Persoanele cu diabet și care adorm târziu ar putea avea un risc mai mare de depresie
![Persoanele cu diabet și care adorm târziu ar putea avea un risc mai mare de depresie](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=34831.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Potrivit autorilor studiului prezentat la congresul Societății de Endocrinologie ENDO 2017, depresia este mult mai frecventă în rândul persoanele cu diabet zaharat tip 2, de aceea concluziile mai sus menționate sunt cu atât mai importante. De asemenea, „studii anterioare atrag atenția că, rămasă netratată, depresia este asociată cu evoluția nefavorabilă a pacienților și eșecul în ceea ce privește autoîngrijirea, monitorizarea atentă și controlul glicemic, respectiv preîntâmpinarea complicațiilor specifice diabetului,” afirmă Sirimon Reutrakul, medic doctor și investigator principal în cadrul studiului.
În populația generală se regăsesc două cronotipuri, persoanele matinale și așa-numitele „păsări de noapte” și diferă în funcție de localizarea geografică. De exemplu, cu cât ne apropiem de ecuador preferința tinde să fie către cronotipul matinal. De aceea, studiul de față a inclus participanți din două regiuni distincte: 194 adulți cu diabet zaharat tip 2 din Chicago și 282 astfel de pacienți din Tailanda. Toți participanții au completat chestionare în legătură cu simptomele depresive, calitatea somnului și preferințele pentru perioadele de timp în care își desfășoară activitățile și dorm.
În ambele grupuri, persoanele care adormeau și se trezeau mai târziu au avut un grad de raportare mai mare al simptomelor de depresie în comparație cu cele matinale. Rezultatele nu s-au modificat atunci când statisticile au fost ajustate în funcție de calitatea somnului, vârstă, sex și alți factori de risc pentru depresie.
Astfel s-a remarcat o asociere, modestă după cum afirmă și autorii, între reglarea circadiană și nivelul de funcționalitate psihologică la pacienții cu diabet zaharat tip 2. Trebuie precizat că nu a fost stabilită o relație de tip cauză-efect în acest sens.
Asocierea dintre depresie, diabet zaharat și somn nu trebuie însă neglijată, mai ales dacă presupune prelungirea timpului zilnic atribuit activităților sedentare. De asemenea, interferența dintre responsabilitățile cotidiene și preferința pentru dormitul târziu poate favoriza deprivarea de somn. Citiți mai multe despre acest subiect în articol.
„Relația dintre ritmul circadian și depresie necesită a fi aprofundată pentru a dezvolta strategii terapeutice, terapie cu lumină sau administrare de melatonină, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea fizică și mentală a pacienților cu diabet.”
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 04-05-2017 | creare: 04-05-2017 | Vizite: 1383
Bibliografie
Late sleep-wake time preference linked to depression in individuals with diabetes, https://medicalxpress.com/news/2017-04-late-sleep-wake-linked-depression-individuals.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Spanacul - posibil remediu pentru ulcerele diabetice
- Eficiența tratamentului cu pleconaril și ribavirină în diabetul tip 1 (studiu)
- Reducerea consumului de carbohidrați ar putea preveni diabetul zaharat de tip 2
- O nouă legătură între dietele bogate în grăsimi și zaharuri și diabetul zaharat de tip 2
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Depresia postpartum (postnatală)
- Depresia
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Narcolepsia
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Diabetul zaharat
- Somnul
- Poziții sănătoase pentru somn
- Insomnie
- Coșmar
- Regim diabet
- Diabet zaharat
- Alimente care pot afecta somnul
- Somnul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Recurenta depresiei
- Depresie
- Depresie - sa iau sau nu medicamente?
- Anxietate cu stări depresive, am nevoie de susținere și de niște sfaturi
- Am facut primul pas
- Problema psihica?
- Depresie severa majora - alergie la medicamente
- Depresie, anxietate
- Laptele de capra - bun in Depresie, oboseala, Astenie
- Diagnostic depresie - luare in evidenta medicala?