Oțetul de mere are rezultate promițătoare în slăbire și ameliorarea sindromului metabolic
©
Autor: Airinei Camelia
OÈ›etul de mere a câÈ™tigat popularitate ca instrument potenÈ›ial de control al greutății, având beneficii dovedite în studii pe È™oareci È™i studii umane la scară mică, inclusiv reducerea grăsimii corporale È™i îmbunătățirea sătietății. Studiul publicat în BMJ Nutrition, Prevention, and Health a investigat impactul consumului de oÈ›et de mere asupra greutății, nivelului de glucoză din sânge, trigliceridelor È™i colesterolului în rândul indivizilor libanezi.
În cadrul acestui studiu randomizat, controlat placebo È™i dublu-orb, cercetătorii au evaluat siguranÈ›a È™i eficacitatea oÈ›etului de mere în reducerea greutății È™i îmbunătățirea profilurilor lipidice È™i glicemice în rândul tinerilor libanezi cu valori ridicate ale indicelui de masă corporală (IMC). Studiul a inclus 120 de participanÈ›i, cu vârste între 12 È™i 25 de ani, fără boli cronice È™i care nu au consumat oÈ›et de mere în ultimele opt săptămâni. ParticipanÈ›ii au fost repartizaÈ›i aleatoriu pentru a primi zilnic 5, 10 sau 15 mL de oÈ›et de mere diluat în 250 mL de apă sau un placebo pe parcursul a 12 săptămâni, măsurându-se parametri antropometrici È™i nivelurile de glucoză, colesterol È™i trigliceride în sânge.
Rezultatele au arătat că trei doze zilnice de oÈ›et de mere au redus semnificativ măsurătorile antropometrice, nivelul glucozei în sânge, colesterolul È™i trigliceridele între săptămânile 4 È™i 12, fără a prezenta riscuri majore. Reducerile în IMC È™i greutate au fost dependente de doză È™i timp, cele mai semnificative schimbări observându-se în săptămâna 12. Efectul oÈ›etului de mere asupra circumferinÈ›elor taliei/È™oldului È™i raportului de grăsime corporală a fost dependent de timp, cu efecte profunde după 12 săptămâni de consum. Doza de 15 mL de oÈ›et de mere s-a dovedit a fi cea mai eficientă în reducerea markerilor biochimici sanguini după 12 săptămâni.
Concluzia studiului indică faptul că consumul de oÈ›et de mere poate reduce factorii antropometrici È™i îmbunătăți nivelurile de glucoză din sânge, trigliceride È™i colesterol la adolescenÈ›i È™i adulÈ›i supraponderali sau obezi, sprijinind recomandările bazate pe dovezi pentru utilizarea oÈ›etului de mere ca intervenÈ›ie dietetică în controlul obezității. Cercetările viitoare ar putea extinde generalizarea rezultatelor studiului, evaluând efectele acidului acetic neutralizat È™i modificările efectului oÈ›etului de mere cu vârsta.
sursa: News Medical
În cadrul acestui studiu randomizat, controlat placebo È™i dublu-orb, cercetătorii au evaluat siguranÈ›a È™i eficacitatea oÈ›etului de mere în reducerea greutății È™i îmbunătățirea profilurilor lipidice È™i glicemice în rândul tinerilor libanezi cu valori ridicate ale indicelui de masă corporală (IMC). Studiul a inclus 120 de participanÈ›i, cu vârste între 12 È™i 25 de ani, fără boli cronice È™i care nu au consumat oÈ›et de mere în ultimele opt săptămâni. ParticipanÈ›ii au fost repartizaÈ›i aleatoriu pentru a primi zilnic 5, 10 sau 15 mL de oÈ›et de mere diluat în 250 mL de apă sau un placebo pe parcursul a 12 săptămâni, măsurându-se parametri antropometrici È™i nivelurile de glucoză, colesterol È™i trigliceride în sânge.
Rezultatele au arătat că trei doze zilnice de oÈ›et de mere au redus semnificativ măsurătorile antropometrice, nivelul glucozei în sânge, colesterolul È™i trigliceridele între săptămânile 4 È™i 12, fără a prezenta riscuri majore. Reducerile în IMC È™i greutate au fost dependente de doză È™i timp, cele mai semnificative schimbări observându-se în săptămâna 12. Efectul oÈ›etului de mere asupra circumferinÈ›elor taliei/È™oldului È™i raportului de grăsime corporală a fost dependent de timp, cu efecte profunde după 12 săptămâni de consum. Doza de 15 mL de oÈ›et de mere s-a dovedit a fi cea mai eficientă în reducerea markerilor biochimici sanguini după 12 săptămâni.
Concluzia studiului indică faptul că consumul de oÈ›et de mere poate reduce factorii antropometrici È™i îmbunătăți nivelurile de glucoză din sânge, trigliceride È™i colesterol la adolescenÈ›i È™i adulÈ›i supraponderali sau obezi, sprijinind recomandările bazate pe dovezi pentru utilizarea oÈ›etului de mere ca intervenÈ›ie dietetică în controlul obezității. Cercetările viitoare ar putea extinde generalizarea rezultatelor studiului, evaluând efectele acidului acetic neutralizat È™i modificările efectului oÈ›etului de mere cu vârsta.
sursa: News Medical
Data actualizare: 15-03-2024 | creare: 15-03-2024 | Vizite: 418
Bibliografie
Apple cider vinegar shows promise in weight loss and metabolic health, link: https://www.news-medical.net/news/20240313/Apple-cider-vinegar-shows-promise-in-weight-loss-and-metabolic-health.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O clasă de medicamente poate inversa obezitatea, ficatul gras și diabetul la șoareci
- Asocierea exercițiilor fizice cu GLP-1 RA păstrează sănătatea oaselor în timpul pierderii în greutate
- Cercetătorii au descoperit cum ai putea să slăbești mâncând ce dorești
- Fructoza ca mediator principal al obezității
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum