Persoanele cu tensiune arterială diferită între brațe prezintă riscuri mai mari de deces prematur

©

Autor:

Persoanele cu tensiune arterială diferită între brațe prezintă riscuri mai mari de deces prematur
Dovezi solide dintr-un amplu studiu internațional confirmă faptul că o diferență a valorilor tensiunii arteriale între brațe este legată de un risc mai mare de complicații cardiovasculare. Cercetările arată că prin măsurarea tensiunii arteriale de la nivelul ambelor brațe ar putea fi salvate vieți. Publicat recent în revista medicală Hypertension, studiul se bazează pe datele obținute de la peste 50.000 de persoane.
Echipa de cercetători, condusă de către medicul Chris Clark, a analizat datele privind diferența de tensiune arterială între brațe și a urmărit numărul de decese, atacuri de cord și atacuri cerebrale în grupul de cohortă, pentru o perioadă de 10 ani. Oamenii de știință au descoperit că aproximativ 11% dintre persoanele cu hipertensiune arterială prezentau o diferență de tensiune interarmară mai mare de 10 mmHg. Cercetătorii au ajuns la concluzia că fiecare diferență de mmHg constatată între cele două brațe a prezis un risc crescut cu un procent pentru complicații cardiovasculare.

Tensiunea arterială, exprimată în unități de milimetri de mercur (mmHg), se citește întotdeauna ca două numere: citirea superioară (sistolică) reprezintă tensiunea arterială maximă, iar valoarea inferioară (diastolică) este tensiunea arterială minimă. O tensiune arterială sistolică ridicată indică hipertensiune. O diferență semnificativă între măsurătorile tensiunii arteriale sistolice în cele două brațe ar putea indica o îngustare sau o rigidizare a arterelor, care poate afecta fluxul sanguin. Aceste modificări arteriale sunt recunoscute ca un marker de risc suplimentar pentru infarct, accident vascular cerebral sau moarte precoce.

Autorul principal al studiului, dr. Chris Clark, a declarat: „Verificarea unui braț, apoi a celuilalt cu un monitor de tensiune arterială utilizat în mod obișnuit este ieftină și poate fi efectuată de către orice cadru medical, fără a fi nevoie de echipamente scumpe. Deși ghidurile internaționale recomandă măsurarea tensiunii arteriale de la ambele brațe, în prezent acest lucru se întâmplă doar în jumătate dintre cazuri, din cauza constrângerilor de timp. Cercetările noastre arată că puținul timp suplimentar necesar pentru măsurarea tensiunii de la nivelul ambelor brațe ar putea, în cele din urmă, să salveze vieți.”

Ghidurile internaționale privind tensiunea arterială recomandă profesioniștilor din domeniul sănătății să măsoare tensiunea arterială în ambele brațe, atunci când se evaluează riscul cardiovascular. Totuși, acest lucru este ignorat pe scară largă. Noul studiu oferă o nouă limită superioară a „normalului” pentru o diferență între brațe a tensiunii arteriale, care este semnificativ mai mică decât îndrumarea actuală. Cercetarea ar putea duce la o schimbare a liniilor directoare internaționale privind hipertensiunea, ceea ce înseamnă că mai mulți pacienți cu risc ar putea fi identificați și ar putea primi un tratament care le poate salva viața.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-12-2020 | creare: 23-12-2020 | Vizite: 5547
Bibliografie
Difference in blood pressure between arms linked to greater early death risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201221101208.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cât sport trebuie să faci pentru a scădea riscul de deces?
  • Consumul de alimente procesate în timpul nopții este asociat cu un risc mai mare de deces pentru persoanele cu diabet zaharat
  • Menținerea echilibrului pe un singur picior timp de 10  secunde este asociată vitalității
  •