Palpitatii - primul ajutor

©

Autor:

Palpitatii - primul ajutor
Inima este o pompa care functioneaza in doua mari etape.

Camerele superioare ale inimii (atriile) colecteaza sangele de la nivelul corpului si il pompeaza in camerele inferioare (ventriculi). Exista o mica intarziere pana cand se umplu ventriculii, dupa care acestia pompeaza sangele in afara inimii si inapoi in corp.

Pentru a putea realiza aceasta functie, inima are propriul sistem electric.

Exista celule specializate in musculatura atriilor care genereaza electricitate si functioneaza ca un pacemaker pentru inima. Aproximativ 60-80 de batai pe minut sunt transmise.
Acest ritm poarta denumirea de ritm sinusal sau sinoatrial, intrucat centrul de control este reprezentat de nodul sinusal.

Electricitatea continua catre ventriculi, plecand de la nivelul nodului sinoatrial catre nodul atrio-ventricular si apoi pe calea fasciculelor Hiss si Purkinje, in acest fel realizandu-se intreaga stimulare electrica a inimii.

palpitatiile

Palpitatiile sunt resimtite ca o anormalitate in ritmul normal al inimii. Acestea pot fi izolate sau pot fi grupate si sa dureze astfel o perioada lunga de timp.

Palpitatiile reprezinta accelerarea brusca a ritmului cardiac.

Acestea apar de obicei din cauza unor factori externi, precum cofeina, factori psihici, dar pot avea si o cauza organica.

De aceea, daca frecventa palpitatiilor este crescuta, este recomandat sa se apeleze la un medic pentru realizarea unor investigatii; poate fi vorba in aces caz de o anomalie la nivel valvular, de un atac de panica sau ischemie cardiaca, care sa produca circuite de reintrare cu aparitia extrasistolelor sau chiar a ritmului ectopic.

Tipuri de palpitatii


De fapt, termenul de „palpitatii” reprezinta denumirea populara ce inglobeaza toate patologiile legate de schimbarea ritmului cardiac de baza.

Exista o serie de factori interni care pot duce la aparitia palpitatiilor si anume: niveluri anormale ale electrolitilor ( potasiu, magneziu, calciu), anemie sau hipertiroidism.

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

  • Calmati-va si incercati sa va relaxati. Sunteti in siguranta si totul va fi in regula.
  • Luati o lingurita de apa cu zahar
  • Beti putina apa minerala
  • Nu fumati si nu consumati alcool
  • Apelati de urgenta la medic daca palpitatiile nu cedeaza in cateva minute si daca acestea se agraveaza

Pentru a preintampina aparitia pe viitor a palpitatiilor, incercati sa va relaxati si sa preveniti starile de stres, anxietate sau panica, ce pot declansa palpitatii.

Daca observati ca responsabila de aparitia palpitatiilor este cofeina, diminuati consumul de cafea, ceai, ciocolata si cola  sau chiar renuntati cu totul. De asemenea, evitati alcoolul si drogurile, cat si medicamentele stimulante (asa cum este cazul celor indicate in raceala si gripa sau decongestionante.

Data actualizare: 20-02-2019 | creare: 01-10-2012 | Vizite: 47276
Bibliografie
1."Tratamentul palpitatiilor", https://firstaid.webmd.com/palpitations-treatment
2."Cauzele si simptomele palpitatiilor", https://www.emedicinehealth.com/palpitations/page3_em.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: