Orice tip de activitate este mai bună pentru inimă decât statul pe scaun, chiar și dormitul

©

Autor:

Orice tip de activitate este mai bună pentru inimă decât statul pe scaun, chiar și dormitul
Un studiu realizat de cercetători de la University College London în colaborare cu ProPASS consortium, a evaluat legătura dintre diferite tipuri de activitate fizică pe parcursul unei zile de 24 de ore și sănătatea inimii. Analizând datele a 15.246 de persoane din cinci țări, cercetătorii au folosit dispozitive purtabile pentru a măsura activitatea fizică și au evaluat sănătatea inimii participanților prin șase indicatori comuni.
Studiul a identificat o ierarhie a comportamentelor pe parcursul unei zile, constatând că activitățile moderate până la viguroase au cel mai mare beneficiu pentru sănătatea inimii, urmate de activități ușoare, statul în picioare și somnul, în comparație cu impactul negativ al comportamentului sedentar.

Cercetătorii au modelat efectele schimbării diferitelor cantități de activitate pentru a estima impactul asupra sănătății inimii. Au descoperit că înlocuirea comportamentului sedentar cu doar cinci minute de activitate moderat-viguroasă are un efect notabil asupra sănătății inimii. De exemplu, înlocuirea a 30 de minute de stat pe zi cu exerciții moderate sau viguroase poate duce la o scădere semnificativă a indicilor de sănătate, cum ar fi indexul de masă corporală, circumferința taliei și hemoglobina glicată.

Dr. Jo Blodgett, autorul principal al studiului, subliniază că intensitatea mișcării este importantă, iar cea mai benefică schimbare observată a fost înlocuirea statului cu activitate moderată până la viguroasă. De asemenea, studiul sugerează că persoanele care sunt cel mai puțin active beneficiază cel mai mult de schimbarea de la comportamente sedentare la cele mai active.

Profesorul Emmanuel Stamatakis, coautor senior al studiului, evidențiază utilizarea dispozitivelor purtabile pentru a diferenția mai bine între tipurile de activitate fizică și postură, permițând o estimare mai precisă a efectelor asupra sănătății.

Deși studiul nu poate infera cauzalitatea între comportamentele de mișcare și rezultatele cardiovasculare, contribuie la un corp tot mai mare de dovezi care leagă activitatea fizică moderată până la viguroasă de îmbunătățirea metricilor de grăsime corporală. Studii pe termen lung sunt cruciale pentru o înțelegere mai bună a asocierilor dintre mișcare și rezultatele cardiovasculare.

James Leiper, de la British Heart Foundation, adaugă că exercițiile fizice pot avea beneficii reale pentru sănătatea cardiovasculară și că ajustări mici ale rutinei zilnice pot reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. El sugerează integrarea „gustărilor de activitate” în rutina zilnică pentru a încuraja un stil de viață sănătos și activ.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 10-11-2023 | creare: 10-11-2023 | Vizite: 612
Bibliografie
Study: Any activity is better for your heart than sitting—even sleeping, link: https://medicalxpress.com/news/2023-11-heart-sittingeven.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul moderat de alcool pentru o inimă sănătoasă – un mit?
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  •