Obezitatea, principalul factor de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2
Autor: Vasiliu Alina
Obezitatea duce la un risc de aproape șase ori mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, potrivit unei cercetări științifice. Genetica și un stil de viață nesănătos cresc, de asemenea acest risc, dar într-o măsură mai mică.
S-a demonstrat că modificările stilului de viață menite să ajute la pierderea în greutate întârzie debutul diabetului de tip 2 în rândul subiecților cu risc ridicat. Cu toate acestea, efectele stilului de viață și ale obezității asupra riscului de diabet de tip 2 pot varia între indivizi, în funcție de genetică.
În această nouă cercetare, autorii au urmărit să studieze dacă riscul genetic pentru diabet de tip 2 este accentuat de obezitate și de stilul de viață nesănătos. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 9.556 bărbați și femei. Aproape jumătate (49,5%) dintre participanți au dezvoltat diabet de tip 2 în timpul unei urmăriri medii de 14,7 ani.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de obezitate au un risc de 5,8 ori mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu persoanele cu greutate normală
„Efectul obezității asupra riscului de diabet de tip 2 este dominant asupra altor factori de risc, subliniind importanța gestionării greutății în prevenirea diabetului de tip 2”, au declarat autorii studiului.
Un stil de viață sănătos a fost definit printr-un consumul moderat de alcool, renunțarea la fumat, activitatea fizică regulată și o alimentație sănătoasă.
Potrivit Federației Internaționale de Diabet, 425 de milioane de adulți (20-79 de ani) au fost diagnosticați cu diabet în 2017; până în 2045 se estimează o creștere peste 600 de milioane.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Shake-urile și supele au ajutat participanții la un studiu național să obțină remisia diabetului
- Beneficiile tratamentului pe termen lung cu metformin la femeile cu SOP (sindromul ovarului polichistic)
- Compararea proprietăților nutriționale și terapeutice ale laptelui de cămilă, vacă și capră pentru diabet și boli cardiovasculare
- Explorarea potențialului terapeutic al xantonilor în managementul diabetului
intră pe forum