efectul real pe care îl au la nivelul organismului.
În final, specialiștii au evaluat rezultatele a 39 de studii relevante, ce au certificat faptul că sucurile de fructe nu influențează în mod benefic riscul de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare, cu excepția unei lucrări care a raportat o reducere a nivelurilor de colesterol LDL la persoanele cu risc crescut de apariție a acestor boli.
Cu toate acestea, rezultatele nu au fost corelate cu aportul de polifenoli, ci cu cel de antocianină, întrucât relația dintre substanță și efect a fost una dependentă de doză, iar elevarea nivelurilor de antocianină consumată a determinat o reducere a riscului de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare. Mai mult, efectele acesteia au fost determinate ca fiind exclusiv asupra metabolismului lipidic, mai exact asupra dinamicii colesterolului, fără a exista dovezi conform cărora creșterea concentrației de substanță în sucuri ar putea determina o reducere a incidenței bolilor cardiovasculare prin limitarea riscurilor acesteia.
Mai mult, aceasta nu a prezentat efecte benefice nici asupra tensiunii arteriale, nivelurilor de trigliceride din sânge sau asupra glicemiei, sugerând că efectul este limitat, cu necesitatea studierii suplimentare a polifenolilor în relație cu riscul cardiovascular.
Data actualizare: 22-06-2023 | creare: 22-06-2023 | Vizite: 232
Bibliografie
https://www.news-medical.net/news/20230620/Does-drinking-10025-fruit-juice-reduce-risk-of-cardiovascular-disease.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Gena care poate preveni bolile cardiovasculare
- Pacienții cu fibrilație atrială au un risc mai scăzut de atac de cord sau AVC, dar sunt mai predispuși la demență
- Cum influențează vinul roșu riscul de afecțiuni cardiovasculare?
- Copii născuţi din mame mai în vârstă au un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiovasculare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Smoothie-uri din fructe
- E bine sa bem sucuri din fructe naturale?
- Ce suc ii pot da unui bebe de 9l care are probleme cu stomacelul?