Personalitățile narcisiste și eficiența psihoterapiei (studiu)

©

Autor:

Personalitățile narcisiste și eficiența psihoterapiei (studiu)
Un studiu efectuat în Germania de către echipa de cercetare de la Spitalul Universitar Jena și Universitatea din Münster a analizat modul în care trăsăturile de personalitate narcisistice afectează răspunsul la tratamentul psihoterapeutic. Studiul a inclus 2.371 de participanți (60% femei și 40% bărbați, cu o vârstă medie de 33,13 ani) care au primit terapie psihologică în regim ambulatoriu și spitalicesc. Rezultatele au fost publicate în revista The Lancet Psychiatry.
Studiul a evaluat nivelul de narcisism și simptomele depresive ale participanților înainte și după tratament, folosind două metode diferite de psihoterapie: terapia comportamental-cognitivă (CBT) și terapia psihanalitic-interacțională. A fost observat că un grad ridicat de rivalitate narcisistică este asociat cu simptome mai severe de depresie înainte de începerea terapiei, în ambele grupuri. În contrast, nevoia de a fi admirat a fost corelată cu un grad mai scăzut de severitate a depresiei.

Maike Richter, primul autor al studiului, a subliniat că în grupul de pacienți tratați cu CBT, trăsăturile narcisistice au fost asociate cu un răspuns mai slab la tratament. Acest lucru a fost valabil chiar și atunci când nu era dezvoltată pe deplin o tulburare de personalitate narcisistică. În special, dimensiunea rivalității a avut un impact negativ.

Pe de altă parte, în cazul terapiei psihanalitic-interacționale, nu s-au constatat efecte adverse ale narcisismului asupra răspunsului la tratament. Cercetătorii presupun că această diferență se datorează modurilor interpersonale de comportament între pacient și terapeut. Profesorul Nils Opel a susținut această ipoteză, indicând că efectele negative ale narcisismului sunt bazate pe o relație terapeutică mai slabă.

În concluzie, autorii consideră că aceste descoperiri reprezintă o contribuție importantă la înțelegerea caracteristicilor narcisistice și la includerea lor în terapia tulburărilor mentale în general. Se recomandă ca terapeuții să evalueze cu atenție tendințele narcisistice ale pacienților și să acorde o atenție specială relației terapeutice.

sursa: The Lancet Psychiatry
foto: Narcis s-a îndrăgostit de propria imagine oglindită (Caravaggio, sec. XVI). Galleria Nazionale d'Arte Antica

Data actualizare: 18-10-2023 | creare: 18-10-2023 | Vizite: 473
Bibliografie
Maike Richter et al, Narcissistic dimensions and depressive symptoms in patients across mental disorders in cognitive behavioural therapy and in psychoanalytic interactional therapy in Germany: a prospective cohort study, The Lancet Psychiatry (2023). DOI: 10.1016/S2215-0366(23)00293-6
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnia cronică
  • Terapia cognitiv-comportamentală este cel mai eficient tratament pentru tulburările de anxietate socială
  • Psihoterapia modifică circuitele din creier
  •