Oligozaharidele din laptele matern ar putea influența dezvoltarea copilului de la naștere până în prima parte a copilăriei

Oligozaharidele din laptele uman sunt zaharuri complexe care nu sunt digerate de către copil în mod direct. Se cunosc aproximativ 150 de tipuri de oligozaharide. Fiecare mamă are propria combinație și concentrație de oligozaharide în laptele matern, acestea fiind influențate de genetică și de tipurile de enzime ce prelucrează oligozaharidele. Ele acționează ca și probiotice prin îmbogățirea microbiomului de la nivel intestinal. Studiile anterioare au arătat că oligozaharidele pot proteja bebelușii de microbii care determină boli.
Cercetarea a inclus aproximativ 800 de mame și copii ce au participat la un studiu finlandez despre dezvoltarea copiilor. După ce s-au recoltat probe din laptele matern (la vârsta de 3 luni de zile a copilului), s-a analizat concentrația de oligozaharide, printre care și 2’-fucozilactoza (2’FL) și lacto-N-neo-tetraoza (LNnT), 2 tipuri de oligozaharide întâlnite în formulele de lapte de pe piață.
Rezultatele au arătat că laptele matern provenit de la mame cu copiii mai înalți și mai grași avea mai puține tipuri de oligozaharide, concentrații mai mari de 2’FL și mai scăzute de LNnT. Aceleași caracteristici s-au observat și în laptele provenit de la mamele supraponderale și obeze.
Rezultatele confirmă concluziile la care au ajuns 2 din studiile lor anterioare mai mici. Astfel, toate cele 3 studii au găsit o corelație între concentrația de oligozaharide și dezvoltarea copiilor, acest lucru la 3 grupuri diferite de mame.
Oligozaharidele ar putea deveni în viitor un tratament împotriva tulburărilor de dezvoltare în copilăria timpurie și a obezității.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 24-02-2020 | creare: 24-02-2020 | Vizite: 1114
Bibliografie
Natural sugars in breastmilk linked to early childhood height and weight: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200218104738.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Exercițiile fizice moderate până la viguroase în copilărie pot amâna semnificativ inițierea fumatului
- Efectele negative ale consumului de alcool în timpul alăptării, evidențiate de un studiu efectuat pe șoareci
- Tratamentul obezității în copilărie reduce riscurile pe termen lung pentru sănătate, dar nu și depresia
- Elevii mai mici dintr-o clasă școlară prezintă un risc mai mare de rezultate educaționale negative pe termen lung
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Secretie de lapte din sani - galactoree
- Nu mai alaptez si am lapte care acum este gros si mai galben
- SECRETIE de lapte...
- Am lapte de culoare neagra, e grav?
- Lapte matern mai gras
- Laptele matern