Obezitatea la copil poate fi tratată în mod eficient, dacă se intervine din timp

©

Autor:

Obezitatea la copil poate fi tratată în mod eficient, dacă se intervine din timp
Studiul realizat de cercetătorii de la Institutul Karolinska și publicat în The International Journal of Obesity subliniază eficacitatea tratamentului timpuriu al obezității la copii, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În cadrul studiului, au fost urmăriți peste 170 de copii din Suedia, cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani, care au primit tratament pentru obezitatea diagnosticată. Recrutarea a avut loc prin intermediul clinicilor pediatrice din Regiunea Stockholm.
Copiii și părinții lor au fost repartizați aleatoriu în una dintre cele trei condiții de tratament: tratament standard, grup de suport pentru părinți sau grup de suport pentru părinți cu urmărire telefonică ulterioară. În cazul tratamentului standard, întâlnirile s-au concentrat pe dietă și exerciții fizice și au fost conduse de un medic, pediatru sau dietetician. Celelalte două grupuri s-au axat exclusiv pe părinți, oferindu-le strategii pentru a promova un stil de viață sănătos în familie, fără a genera conflicte.

Principalul investigator, Paulina Nowicka, subliniază că discuțiile cu părinții pot aborda diverse subiecte, de la stabilirea de limite la învățarea de comportamente noi pentru copii și comunicarea cu adulții din viața lor. După participarea la grupurile de suport, jumătate dintre părinți au primit apoi un apel telefonic de urmărire.

Rezultatele studiului indică faptul că tratamentul timpuriu al obezității are un efect durabil. Toți copiii din cele trei grupuri și-au îmbunătățit starea ponderală și au înregistrat o reducere a gradului de obezitate. Cei mai buni rezultate au fost observați în cazul copiilor ale căror părinți au beneficiat de suport parental, în special dacă au primit și apeluri telefonice de urmărire. Mai mult, acest ultim grup a prezentat și o îmbunătățire clinic relevantă a stării metabolice, manifestată prin niveluri mai bune ale lipidelor și glucozei din sânge.

Profesorul Nowicka subliniază că majoritatea părinților știu ce tip de alimente ar trebui să le servească copiilor lor, dar provocarea constă în gestionarea unui copil care iubește mâncarea sau este mereu flămând, fără a face din mâncare un tabu. Ea sugerează crearea unei structuri clare în cadrul familiei și implicarea copiilor în activități culinare, evitând recompensarea lor cu mâncare sau asocierea mâncării cu emoții și realizări.

În concluzie, studiul arată că tratamentul intensiv este atât sigur, cât și eficace pentru copiii de vârstă preșcolară, având un impact pozitiv mai mare comparativ cu tratamentul început în adolescență. Astfel, se speră că intervențiile chirurgicale precum chirurgia bariatrică pot fi evitate prin abordarea timpurie a problemei.

sursa: Science Daily
foto: Karolinska Institutet

Data actualizare: 20-09-2023 | creare: 20-09-2023 | Vizite: 300
Bibliografie
Early treatment of child obesity is effective, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230917230749.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
  • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
  • Copiii obezi sub 8 ani au risc de probleme cardiace serioase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum