Percepția culorilor, influențată de anotimpuri

©

Autor:

Percepția culorilor, influențată de anotimpuri

De regulă, anotimpurile calde sunt asociate cu o varietate de culori aprinse, pe cînd iarna și toamna ne duc cu gândul la tonurile mai reci, mai estompate. Mediul înconjurător se schimbă odată cu anotimpul; vremea caldă, în general, scoate în evidență culorile naturii datorită revenirii la viață a plantelor și astfel predomină nuanțele de verde. Iarna, pe de altă parte, este caracterizată de zile mai scurte, întunecate, motiv pentru care culorile din mediul înconjurător sunt mai puțin evidente.

 

Cercetătorii de la Universitatea din York (Marea Britanie) au demonstrat că modul în care percepem culorile se schimbă în funcție de cantitatea de culoare din mediul înconjurător specifică fiecărui anotimp, iar creierul încearcă să egalizeze nivelurile de culoare percepute vara și iarna.

 

Pentru a testa teoria conform căreia percepția culorilor este influențată de mediul înconjurător, cercetătorii au efectuat un experiment cu 67 de bărbați și femei pe durata a două anotimpuri diferite: iarna englezească (ianuarie) și vara englezească (iunie). Participanții au fost plasați într-o cameră întunecată și cu ajutorul unui colorimetru au încercat să găsească „galbenul unic”.

 

Ochiul uman poate identifica patru nuanțe unice – albastru, verde, galben și roșu – care nu conțin amestecuri de alte culori. Galbenul unic este mai special printre aceste nuanțe pentru că este același pentru cea mai mare parte din populație. În ciuda faptului că ochii oamenilor sunt diferiți, toată lumea poate identifica nuanța „galbenului unic”.

 

Cu toate acestea, ținând cont de faptul că experimentul s-a desfășurat în două anotimpuri diferite, aceiași participanți au identificat galbenul unic ca pe două culori diferite, în funcție de anotimp, iar cercetătorii numesc acest lucru „o schimbare sezonieră în setările galbenului unic”.

 

În York, de obicei, iernile sunt gri și plictisitoare, iar verile sunt verzi,” spune Lauren Welbourne, autorul principal al studiului. „Vederea noastră compensează aceste schimbări și, în mod surprinzător, se schimbă și felul în care percepem nuanța galben. Acest fenomen seamănă cu modul în care ajustăm culorile de la televizor.

 

Constatările, care sunt publicate în Current Biology, nu au aplicații practice imediate, dar ele ne spun mai multe despre modul în care lucrează creierul nostru și pot fi bazele unor viitoare studii psihologice.

Sursa: Science Alert


Data actualizare: 21-04-2019 | creare: 25-08-2015 | Vizite: 2455
Bibliografie
Our perception of colour changes as seasons change, study finds, link: https://www.sciencealert.com/our-perception-of-colour-changes-as-seasons-change-study-finds
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Creierul ne ajută ce să mâncăm în funcție de culoarea alimentelor
  •