Placa bacteriană și tartrul

Placa bacteriană și tartrul

©

Autor:

Placa bacteriană și tartrul

Sănătatea cavității orale este în strânsă legătură cu sănătatea întregului organism. Cele mai frecvente probleme întâlnite la nivelul cavității orale sunt cariile dentare È™i problemele parodontale, ambele afecÈ›iuni fiind cauzate de prezenÈ›a bacteriilor patogene la nivelul cavității bucale. Dintre aceste bacterii, cele mai frecvent implicate sunt S. mutans È™i Bifidobacteriacee spp., S. Sanguinis, Capnocytophaga gingivalis, Campylobatter rectus etc. (1)

Placa bacteriană este reprezentată de un biofilm incolor, lipicios, care se găseÈ™te pe suprafeÈ›ele dentare È™i gingivale È™i care conÈ›ine numeroase bacterii. Acest biofilm se formează constant, iar în cazul în care nu este îndepărtat prin periaj, va produce în timp carii dentare È™i probleme gingivale È™i parodontale (gingii È™i os alveolar). (2)

Tartrul este reprezentat de depozite dure, albicioase, galbene sau maronii la nivelul suprafeÈ›elor dentare È™i gingivale, rezultat din calcificare plăcii bacteriene la acest nivel. PrezenÈ›a tartrului va facilita dezvoltarea ulterioară a plăcii bacteriene, oferind o suprafață mai mare de contact pentru aceasta. AÈ™adar, se creeză un cerc vicios, care, dacă nu este întrerupt, va duce la aparÈ›ia afecÈ›iunilor parodontale È™i a cariilor dentare. (3)
   

Cauzele apariției plăcii bacteriene și tartrului

Placa bacteriană se dezvoltă ca urmare a consumului de carbohidrați. Prin metabolizarea zaharurilor și a carbohidraților din alimentație, bacteriile produc acizi care vor ataca suprafața dentară și gingiile. (2)
  
Bacteriile se formează în mod constant în cavitatea bucală, hrănindu-se cu resturile de alimente È™i cu salivă. Apare astfel placa bacteriană, biofilm la nivelul căruia se dezvoltă aceste bacterii. Atunci când placa bacteriană nu este corect îndepărtată prin periaj È™i rămâne mai mult timp pe suprafaÈ›a dintelui, ioni de calciu È™i de magneziu (È™i nu numai) se vor depune la acest nivel, rezultând tartrul. Tartrul reprezintă placa bacteriană acumulată în timp È™i transformată într-o pelicula dură, incoloră sau de culoare gălbui-cenuÈ™ie. (2)


Semne și simptome

Placa bacteriană nu este uÈ™or de observat cu ochiul liber, deoarece are un aspect incolor. Există anumite substanÈ›e, numite revelatori de placă bacteriană, care pot permite vizualizarea plăcii bacteriene pe suprafaÈ›a dinÈ›ilor (atunci când există, placa bacteriană se colorează în violet sau albastru, în funcÈ›ie de substanÈ›a utilizată). Utilizarea unui revelator de placă bacteriană poate fi realizată acasă sau în cabinetul de medicină dentară. Un aspect specific plăcii bacteriene este faptul că poate fi îndepărtată prin grataj sau prin periajul dentar.
  
Tartrul va fi vizibil deoarece în urma calcificării se pot observa cu uÈ™urință depozitele albicioase sau colorate în diverse nuanÈ›e de maro sau galben. Spre deosebire de placa bacteriană, tartrul nu va putea fi îndepărtat prin periaj sau grataj, ci doar prin tehnici de detartraj, efectuate de către medicul dentist. (2)
 
Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată corespunzător È™i rămâne în contact cu È›esuturile dento-parodontale pentru mai mult timp, vor apărea semnele È™i simptomele inflamaÈ›iei gingivale care sunt:

  • gingii roÈ™ii, inflamate, uÈ™or dureroase la atingere;
  • sângerări gingivale pe parcursul periajului sau al utilizării aÈ›ei dentare;
  • retracÈ›ii ale gingiilor;
  • gust metalic;
  • respiraÈ›ie urât mirositoare;
  • sensibilități dentare, fără nici un motiv aparent;
  • mobilitatea dinÈ›ilor È™i chiar abcese dentare.


Îndepărtarea plăcii bacteriene È™i tartrului

Tehnicile de îndepărtare a tartrului de pe suprafeÈ›ele dentare poartă denumirea generică de detartraj. În timpul detartrajului, medicul dentist utilizează intrumente speciale, fie manuale, fie activate de ultrasunete, pentru a îndepărta tartrul È™i placa bacteriană, de pe suprafeÈ›ele dinÈ›ilor, deasupra È™i sub nivelul gingival. (4)
  
Deoarece, pe parcursul detartrajului, pacientul poate resimÈ›i inconfort sau chiar durere, medicul poate efectua o anestezie locală în prealabil. După efectaurea anesteziei, medicul va îndepărta, fie mecanic, fie cu un aparat pe bază de ultrasunete, depozitele de tartru È™i de placă bacteriană. (4)

Prevenirea plăcii bacteriene și tartrului

Depunerea plăcii bacteriene pe suprafețele dentare poate fi prevenită prin utilizarea tehnicilor de igienă oro-dentară:

  • periajul dentar, cel puÈ›in de două ori pe zi, pentru cel puÈ›in 2 minute/periaj, pentru a îndepărta depozitele de placă bacteriană de pe suprafeÈ›ele dentare;
  • utilizarea aÈ›ei dentare, o dată pe zi, pentru a îndepărta placa bacteriană de la nivel interdentar, suprafeÈ›e care nu sunt accesibile periuÈ›ei dentare obiÈ™nuite;
  • limitarea consumului de carbohidraÈ›i È™i de zaharuri, mai ales a gustărilor dulci È™i lipicioase;
  • programarea a cel puÈ›in două vizite la medicul dentist pe an, pentru un detartraj È™i o igienizare profesională. (2)


Recomandări

  • Este foarte important ca fiecare persoană să fie conÈ™tientă de cât de importantă este sănătatea dinÈ›ilor È™i a gingiilor. Numeroase studii au scos în evidență asocieri între inflamaÈ›ia gingiilor È™i anumite afecÈ›iuni generale. De aceea, prevenirea apariÈ›iei cariilor È™i a gingivitelor ar trebui să fie unul dintre obiectivele fiecărei persoane.
  • Respectarea cu stricteÈ›e a tehnicilor de igienă dentară este primul pas în asigurarea sănătății cavității orale. Este important ca periajul să se realizeze într-un mod corect, de aceea, este indicat să se consulte medicul dentist privind tehnica de periaj utilizată È™i a utilizării aÈ›ei dentare.
  • Este bine de È™tiut faptul că tartrul dentar poate fi îndepărtat doar de către medicul dentist È™i că există produse (de tipul pastelor de dinÈ›i) care sunt eficiente în prevenirea apariÈ›iei tartrului, însă nu È™i în îndepărtarea lui de pe suprafeÈ›ele dentare. (2)

Data actualizare: 26-03-2019 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 19507
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum